Een soep ’s middags gaat er altijd in, zeker in de winter. Deze aardappel-prei soep is makkelijk te maken, maar geeft toch een speciale smaak door toevoeging van edelgistvlokken en liquid smoke.
Aardappel-prei soep (recept)
Course: SoepDifficulty: Makkelijk6
servings15
minutes25
minutesIngrediënten
1 tl olijfolie
3 preiwit + een beetje van het lichte groen, fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 kg aardappel, geschild en in blokjes gesneden
2 tl gedroogde rozemarijn
2 tl gedroogde tijm, of enkele takjes verse
1 tl salie (heb je volledige blaadjes dan verkruimel je deze)
1,5 liter water
1,5 el groentebouilonpoeder
1 el edelgistvlokken (optioneel) (edelgistvlokken bestellen)
1 el citroensap
1 tl liquid smoke (liquid smoke bestellen)
Zout en peper to taste
Tempeh crumble (optional)
Lente-uitjes, gesnipperd (optional)
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een grote kookpot. Doe de prei er in en stoof deze gedurende zo’n 4 minuten. Voeg knoflook, aardappels, rozemarijn, tijm, salie, groentebouillon en het water toe. Breng aan de kook. Zet het vuur een beetje lager en laat de groenten koken tot de aardappels zacht zijn (ca 15-20 minuten afhankelijk van de grootte van je blokjes). Zet het vuur uit.
- Voeg de edelgistvlokken, citroensap en de liquid smoke toe. Mix de soep glad.
- Kruid af naar smaak met peper en zout. Je kan de soep zo’n 5-6 dagen bewaren in de koelkast.
Notes
- Lekker als je de soep nog voorziet van een topping van tempeh crumble en lente-uitjes.
Bekijk hier het recept voor de tempeh crumble.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
Heb je de soep gemaakt of ben je van plan ze te maken, dan mag je altijd een reactie achter laten onderaan deze pagina.