Hoofdgerechten

Stamppot van zoete aardappel met spinazie (vegan recept)

Deze stamppot van zoete aardappel is ideaal om de herfst in te luiden en is zeer verrassend van smaak. Als je ‘m niet tot de bodem uitlepelt eet ik mijn (vegan) schoenen op.

Toen we dit recept online plaatsten (2013) was zoete aardappel helemaal nog niet bekend. In de winkel bekeken ze je raar als je er achter vroeg. Ondertussen is er veel veranderd en is zoete aardappel populairder dan ooit. Je kan het in elke supermarkt wel op de kop tikken.

Bij deze stamppot met zoete aardappel en spinazie kan je een (zelfgemaakte) vegan burger eten of worstje, maar je kan er ook nog wat extra groenten bij eten. Het is maar net waar jij zin in hebt of wat je in huis hebt.

Stamppot van zoete aardappel (vegan recept)

Recipe by Veganistisch KokenCourse: Hoofdgerechten
Servings

2

servings
Total time

40

minutes

Ingrediënten stamppot van zoete aardappel

  • 1 kilo zoete aardappelen

  • 4 lente-uitjes

  • 2 rode uien

  • 1 rode chilipeper – in heel kleine stukjes

  • 150 gr spinazie

  • 1 teentje look

  • 100 ml sojaroom

  • 1 tl agavestroop

  • 3 el balsamico azijn

  • 30 gr soja margarine

  • 100 gr cashewnoten

  • 1/2 tl komijn

  • 1/4 tl kaneel

  • peper & zout

Bereiding stamppot van zoete aardappel

  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Kook ze in licht gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Pureer ze met een stamper, voeg de sojaroom, de margarine, chilipeper, en kruiden toe. Kruid af naar smaak met peper en zout. Schep daarna de (gewassen) spinazie en de lente-uitjes onder de puree.
  • Schil de ui en snijd ‘m in dunne ringetjes. Snipper de knoflook.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit daarin de ui en de knoflook. Voeg de agavesstroop toe en verhit deze 1 minuut mee. Giet de balsamico erbij en laat pruttelen tot de azijn verdampt is.
  • Rooster de cashewnoten in een droge pan. Schep de puree in een ovenschaal (of 2 aparte), strooi er de cashewnoten overheen en schep wat van het uimengsel over de puree.
  • Verwarm de stampot in de oven op 180 graden gedurende zo’n 15 minuten.

Alles wat je nodig hebt voor een vlotte vegan start

  • Gids
  • Receptenboek, +100 recepten
  • Vegan abc
  • Werkboek
  • Sneller op tafel

Meer eenvoudige vegan gerechten vind je in onze ebook bundel Vlot Vegan. In totaal 100 recepten zodat je genoeg variatie hebt om lekker vegan te eten.

Heb jij deze stamppot van zoete aardappel klaargemaakt? Lijkt dit je lekker om eens uit te proberen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Stijn De Kock

View Comments

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago