VeggieWorld Winter Fair 2017 – onze beleving

Vegan kerstmarkt - Veggieworld Winter Fair 2017

Zoals ik wel vaker heb verteld: van Kerstmis spat de diervriendelijkheid niet bepaald vanaf. Op van die kerstmarkten al helemaal niet! Hoewel wijzelf best fan zijn van die hele kerstsfeer (lees: naaldbomen, dampende glühwein en veel, héél veel lichtjes), wordt die op zulke evenementen al snel tenietgedaan door een ronddraaiend varkenslijk aan het spit. Of door zo’n vreselijke kermisattractie als een ‘pony-paardemolen’: in de praktijk een dozijn pony’s die de godganse dag in de vrieskou rondjes moeten lopen met een huilende en/of gillende kleuter op hun rug.

Kerstmis = naastenliefde? My ass :-/

VeggieWorld Winter Fair is de betere kerstmarkt

Máár…gelukkig kan het ook he-le-maal anders. Zoals op de afgelopen 1ste editie van de VeggieWorld Winter Fair in het Nederlandse Vijfhuizen bijvoorbeeld!
Goed voor 2 dagen kerstsfeer snuiven en lekker shoppen in een volledig diervriendelijke, plantaardige setting. Aldus Kerstmis zoals Kerstmis bedoeld is 🙂

Toen een alerte medewerker ons vroeg of we geen plekje op de Winter Fair wilden overwegen, hoefden we daar dan ook niet echt lang over na te denken. Al helemaal niet nu we een ideaal kerstcadeau als No Milky Way gemaakt hebben 😉

Dus…wat doen 2 vrolijke vegan bloggers uit het Belgische Diest op zo’n moment? Die boeken een logement in de buurt van het beursgebouw, zorgen voor opvang van hun lieve viervoeter (bedankt ma & pa) en stouwen de auto tjokvol exemplaren van hun kookboek. Op naar de Winter Fair!

Mocht je er niet bij geweest zijn, dit is hoe wijzelf het hele gebeuren ervaren hebben 🙂

Bezoekers Veggieworld Winter Fair

Buren, bezoekers en tompoezen

Om met het belangrijkste te beginnen: zelden zoveel leuke, sympathieke mensen op 1 plek ontmoet! Het klikte bijvoorbeeld al direct met onze directe buren (bekijk de foto’s maar) en aan ons kraampje passeerde de ene lieve persoon na de andere. Verbazend ook om te horen hoeveel mensen ons al kenden via ons blog of social media.

Dat doen we dus kennelijk goed 😉

Veganistisch Koken met Mas Newen

Ook voor ons was het super tof om allerlei mensen die we alleen ‘online’ kennen eens in het échte leven te ontmoeten. Zoals leden van onze community Goherbie en volgers van ons blog. Zo was het te gek om Loes (die ooit dit geweldige artikel voor ons schreef) te zien en op een gegeven moment kreeg ik van een wel erg attente klant zelfs een vegan Tompoes in m’n handen gedrukt.

Ik weet helaas je naam niet (meer), maar als je dit leest…dankjewel! Het was heerlijk.

Met de slee naar VeggieWorld?

Zoals gezegd vond de Winter Fair plaats te Vijfhuizen nabij Amsterdam. In de Expo Haarlemmermeer om precies te zijn: een gigantisch gebouw dat grotendeels uit glas en beton bestaat. Met een dak dat bedekt is met een ‘whopping’ 26.000 m² aan zonnepanelen!

Duurzaam kerstshoppen dus 🙂

No Milky Way - vegan desserts

Zelf vegan dessertjes op tafel toveren? Check dan zeker ons boek No Milky Way – vegan desserts. Ook ideaal om als cadeau te geven 🙂 

Het gebouw beschikte over meerdere expohallen waarvan dus eentje (voor de helft) bezet werd door de Winter Fair. Warmte in deze joekel van een ruimte werd voorzien door een soort warmteventilators aan het plafond. Zeker afdoende om de ergste kou te temperen, maar ik moet zeggen dat wij – stilstaand achter onze stand – best wel stonden te verkleumen. Gevoelsmatig zou het natuurlijk niet correct zijn om bij + 23°C over een winterse kerstmarkt te struinen maar toch…op ons ‘wij nemen mee-lijstje’ voor een volgende editie staan: extra warme kleren en een hometrainer 😉

Maar goed: wat er aan warmte ontbrak werd ruimschoots goedgemaakt door de interesse voor, en erg leuke reacties op, ons boek. Het liep als een trein en er zijn vast een heleboel Nederlanders die een exemplaar van No Milky Way onder de kerstboom zullen terugvinden. Waarvoor ontzettend bedankt!

