Boerenkoolchips maken – recept voor een smaakvolle, pittige gezonde snack

Boerenkoolchips maken - recept

Boerenkoolchips is iets wat ik leerde kennen toen ik bij Charlotte van He-Be was voor een interview. Ik kreeg nadien een paar productjes mee waaronder de boerenkoolchips van Inspiral in 2 smaken. Die met wasabi vond ik echt zalig!

Ik snap dat mensen boerenkoolchips maar iets “geitenwollensokken” vinden en dat ze het idee hebben dat je iets smakeloos gaat eten. Maar die van Inspiral hadd echt zo veel smaak dat ook de standaard persoon dit vast lekker vindt. Dus dat wilde ik ook.

Ik kocht die nadien soms nog, maar het was niet altijd makkeijk te vinden. Dus dan maar zelf eens proberen te maken. Ik heb een soort saus gemaakt van allerlei kruiden en specerijen. Daarna deze rond de boerenkool gemengd en dan kan je je chips gaan maken in de oven, de microgolf, airfryer of droogoventje.

Ik heb dit steeds met verse boerenkool gemaakt, dus het resultaat met voorgesneden en verpakte boerenkool kan anders zijn.

Gezond snacken met boerenkoolchips

Met deze chips kan je gezond snacken. Er zit namelijk geen suiker of olie in. En boerenkool is sowieso een heel gezonde groente door de antioxidanten, het hoge ijzergehalte, vitamine C, Calcium,… en is bovendien caloriearm.

Behalve het als tussendoortje te eten of ‘s avonds tijdens je favoriete Netflix-serie kan je de chips ook onder een salade doen voor extra crunch of in een soepje i.p.v. broodcroutons.

Boerenkoolchips maken – recept

Ingredienten boerenkoolchips

  • Boerenkool (liefst verse)
  • 70 gr cashewnoten – min. 30 minuten geweekt (enkele uren voor een smeuïg resultaat)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 2 tl tamari (ik gebruik deze)
  • 60 ml water
  • 1/2 tl pilipili
  • 1/2 tl wasabi(poeder)
  • versgemalen zwarte peper
  • 1/2 tl kruidenzout

Bereiding boerenkoolchips

  • Verwijder de nerven van de boerenkool. Snij vervolgens de boerenkool in kleine stukken. Was het en doe het in de slazwierder of handdoek zodat het droog is.
  • Giet het weekvocht van de cashewnoten en spoel goed af. Doe ze, samen met het verse water en kruiden in de blender en mix tot een gladde massa/saus of gebruik de staafmixer.
  • Doe de boerenkool in een kom en giet daarover de saus. Zet goed door elkaar zodat elk stukje boerenkool rijkelijk bedekt is.

Boerenkoolchips maken recept

De snelle manier microgolf

Neem een bord en leg daarop stukjes boerenkool. Zorg dat ze elkaar niet overlappen. Zet 1 minuut in de microgolf op de hoogste stand, herhaal dit tot de boerenkool knisperig is. Dit kan al na 2 à 3 keer zijn.

Boerenkoolchips uit de oven

  • In de oven kan je de boerenkoolchips natuurlijk ook bereiden. Dit duurt wel langer, maar je kan een grotere hoeveelheid in 1 keer maken. Verwarm de oven voor op 100 graden. Leg bakpapier op een bakplaat. Strooi hierover de boerenkool en zorg dat het elkaar niet overlapt.
  • Bak de chips nu gedurende ongeveer 1u 15 minuten. Schep af en toe de boerenkool om. Houd tegen het einde goed in de gaten. De tijd kan korter of langer zijn afhankelijk van je oven, de vochtigheid van de boerenkool, de grootte van de stukjes.

Je kan ook op een hogere temperatuur bakken en dan is het veel sneller, maar ik merk dat dan vaak een deel nog te zacht is terwijl een ander deel al richting zwart gaat. Vandaar mijn voorkeur voor de tragere manier.

Rawfood boerenkoolchips

Wil je rauwe (rawfood) chips dan kan je deze met een droogoventje maken. Dit heb ik zelf nog niet, dus dan kan je best in de handleiding van je toestel kijken hoe lang dit moet opstaan.

Boerenkoolchips in de airfryer

Sinds we onze airfryer hebben gebruik ik deze om boerenkoolchips te maken. Ik vind dit de meest geslaagde methode. Alles is gelijkmatiger knapperig en je hebt er minder omzien naar.

Bak de boerenkoolchips op 80 graden gedurende 45 minuten. Elke 15 minuten even de chips omscheppen. Het hangt natuurlijk af van de vochtigheid van de boerenkool en je airfryer. Dus check even of de boerenkoolchips klaar is. Deze mag niet meer nat zijn.

Boerenkoolchips bewaren

Zelf maak ik graag een ruime portie zodat ik er meerdere dagen van kan eten. Bewaar daarvoor de chips in een afsluitbaar bakje of glazen steriliseerpot.

Varieer gerust met andere samenstellingen van kruiden en deel zeker jouw geslaagde versie hieronder. Heb je er zin in, ga je dit maken? Reageer even hieronder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

  1. Heerlijk, die boerenkoolchips.Ik heb ze 2x half uurtje op 100graden met telkens omroeren en dan nog 15 minuten met de oven uit.Ik had ze telkens geproefd maar als ik ze nu dadelijk ga uithalen hoop ik toch dat ik er ga kunnen vanaf blijven. ECHT HEERLIJK recept !! Dank je wel

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Stamppot van snijbiet - warmoesstoemp - vegan recept

    Stamppot van snijbiet (vegan recept)

    Hierbij deel ik graag een simpel recept voor stamppot van snijbiet oftewel warmoesstoemp. Ik haal mijn groenten bij een verpakkingsvrije winkel in mijn buurt en

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu