Geüpdatet op

Momenteel heb ik heel wat flespompoenen (butternuts) in huis; allemaal gekregen. Na tig keer pompoensoep kon ik toch niet weer pompoensoep maken. Een deel gaat natuurlijk de diepvriezer in voor tijden dat ik weinig tijd heb om iets te maken. Maar ik wilde er toch ook graag wat mee afwisselen, dus begon eens na te denken wat ik er nog allemaal mee kon maken.

Met 1 flespompoen kan je ongeveer vier personen plezieren. Of heb je vier dagen eten, ook handig. 😉 Snij een flespompoen in de stukken en verwijder de zaadjes. Daarna kan je de pompoen verder verwerken zoals je wil, uitholen, in blokjes snijden, raspen,… of snij hem in de helft en hol hem uit. Hoe je flespompoenen snijdt, zie je in dit artikel.

Flespompoenstoemp

Een stoemp van aardappels met groentjes kan er bij mij altijd wel in. Dus ook met flespompoen. Kook de aardappels en pompoen gaar en pureer ze met een stamper en een beetje van het kookvocht of plantaardige melk. Afkruiden doe je met zout en nootmuskaat. Dit is lekker met nog wat extra groenten en seitanstoverij of vegan vissticks.

Check dit recept voor pompoenstoemp en seitanstoverij >>

Pompoenstoemp, spruitjes en seitanstoverij

Flespompoen in soep

In soep kan je zowat alles draaien. Stoof een ui, voeg de flespompoen in stukjes toe en laat deze even meestoven. Onder water zetten, groentebouillon en peper toevoegen en laten koken. Zodra de pompoen gaar is kan je de soep mixen. Extra ingrediënten die je kan toevoegen zijn prei, rode paprika, chilipeper, knoflook, gember, kokosmelk, verse basilicum. Dat laatste voeg je pas op het einde toe en laat je niet meekoken.

Pompoen op pizza

Eens wat anders op je pizza? Snij dan de pompoen in kleine blokjes, rooster deze in de oven of kook ze gaar. Beleg de pizza naar keuze en gebruik ook de blokjes pompoen. Bak de pizza.

Flespompoen in de oven

Je kan enkel flespompoen in de oven bakken, maar ik combineerde het laatst met 5 aardappels en 2 wortels. Snij zowel de aardappels als de flespompoen in kleine blokjes en doe deze in een ovenschotel. Snij 3 teentjes knoflook in kleine stukjes en een ui in ringen. Leg deze over en tussen de blokjes pompoen en aardappel. Voeg verse tijm toe, oregano, (kruiden)zout en peper. Overgiet met een scheutje olijfolie en zet alles goed om. Plaats gedurende ca. 20 minuten in de oven op 180 graden. Als het nog niet gaar is laat je het nog wat langer in de oven staan.

Ik maakte dit met spinazieroomsaus (gemaakt met sojaroom) en at er gekruide tofu bij.

flespompoen in de oven

Saus maken

Snijd de pompoen in blokjes en kook deze in water met een beetje groentebouillonpoeder. Zodra de pompoenblokjes gaar zijn mix je deze met een beetje van het kookvocht en eventueel ook een beetje plantaardige room. Je saus is klaar om te serveren bij bijvoorbeeld pasta. Lekker gecombineerd met lente-uitjes.

Gevulde flespompoen

Een flespompoen is heel goed geschikt om te gaan vullen. En het ziet er nog eens mooi uit.

Ik maakte hier een stoofpotje met ui, vegan gehakt, paprika en het uitgeholde van de pompoen, met een beetje kipkruiden erover. Nadien de vulling terug in de pompoen en gedurende ca 40 minuten in de oven op 180 graden. Check regelmatig de gaarheid van de pompoen, want afhankelijk van je oven en de grootte van de pompoen kan dit langer of korter duren.

Gevulde flespompoen

Flespompoen in gebak

Net zoals je wortelcake kan maken kan je ook geraspte butternut in cake of muffins gebruiken. Je kan het ook toevoegen aan je pannenkoekbeslag.

pompoen in gebak

Hoe eet jij flespompoen het liefst? Deel dit in een reactie onderaan deze pagina, dit is inspirerend voor de andere lezers.