Ons boek No Milky Way op Veggieworld Winter Fair 2017
Proevertjes No Milky Way

De proevertjes die we bij hadden.

Qua bezoekersaantalen bleef deze 1ste editie van de Winter Fair eerlijk gezegd wel een beetje achter op de verwachtingen. Op zaterdag viel het best mee maar de verwachte toestroom op zondag bleef helaas wel uit. Deels zal dat zeker te maken hebben met de weersomstandigheden. Hoewel sneeuwval en een royaal sneeuwtapijt erg toepasselijk zijn bij een event als deze, geef ik graag toe dat ik dan ook niet zo snel de deur uit zou gaan. Extra applaus dus voor diegenen die toch de auto, trein, tram of slee hebben genomen.

Mas Newen op Veggieworld Winter Fair

Af en toe een rustig momentje heeft bovendien ook voordelen. Zo konden Elke en ik beurtelings ook eens de beurs afstruinen om oude bekenden en nieuwe gezichten te ontmoeten. En de algehele sfeer te vangen in enkele foto’s en video.

Horen, zien en proeven

Wie en wat er allemaal aanwezig was? Nou, om te beginnen véél standen met vegan lekkernijen natuurlijk. De webshops Veggiedeli en Veggie4U waren present met een heel arsenaal lekkers, je kon meer plantaardige burgers (o.a. BOON en Dutch Weed Burger) proeven dan je lief was én natuurlijk waren er sowieso vele eetkraampjes en foodtrucks (hello Tino van Loving Hut Express!) waar je je hongerige vegan maag kon vullen.

Ons goede voornemen om zelf niet te veel geld uit te geven (VeggieWorld is best prijzig voor standhouders), ging eerlijk gezegd dan ook al snel overboord. Wat daarbij zeker niet hielp was de etensgeur van het kraam vlakbij onze stand: zijnde de Vegan Brazilian Hot Dog van Punk Dog. Probeer daar maar eens aan te weerstaan! Lang verhaal kort: dat is niet gelukt maar ‘oh my goodness’…dat was een zalige diervriendelijke hot dog! 🙂

Vegan hotdog van Punk Dog

Ook opvallend: veel kramen met zoete vegan lekkernijen. Ik had het al over die tompoes en ik heb zelden zoveel cupcakes, taarten en donuts op 1 event gezien. Na het maken van No Milky Way hadden we daar om begrijpelijke redenen zelf ietsje minder trek in. En gelukkig maar, of ik was dit weekend nog een paar kilo’s extra aangekomen 😉

Vegan chocoladebroodjes

Chocolade croissants van Dutch Vegan Bakery

Verder waren er natuurlijk nog shops met ecologisch verantwoorde en diervriendelijke kleding, verzorgingsproducten (zoals onze directe buren van HappyHempy, Mas Newen en Urban African Naturals). Ook onze favoriete rasentertainer Samuel was present om te demonstreren hoe je met de Chufamix de lekkerste plantaardige melk maakt. En ik heb tussendoor ook nog van zijn overheerlijke en gloednieuwe ‘Home Sweet Hummus‘ mogen proeven.

Vegan kerstmarkt met gluhwein

Verder kon je als bezoeker nog een flink aantal (kook)workshops, lezingen en infosessies (van bijvoorbeeld Sea First) bijwonen. Iets waar we zelf begrijpelijkerwijs niet aan zijn toegekomen. Er moet immers ook nog gewerkt worden ;).

Zoals je uit het bovenstaande al kan opmaken: alles en iedereen opsommen is onbegonnen werk. Wat we vooral duidelijk willen maken is dat wij ons uitstekend geamuseerd hebben. En dat de afwezigen ongelijk hadden. Volgend jaar weer? Dikke kans van wel.

Was jij ook aanwezig en zo ja…wat vond je van je dagje uit? Laat het hier onderaan het artikel weten!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij