Tips voor een alcoholvrije maand (dry january / tournée minérale)

Alcoholvrije maand tips - dry january of tournée minerale

In januari heb je in Nederland en vele andere landen Dry January, in België heb je in februari Tournée minerale, soms vind je het onder nog andere namen zoals Sober September. Het komt er op neer om een maand geen alcohol te drinken.

Mijn vriend stelde voor om dit jaar mee te doen met Tournée minérale. Zelf zouden mijn voorkeuren qua uitdagingen eerder gaan naar een maand suikervrij, alleen maar pure producten eten, iets qua sport, maar niet zozeer een maand geen alcohol. Maar uiteraard ga ik met hem mee doen want als je het samen doet is het natuurlijk makkelijker.

Zelf had ik de gewoonte om dagelijks een biertje te drinken in de avond. Ik vind het heerlijk, maar kwam tot de vaststelling dat het toch ook een gewoonte was geworden. Daarom besloot ik om niet meer dagelijks te drinken. Ik drink dus nog wel regelmatig een biertje, maar dus eerder over andere dag.

Meestal drink ik dan gewoon een warm drankje: zoals warm water met Nutrifoodz gold. Qua vervanger lust ik graag Gimber met tonic te drinken.

Alcoholvrije maand – tips

Deze tips kunnen het je makkelijker maken om alcohol te laten staan. Kies de tips er uit die voor jou werken.

Waarom alcohol drinken?

Ga eens voor jezelf na waarom je alcohol drinkt. Dat kan zijn omdat je het lekker vindt, omdat het gezellig is samen met vrienden, je vindt het gevoel van een beetje tipsy wel leuk, het is een gewoonte geworden,…

Als je voor jezelf meer bewust bent van wat de reden is dat je alcohol drinkt is het ook makkelijk om het te laten.

Bepaal je doel of reden

Waarom kies je ervoor om gedurende een maand geen alcohol te drinken? Door er een doel of reden aan te koppelen kan het ook makkelijker worden om vol te houden.

 • Gezonder leven
 • Gewicht verliezen
 • Niet meer afhankelijk zijn (of er afhankelijk van worden)
 • Meer zelfvertrouwen krijgen
 • Nieuwe dingen ontdekken
 • Productiever worden
 • ’s ochtends beter uitgerust zijn
 • Leren nee zeggen
 • Betere sportprestaties neerzetten

Samen doen

Wil jij graag een maand geen alcohol drinken, dan kan het behulpzaam zijn iemand te zoeken in je omgeving die dit ook wilt meedoen. Zo kan je ervaringen met elkaar delen, kan je elkaar tips geven, elkaar steunen als je het even niet ziet zitten.

Niet vervangen

Je hoeft niet per se de alcohol te vervangen. Dat kan namelijk de gewoonte in stand houden. Je kan dan water of iets warms drinken zonder dat je op zoek gaat naar, in mijn geval als bierliefhebber een alcoholvrij bier, of voor sommige alcoholvrije cava.

De avonden dat ik geen bier drink, grijp ik eerder naar iets warms (zeker in de winterperiode).

Meestal drink ik warm water met Nutrifoodz gold. Ik krijg er een warm geval van en is nog eens goed om in slaap te geraken. Dit wissel ik af met bijvoorbeeld een Yogi thee.

Alternatieven

Vind je het toch makkelijker om het drankje dat je anders dronk te vervangen, dan kan dat ook. Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven beschikbaar. Ben jij fan van Mojito, dan kan je kiezen voor een virgin mojito. Onderaan alvast wat tips zodat je de alcohol niet hoeft te missen.

Zet de detox door

Houd er rekening mee dat je ontwenningsverschijnselen kan krijgen. Of je nu suiker laat, bepaalde voeding of alcohol, je lichaam kan daar op een minder prettige manier op reageren. Het kan juist zijn dat je je na een paar dagen slechter gaat voelen i.p.v. beter. Dan gaat je lichaam aan de slag met ontgiften. Dat is het moment dat je ervan bewust moet zijn dat dit gebeurt en dat je door moet doen. De periode daarna zal je je juist beter gaan voelen.

Houd een dagboek bij

Het kan leuk zijn deze periode een dagboek bij te houden. Daar kan je allerlei zaken inschrijven zodat je je bewuster kan worden wat de maand voor je gedaan heeft:

 • Welke drankjes heb je allemaal gedronken?
 • Heb je die dag naar alcohol verlangt of ging het je makkelijk af?
 • Heb je toch alcohol gedronken en waarom?
 • Hoe voel je je mentaal? Zit je veel met alcohol in je hoofd of voel je je juist energieker nu?
 • Hoe voel je je fysiek? Heb je ontwenningsverschijnselen of voel je je lichamelijk helemaal top.
 • Wat heeft jou geholpen deze dag tot een succes te brengen? Een specifiek alternatief drankje, een goed gesprek,…

Opeenvolgende kruisjes

Zet een kruis in je kalender bij elke alcoholvrije dag. Als je al een reeks hebt opgebouwd dan wil je die mentaal niet onderbreken, want dan klopt de ketting niet. Het zou dan jammer zijn dat na 20 dagen de ketting verbroken is.

Zet alle alcohol weg

Vind je het echt heel moeilijk dan kan je alle alcohol opbergen op een plek zodat je er niet of heel moeilijk bij kan. Wat er niet is daar kan je niet naar grijpen. Je kan de flessen op zolder zetten, bij familie of in de brandkast. Zet lekkere alcoholvrije drankjes op dezelfde plek als waar jij automatisch naar grijpt.

Gebruik mooie glazen

Alcohol kan een verwenmoment van je avond zijn. Dat glas wijn, die gin-tonic worden in mooie glazen geserveerd. Kies je voor een alcoholvrij drankje in de plaats, neem dan niet je dagdagelijkse glazen waar je water uit drinkt, maar kies eens voor dat fancy glas. Zo hoeft dat verwenmoment geen alcohol te bevatten.

Alcoholvrije maand tips

Alcoholvrije drankjes

Vind jij gewoon water te saai en wil je graag een lekker alcoholvrij drankje met pit, zodat je niet het gevoel hebt iets te missen, dan kan je eens kijken naar onderstaande.

Gimber

Gimber is een kruidig gemberconcentraat dat je in in de keuken kan gebruiken. Waar het echter meer voor gebruikt wordt is als alcoholvrij drankje. Je kan het dan mengen met bruiswater, er een lekkere mix van maken en mijn favoriet is met tonic. Bekijk ook onze Gimber review.

Alcoholvrije gin

Gin en zeker gin-tonic is een populair drankje. Je hoeft dit echter niet volledig te missen aangezien er alcoholvrije gins verkrijgbaar zijn. Enkele merken van alcoholvrije gins:

Mocktails

Zoek enkele leuke mocktail recepten op, of ga gezellig een mocktail drinken met vrienden. Tegenwoordig kan je in de meeste restaurants, cafés en tavernes wel een mocktail bestellen.

Lyre’s

Bij Lyre’s vind je een alcoholvrij alternatief voor sterke drank en bovendien is alles vegan.

Lyre's alcoholvrij

Zo hebben ze:

 • Gin
 • American malt
 • Amaretti
 • Absinthe
 • Rum
 • Koffielikeur
 • Triple sec
 • Campari stijl
 • Aperol stijl

Bruiswater met smaakjes

Wil je iets specialers dan gewoon water, dan kan je gaan voor bruiswater met een smaakje. Zelf maken wij deze in een bruiswatertoestel. Ik heb zelf liefst niet te zoet, dus ik drink het vaak ongezoet met verse munt en limoensap.

Houd jij wel van een zoet smaaktje, dan kan je het bruiswater pimpen met een siroop zoals:

Ook Gimber is lekker in bruiswater.

Alcoholvrij bier

Tegenwoordig heeft bijna elk biermerk wel een alcoholvrij biertje op de markt gebracht. Hier is het goed proeven welke jij lekker vindt. Persoonlijk vind ik de meeste nog een beetje teveel naar limonade smaken, oftewel te zoet, maar ik heb er ook al gedronken die ik wel lekker vond.

Alcoholvrije wijn

Ben jij een wijnliefhebber dan kan je eens kijken naar alcoholvrije wijnen. Van gewone wijn is de meeste niet vegan omwille van het filterproces. Of dat bij de alcoholvrije versie ook zo is weet ik momenteel nog niet, dus als jij dat wel weet, plaats dan zeker in een reactie. Wil je graag zeker zijn check dan het etiket of er “vegan” op staat of dat het een vegan label bevat.

Kombucha

Kombucha moet je niet meteen als vervangdrankje bekijken, maar als een gezond drankje dat je ook eens kan drinken als je water beu bent. Zelf heb ik momenteel Captain Kombucha in huis.

Houd jij een alcoholvrije maand? Ga jij de alcohol niet vervangen, of ga je een alternatief drankje drinken? Is dit de eerste keer dat je zo’n maand doet, of al vaker gedaan? Laat het zeker weten in de reacties onderaan deze pagina zodat je anderen ook weer inspireert.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Waarom alcohol drinken? Het is helemaal niet nodig, wij zijn een groepje vrienden die nooit alcohol drinken, soms, als er iemand nieuw bijkomt brengt die alcohol mee en die kijkt dan raar omdat wij dat niet doen, maar alcohol is gewoon ingeburgerd, en dat is niet nodig. Je kan even goed gezellig samen zijn in nuchterheid, evenveel plezier maken, en alles is zoveel zuiverder. Alcohol is er om mensen te drogeren en velen drinken het graag omdat ze geleerd zijn om mee te doen met de meute, om erbij te horen. Spring er eens uit, wees gezond en blij zonder verdoving in je lichaam. Een door de overheid toegestane drug blijft nog altijd een drug.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu