Beste voedseldroger kopen; ontdek de beste droogovens in deze koopgids (2023)

Beste voedseldroger kopen

Naast het inleggen en inmaken van voedsel, wordt ook het drogen van voedsel steeds meer ontdekt als onderdeel van een gezonde en milieubewuste levensstijl. Andere benamingen voor een voedseldroger zijn dehydrator, droogoven, droogapparaat of droogmachine. In dit artikel houden we het op voedseldrogers en lichten we je bij over alles wat er te weten valt hierover. 

Wat is een voedseldroger precies en waarom zou je die aanschaffen? Welk voedsel is geschikt om te drogen? Hoeveel kost een voedseldroger en waar let ik bij mijn aankoop op? Welke soorten voedseldrogers zijn er? En tenslotte, wat zijn de beste merken en waar zijn die te koop? Als je dit allemaal tot je hebt genomen, kan je een weloverwogen keuze maken, waar je later geen spijt van zult hebben.

IMAGE PRODUCT DETAILS
vita5-voedseldroger-droogoven-dehydrator
Vita5
 • RVS-laden
 • Goede prijs-kwaliteit
TOP KLASSE
excalibur-droogoven-lagen
Excalibur
 • Top klasse voedseldrogers
 • Meerdere modellen
 • Horizontale luchtstroom voor gelijkmatig drogen
espressions-EP5600-voedseldroger
Espressions 5600
 • Goedkoop
 • Makkelijk schoon te maken
GOEDE PRIJS/KWALITEIT
voedseldroger-springlane
Springlane Dora
 • Mooi design
 • BPA-vrij
 • Inclusief vorm voor mueslirepen en receptenboekje
NEDERLANDS
Turbotronic
Turbotronic
 • Meerdere modellen
 • BPA-vrij
 • Kruimellade
stockli-voedseldroger-dehydrator
Stöckli
 • Keuze uit metalen of kunststof roosters
 • Met of zonder tijdsslot
 • Zwitsers
BELGISCH
NutriDry-ND900
Dejelin
 • Horizontale droger voor gelijkmatig drogen
 • Smart drying systeem
 • Plaats voor 12 inox platen
NEDERLANDS
wartmann-voedseldroger-lagen
Wartmann
 • Roestvrij staal
 • Horizontale droger voor gelijkmatig drogen
 • Meerdere formaten verkrijgbaar
 • Hele lage temperaturen mogelijk
hendi-voedseldroger
Hendi
 • Kruidenmatje voor klein voedsel
 • Roestvast en stalen behuizing en roosters
 • Meerdere formaten
tribest-dehydrator
Tribest
 • Meerdere modellen

Waar koop je voedseldrogers? 

Voedseldrogers koop je zowel online bij bol.com, Amazon, de betere keuken- en horecawinkels als in fysieke warenhuizen en witgoedwinkels. Het aanbod van voedseldrogers is erg ruim en er zijn best wel wat verschillende merken die voedseldrogers aanbieden.

Verderop in dit artikel vind je de beste toestellen van verschillende merken. Natuurlijk bieden niet alle fysieke winkels dezelfde merken aan. Vandaar dat we in dit artikel de betere merken met de beste voedseldrogers hebben samengebracht. Via onze online partners is het dus erg makkelijk om de beste voedseldroger op jouw maat te kiezen uit het ruime aanbod dat er de dag van vandaag is.

Waarom voedsel drogen? 

Het drogen van voedsel wordt al eeuwenlang gedaan om voedsel langer houdbaar te maken. Het voordeel van het drogen van voedsel is, dat er geen ongezonde chemicaliën, zout of suikers hoeven te worden toegevoegd.

Het drogen van voedsel voorkomt ook het onnodig moeten weggooien van voedsel. Verspilling van voedsel is bij steeds meer mensen een grote ergernis. Om deze redenen worden voedseldrogers ook steeds populairder. Het past in een bewuste leefstijl.

Hoe werkt een voedseldroger? 

Een voedseldroger onttrekt vocht aan voedsel. Zo simpel is het. In ons voedsel leven allerlei micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Deze zorgen ervoor dat ons voedsel op den duur bederft. Deze organismen hebben water nodig. Door vocht aan het voedsel te onttrekken maak je deze micro-organismen onschadelijk. Door het droogproces dood je ze echter niet; het voedsel wordt dus niet steriel. Je voedsel blijft hierdoor lekker, gezond en bederft niet. 

Het droogproces

Er zijn verschillende manieren om het vocht uit voedsel te halen, zoals drogen aan de lucht, in de wind of in de zon. Op deze manier wordt bijvoorbeeld in Noorwegen stokvis gedroogd. Vroeger zorgde dit ervoor dat mensen in de harde wintertijd ook voldoende te eten hadden.

Deze natuurlijke manier van drogen heeft natuurlijk als nadeel dat je afhankelijk bent van het het weer. In het Nederlandse klimaat is dat niet erg praktisch. Een voedseldroger is dan veel handiger en ook sneller.

Wat moet ik mij voorstellen bij een voedseldroger? 

Een voedseldroger is niet meer dan een soort kast met wat laden of rekken waarin je het te drogen voedsel neerlegt. Daarna stel je de tijd en de temperatuur in. In de voedseldroger zit een warmte-element dat zorgt voor hitte. Een ventilator zorgt ervoor dat de hitte door de kast heen geblazen wordt. Het is belangrijk dat de juiste temperatuur en tijd worden ingesteld. Hierdoor behoud je smaak, verlies je niet onnodig voedingswaarde en stop je het bederf. 

Volg dus goed de aanwijzingen op die worden bijgeleverd in de handleiding.

Kan ik ook voedsel drogen zonder een voedseldroger, in de oven bijvoorbeeld?

Het drogen van voedsel vereist nogal wat precisie voor wat betreft de juiste temperatuur en vochtonttrekking. Te heet komt de smaak niet ten goede en je verliest dan onnodig belangrijke voedingsstoffen. Te lage temperatuur of te korte droogtijd voorkomt niet voldoende het bederf van het voedsel. Een voedseldroger is dan een goede oplossing om precies de juiste temperatuur en vochtonttrekking te bereiken voor een goed en snel resultaat.

Welke soorten voedseldrogers kunnen we onderscheiden? 

Er zijn grofweg twee soorten voedseldrogers: de verticale voedseldroger (de warme lucht wordt van boven naar beneden of van onder naar boven geblazen) en de horizontale voedseldroger (de warme lucht wordt heen en weer geblazen).

Daarnaast zijn ze er in verschillende groottes en prijsklassen. Er zijn voedseldrogers voor huishoudelijk gebruik en voor professionals. De belangrijkste merken zijn Espressions, Excalibur, Stöckli, Dejeling, Wartmann en Sedona. 

Waar let ik op bij het aankopen van een voedseldroger?

Voedseldrogers zijn er van in verschillende prijsklassen, variërend van dertig euro tot meer dan duizend euro. Er zijn een aantal aandachtspunten bij de aankoop van een voedseldroger. Uiteraard zal dit jouw budget zijn, maar ook zijn er andere verschillen die je misschien belangrijk vindt. Hieronder tref je de belangrijkste punten aan om op te letten bij je aankoop:

 • Warmteverdeling
  Er zijn twee manieren mogelijk voor het verdelen van de warmte: horizontaal of verticaal. Een horizontale voedseldroger is stabieler dan een verticale voedseldroger, omdat de manier van drogen gelijkmatiger gebeurt. Het nadeel is dat het drogen wat langer duurt. Horizontale voedseldrogers zijn in het algemeen wat duurder in aanschaf dan een verticale voedseldroger. Om bij verticale voedseldrogers een goed resultaat te bereiken is het nodig dat je de rekken of lades verwisselt tijdens het droogproces.
 • Capaciteit
  Een hogere capaciteit is niet per se beter. Het hangt er vanaf wat je wilt drogen. Als je een voedseldroger koopt om af en toe wat groente en fruit voor je gezin of wat voedsel voor je hond te drogen, dan volstaat een lagere capaciteit wellicht ook. Sommige voedseldrogers kan je uitbreiden door zelf lades bij te kopen, waardoor je het totale droogoppervlak kan vergroten.
 • Temperatuur
  Bij een lagere temperatuur blijven er meer vitamines behouden. Als je dat belangrijk vindt, koop dan een voedseldroger die ook bij lagere temperaturen (40 graden) goede resultaten geeft.
 • Vorm en afmetingen
  Voedseldrogers zijn er in ronde of vierkante vormen. Het hangt een beetje van de beschikbare ruimte en je smaak af waar jouw voorkeur ligt. Een ronde vorm neemt wat meer ruimte in beslag. Kies je voor een verticale voedseldroger, dan is voor het droogproces een ronde efficiënter dan een vierkante.
 • Energieverbruik
  Om droge en warme lucht te kunnen produceren is energie nodig. Een oven kan ook warme en droge lucht produceren, maar is lang niet zo efficiënt daarin en zal dan ook meer energie nodig hebben en is daarom duurder in het gebruik. Het energieverbruik van een voedseldroger is ook lager dan een vriezer, zeker als dit een oude is. Sommige voedseldrogers kan je ook voor de helft laten werken (een soort spaarstand zeg maar).
 • Vermogen
  Het vermogen dat op een voedseldroger wordt aangegeven is altijd het maximum vermogen. Als je in een warme, droge ruimte op lagere temperaturen droogt heb je minder vermogen nodig. Met name de ventilatoren die zorgen voor de luchtverplaatsing in de voedseldrogers, verbruiken de meeste energie. Het hangt er dus maar van af waarvoor jij de voedseldroger gaat gebruiken wat jij nodig hebt aan vermogen.
 • BPA-vrij
  BPA staat voor Bisfenol A en is een chemische stof die je veel aantreft in plastic producten. Te veel BPA is ongezond en daarom zijn er ook strenge Europese regels voor het gebruik van deze stof. Toch zijn er mensen die liever niet iets kopen waar BPA in zit. Voordat je een voedseldroger aanschaft kan je navragen of de gebruikte kunststof BPA-vrij is. Je kan natuurlijk ook kiezen voor roestvrij staal in plaats van kunststof. Dit is wel vaak wat duurder in aanschaf.
 • Gebruiksvriendelijkheid
  Hoe gemakkelijk bedien ik het apparaat en is het gemakkelijk in het onderhoud? Is de voedseldroger gemakkelijk te reinigen en kan het in de vaatwasser? Hoeveel garantie krijg ik op de voedseldroger?
 • Geluid
  Tenslotte noemen we nog even het geluid van de voedseldroger. De ene maakt meer geluid dan de andere en er zijn mensen die hier erg gevoelig voor zijn. Vraag hier dan naar en check het eventueel eerst. Misschien wil je ‘s nachts de voedseldroger laten draaien. Dan wil je natuurlijk niet wakker liggen van een storend geluid.

Welk voedsel is geschikt om te drogen?

Alle soorten groenten, fruit, paddenstoelen, kruiden kan je drogen. Zelfs tofu kan je drogen. Daarnaast kan je ook vegan kaas, brood (om croutons of paneermeel te maken) noten, pasta en ook sommige bloemen drogen. Gedroogd voedsel heeft als voordeel dat de smaak vaak intenser wordt. Voedseldrogers worden ook gebruikt om zelf bouillonpoeders te maken.

Zelf doen wij dat als vegan zijnde niet, maar sommige mensen drogen vlees of vis voor hun hond (beef jerky) of kat (gedroogde visknabbels van kabeljauw, tonijn, zalm of ansjovis).

Leuk om zelf te maken in een voedseldroger is chips van zoete aardappel of bananen. Je kan zelfs vegan yoghurt maken in een voedseldroger! 

Kortom, de variaties en mogelijkheden zijn oneindig. Vanwege de toenemende populariteit vind je ook steeds meer leuke recepten op internet of op Facebook. Gedroogd voedsel kan je zo eten, maar je kan het ook wellen in water. Ga je zelf wat experimenteren, noteer dan telkens alle standen, hoeveelheden en temperaturen die je gebruikt hebt. Meten is weten.

Een aantal recepten, tips en toepassingen 

Om je alvast te inspireren en warm te maken volgen hieronder een aantal toepassingen om gebruik te maken van een voedseldroger. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt wil je niet anders meer, is de algemene tendens.

Zelf voedsel drogen voor je hond of kat

Lang niet alle snacks die je in de dierenwinkel koopt zijn echt gezond voor je hond. Vaak zitten er veel toegevoegde stoffen in die niet zo goed zijn, zoals geur- kleur en smaakstoffen, conserveermiddelen en zout. Als je wilt weten wat je hond of kat eet, als je hun gezondheid belangrijk vindt of als je huisdier gevoelig is voor bepaald voedsel, dan is zelf voedsel drogen een goede optie.

Beef jerky maken, maar dan vegan

Vooral in de Verenigde Staten is dit gedroogde en gezouten vlees populair. Zoals met haast alle voeding kan je ook hier een vegan variant van maken met behulp van een droogoven. Zo kan je bijvoorbeeld shiitake, aubergine, jackfruit, bloemkool, watermeloen, pompoen, tempeh en tofu drogen en er vegan beef jerky van maken.

Je eigen groenten, fruit en kruiden drogen

Verschillende kruiden lenen zich uitstekend om te drogen, zodat je het langer kan bewaren. Lekker zijn onder andere gedroogde chilipepertjes, zelfgemaakte groentebouillon, gedroogde paddenstoelen (heerlijk in een huisgemaakte risotto). 

Houd je van vruchtenthee? Dan kan je dat nu helemaal zelf maken. Wil je een mooi droogboeket in je kamer? In een voedseldroger gaat dit heel snel. Of maak je eigen potpourri van rozenblaadjes en wat dacht je van de heerlijke geur van lavendel?

Fruitleer maken

Fruitleer is een heel oude manier van bereiden die teruggaat naar het Perzische Rijk (wat nu Iran is) van vóór onze jaartelling. Men noemde dit lavashak. Je hoort ook wel eens de naam Persian fruit roll.

Vooral voor rijp fruit dat je niet meer lang kan bewaren is dit een goede oplossing om bederf en verspilling te voorkomen. Het werkt als volgt: eerst kook en pureer je het fruit en daarna spreid je het uit in lagen (suiker is niet nodig) over een speciaal droogmatje (dit is vetvrij en afneembaar papier en kan je hergebruiken). 

Stel de droger in op 57 graden voor een periode van acht uur. Laat het daarna afkoelen en snijd het in stukjes. Je kan dit het beste luchtdicht bewaren. Het is een heerlijke gezonde snack die kinderen ook lekker vinden.

Zelf chips maken

Chips uit de supermarkt is gefrituurd en erg zout en daardoor niet goed voor je gezondheid. Een alternatief is om het zelf te maken in je eigen voedseldroger. Dan weet je precies wat erin zit.

Deze chips kan je bijvoorbeeld maken van zoete aardappel en pastinaak. Je wast eerst de aardappel en pastinaak. Schillen is niet nodig. Dan snijd je het in dunne schijfjes van ongeveer een millimeter dikte. Droog het met keukenpapier of een handdoek en doe er wat zout (of andere kruiden) overheen naar smaak. Stel de voedseldroger in op 55 graden en droog het in 8 uur. Ook een hele lekkere is boerenkoolchips.

Voedseldrogers in de prijsklasse onder de honderd euro

Espressions EP5600

Een goede voedseldroger, beneden de honderd euro, is de Espressions EP5600. Dit is een verticale droger met vijf droogrekken (in plaats van laden) en drie droogstanden. Espressions is een Australische fabrikant van keukenapparaten en heeft een uitstekende reputatie op het gebied van prijs-/kwaliteitsverhouding. De voedseldrogers van Espressions zijn van uitstekende kwaliteit en geschikt voor zowel de hobbykok als de professionele kok. 

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=58450&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fespressions-ep5600-ovens-voedseldroger-dehydrator%2F9200000031179325%2F&name=Espressions%20EP5600%20Ovens%20Voedseldroger%20Dehydrator&subid=blog-voedseldroger-espressions

Bijzonderheden

 • De Espressions EP5600 Is een verticale voedseldroger, dus het is nodig om tussendoor de voedselrekken te verwisselen, maar dit gaat geheel moeiteloos. 
 • Deze voedseldroger is gemakkelijk schoon te maken, door de kunststof onderdelen 
 • De vorm van het toestel is rond
 • De afmetingen zijn 21 cm hoog, 33 cm breed en 36 cm diep
 • Het gewicht is 2 kg
 • Het vermogen is 400 Watt. 
 • Een klein nadeel is dat de Espressions EP500 niet geruisloos is. 
Voedseldroger Espressions kopen
bol
ahealthylife
fonq-logo-klein

Andere goede voedseldrogers onder de honderd euro zijn bijvoorbeeld de voedseldrogers van de merken Steba, Princess, Springlane en Turbotronic . Het verschil in kwaliteit bij de goedkopere voedseldrogers zit vooral in het gebruikte materiaal voor de drooglades. De droogmandjes van Espressions zijn gemaakt van flexibel materiaal en daardoor minder kwetsbaar. 

Springlane Dora

Deze voedseldroger van het merk Springlane heeft 5 droogplateaus gemaakt van BPA-vrij tritan. Met deze voedseldroger kan je verschillende soorten snacks en lekkernijen tegelijk bereiden. Naast de 5 droogplateaus krijg je nog een mueslireepvorm, 2 vellen droogfolie, 2 droogmatjes, 1 tang en een receptenboekje met droogtabel.

De afstand tussen de droogplateaus kan je verkleinen of vergroten, je kan ze dus aan beide zijden gebruiken. Dit doe je simpelweg door de plateaus 180° te draaien en ze boven elkaar te zetten. Via het display kan je de timer instellen tot wel 24uur. De droogtemperatuur van deze voedseldroger zit tussen de 35 en 70° en is makkelijk en afzonderlijk in te stellen.

De Dora voedseldroger heeft een vermogen van 400 watt en is energiezuiniger dan een oven. Duurt het drogen een keer wat langer dan moet je je geen zorgen maken. De voedseldroger is beveiligd tegen oververhitting en schakelt automatisch uit.

Zowel de plateaus, matjes als de mueslireepvorm zijn geschikt voor de vaatwasser. Hierdoor zijn ze makkelijk, goed en snel te reinigen en kan je ze snel weer gebruiken. De behuizing van de voedseldroger en de droogfolie maak je best schoon met een vochtige doek. Op die manier blijft alles altijd hygiënisch schoon.

Voedseldroger Springlane
Voedseldroger Stöcli kopen
bol
amazon

Turbotronic voedseldrogers

Turbotronic is een Nederlands merk dat een uitgebreid aanbod aan voedseldrogers. Deze droogovens van turbotronic hebben allemaal een gelijkaardig ontwerp maar verschillen voornamelijk op vlak van totale inhoud. Zo kan je kiezen uit voedseldrogers met een inhoud van 9, 14, 30 of zelfs 45 liter. De keuze is dus vooral afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die jij, in één keer, wil kunnen drogen.

Alle droogovens van Turbotronic zijn uitgerust met draadroosters waarop je het voedsel kan plaatsen. Indien gewenst kan je ook met minder lades werken om ruimte te besparen. Via de regelbare thermostaten kan je de temperatuur naar wens instellen. De temperatuur van de droogovens van Turbotronic kan je instellen tussen 35 en 80°C. De temperatuur regel je, afhankelijk van het gekozen model, digitaal of met de draaiknoppen.

De optimale luchtstroom zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig gedroogd wordt. Het transparante venster zorgt ervoor dat je dit ook makkelijk in de gaten kan houden.

De droogrekken en het deksel zijn vaatwasserbestendig. Daarnaast beschikken alle voedseldrogers over een kruimellade. Op die manier blijft jouw droogoven steeds proper en is de opkuis achteraf in een handomdraai gebeurd. De ovens zijn ook stuk voor stuk BPA-vrij en het ontwerp van de droogrekken voorkomt schimmelvorming.

Turbotronic voedseldroger
Voedseldroger Turbotronic kopen
bol
amazon
fonq-logo-klein

Voedseldrogers in de prijsklasse vanaf honderd tot vierhonderd euro

Vita5 Nobel Pro serie

In het Nederlandse Leiden vind je Vita5 waar je alle producten kan vinden om een gezonde manier van leven te ondersteunen. Zij bieden verschillende voedseldrogers (de Vita5 Nobel Pro serie) aan, variërend in prijs van 169 euro tot 249 euro.

Het paradepaardje is zeker en vast de Vita5 Nobel Pro met 6 laden. Dit is een professionele en zeer ruime voedseldroger met RVS-inox laden. Deze voedseldroger is geschikt voor het drogen van veel en allerhande voeding tot zelfs bloemen en hele boeketten. Daarnaast kan je er ook zaden, fruitleer en hondensnacks in drogen. Als laatste optie kan je ook deeg laten rijzen in deze droogoven en kan je deze gebruiken om yoghurt te maken. Kortom deze Vita 5 Nobel Pro is uiterst veelzijdig en kan haast alles drogen wat je ook maar wenst te drogen.

De laden zijn compact maar bieden erg veel oppervlakte om het voedsel te drogen. Naast de 6 roestvrijstalen laden is er ook een opvangbak voorzien. De motor van deze droogoven is erg stil en heeft een vermogen van 650watt. De droging gebeurt horizontaal en gelijkmatig. De temperatuur en tijd zijn erg eenvoudig in te stellen via het digitale paneel aan de voorzijde. Deze temperatuur regel je van 35° tot 75°C en de timer is in te stellen tot maximaal 24 uur.

Wanneer het droogproces beëindigd is schakelt de droogoven automatisch uit. Je hoeft er dus niet bij blijven te staan en kan ook ‘s nachts het voedsel laten drogen.

Via de goed afsluitbare deur met helder glas kan je het proces wel in de gaten houden als je dat wenst. De afvoer van het vocht vindt plaats via de gaten in de zijwanden.

Qua prijs/kwaliteit is deze Vita5 Nobel Pro met 6 laden één van de betere voedseldrogers voor thuisgebruik.


Vita5 voedseldroger

Naast de Vita5 Nobel Pro met 6 laden zijn er nog de volgende Vita5 droogovens te verkrijgen:

 • Nobel S met 6 laden
 • Nobel Pro met 10 laden
 • Nobel met 6 laden
 • Nobel met 9 laden
droogoven Hendi kopen
bol
amazon

Andere kwaliteitsmerken in deze prijsklasse

Andere voorbeelden van goede voedseldrogers in deze prijsklasse zijn:

Stöckli

Het merk Stöckli is afkomstig uit Zwitserland en heeft een zeer goede naam. Deze ronde voedseldrogers met drie lades, kosten zo tussen de 139 en 175 euro. Voor een gemiddeld huishouden volstaan deze voedseldrogers meestal wel. Je kan veel tegelijk drogen en deze drogers geven een mooi en gelijkmatig resultaat. Vooral als je kruiden wil drogen zijn deze drogers geschikt. Er zijn vier types van dit merk te koop: met kunststof of met metalen roosters en met of zonder timer (tijdklok). 

Stöckli Voedseldroger Dehydrator

Een metalen rooster zorgt voor iets meer snelheid in het droogproces door de lagere luchtweerstand. Metalen roosters verkleuren ook minder snel. Een voedseldroger met een timer of zonder een timer is maar een klein prijsverschil. 

Overige kenmerken

 • Vermogen van 600 Watt
 • Verticale voedseldroger
 • Afmetingen ( b x h x d) 33,5 x 28 x 28 cm
 • Kunststof behuizing
 • Twee jaar garantie
Voedseldroger Stöcli kopen
bol
amazon

Dejelin droogoven NutriDry ND900

De Dejelin Droogoven NutriDry ND900 die tussen de drie en vierhonderd euro kost. Dit is een vierkante, horizontale droger die in België gemaakt wordt. Deze droger is gebruiksvriendelijk en geeft mooie gelijkmatige resultaten. Een bijzonderheid is het SmartDrying-systeem dat het droogproces opdeelt in twee stappen: eerst een korte tijd (circa twee uur bij 70 °C), waardoor bacteriën worden geëlimineerd en een tweede langere droging bij een lagere temperatuur (circa acht uur bij 50 °C). Zo behoud je alleen het goede.

Dejelin Droogoven Nutridry

De NutriDry ND900 voedseldroger beschikt over een centraal verwarmingsmechanisme met dubbele ventilator wat zorgt voor de best mogelijk luchtcirculatie. De elektronische thermostaat houdt de temperatuur in de oven constant.

Eénmaal het voedsel gedroogd is zorgt de functie “droog houden” ervoor dat er geen condens op het voedsel terechtkomt waardoor deze terug nat zou worden. De voedseldroger bewaart het gedroogde voedsel droog op een temperatuur van 35°C en doet dit voor een maximale duur van 99 minuten.

De NutriDry voedseldroger is erg ruim en biedt plaats voor 12 inox platen waardoor je veel voedel in één keer kan drogen. Via de glazen deur kan je het droogproces piekfijn in de gaten houden. Bij deze geavanceerde voedseldroger krijg je ook een leuk boek met recepten.

Wartmann WM-1902-DH

Tussen de tweehonderd en de driehonderd euro koop je een Wartmann Droogoven WM-1902-DH, met tien lades. Dit is eveneens een vierkante, horizontale voedseldroger. De behuizing is volledig van roestvrij staal gemaakt en het vermogen is 800 Watt. Op iedere lade kan je een kilo voedsel drogen. Wartmann is een Nederlands bedrijf in keukenapparatuur en keukenproducten.

De ventilator van deze voedseldroger zit aan de achterzijde van het toestel, dit zorgt ervoor dat het voedsel op alle laden gelijkmatig gedroogd worden.

De droogtemperatuur is via het overzichtelijke bedieningspaneel in te stellen van 35° tot 80°C. De timer kan je instellen van 30 minuten tot wel 72uur. Naast de 10 droogroosters zit er nog een BPA-vrije druipplaat in de oven. Hierdoor is de oven ook weer makkelijk en snel schoon te maken. Een andere troef van deze droogoven is dat hij fluisterstil is.

Warmann voedseldroger

Naast de bovenstaande voedseldroger van Wartmann zijn er nog enkele andere modellen van Wartmann te verkrijgen. Enerzijds kan je kiezen voor de kleinere opties met de Wartmann WM-2006 DH met 6 droogroosters. Deze voedseldroger bestaat volledig uit veilig RVS-inox materiaal. Het bedieningspaneel zit bij deze droogoven aan de bovenzijde van het toestel en is makkelijk te bedienen en erg overzichtelijk.

De temperatuur is in te stellen tussen 25 en 90°C. Via de metalen deur met kijkvenster kan jij het droogproces op de voet volgen.

Een derde optie bij Wartmann is de professionele voedseldroger WM-1912 DH welke ook volledig uit RVS-inox bestaat en over 12 drooglades beschikt. Elke drooglade is geschikt om 3 kg voedsel te drogen. De horizontale luchtaanvoer zorgt dat al dat voedsel gelijkmatig gedroogd wordt. De temperatuur regel je via het bedieningspaneel aan de voorzijde van het toestel en is in te stellen tussen 25 en 90°C. Ook deze voedseldroger beschikt over een druiprek.

Deze voedseldroger van Wartmann is uiterst geschikt wanneer je erg grote hoeveelheden voedsel tegelijk wil kunnen drogen. Het spreekt voor zich dat deze voedseldroger het meest geschikt is voor professioneel gebruik. Hierdoor is hij ook net wat duurder in aankoop. De andere droogovens van Wartmann passen volgens ons net iets beter in de particuliere keuken.

Hendi Profi Line met 10 trays

Een populair merk is Hendi. Hendi is een Nederlandse leverancier van horeca-apparatuur. Een geliefd type voedseldroger van Hendi is de Hendi Profi Line Voedseldroger 10-Trays (droogoven/fruitdroger). Deze horizontale voedseldroger heeft een speciaal kruidenmatje voor het drogen van klein voedsel. Het vermogen van deze voedseldroger is maar liefst 1000 Watt. Het is een robuuste droger die inzetbaar is voor het zware werk.

Deze voedseldroger heeft een roestvast en stalen behuizing en roosters. De motor van deze droogoven is erg stil en zorgt voor een horizontale luchtstroom waardoor de 10 lades nooit gedraaid hoeven te worden. De temperatuur van deze professionele voedseldroger is in te stellen in stappen van 5° van 35° tot en met 75°C.

De roosters zijn gelijkmatig verdeeld in de droogoven en eenvoudig te verwijderen en te reinigen. De roosters hebben geen opstaand randje waardoor er geen restanten in lastige hoekjes blijven zitten.

De deur heeft een doorkijkglas waarmee je het droogproces nauwgezet in de gaten kan houden. De deur blijft goed open staan wanneer je de droogoven vult en sluit makkelijk en goed af door de magneetsluiting. De oven beschikt daarnaast ook over antslipvoetjes waardoor deze altijd stevig op zijn plaats blijft staan. Het toestel is volledig BPA-vrij en schakelt automatisch uit wanneer het droogproces voltooid is.

Hoewel deze voedseldroger in eerste instantie bedoeld is om te gebruiken in de horeca is deze ook erg geschikt om in jouw eigen keuken te gebruiken wanneer je veel voedsel te gelijk wil kunnen drogen. Qua prijs zit je met deze Hendi droogoven in de middenklasse.


Hendi droogoven

Ben je overtuigd van het merk Hendi als jouw go-to voedseldroger maar is de bovenstaande toch net wat te groot voor jou? Dan kies je toch gewoon voor een kleinere voedseldroger van Hendi, want die zijn er namelijk ook. De voedseldrogers van Hendi met respectievelijk 6 en 7 trays beschikken over dezelfde kwaliteiten als de grotere versie. Deze toestellen zijn eveneens bedoeld voor de Horeca, maar zijn door het geringere grootte ook erg geschikt voor thuisgebruik.

Al deze Hendi voedseldrogers beschikken over een digitaal bedieningspaneel aan de voorzijde van de oven en drogen het voedsel steeds gelijkmatig.

droogoven Hendi kopen
bol
amazon

Voedseldrogers in de prijsklasse boven vierhonderd euro

Excalibur voedseldrogers

Bij deze prijsklasse komen we uit bij de experts. Excalibur is zo’n specialist, want zij maken uitsluitend voedseldrogers. Zij mogen zich daarom terecht wereldleider noemen op dit gebied. De voedseldrogers van Excalibur zijn van een hoge kwaliteit en gaan lang mee. Het is dus altijd een goede investering. Professionals in de horeca gebruiken ook graag Excalibur.

De Excalibur 4926T220FB is een horizontale voedseldroger met negen drooglades. Je kan één of meerdere lades weghalen als je iets groots wil drogen. Deze voedseldroger is gemakkelijk schoon te maken, mede ook door de naadloze ladebodem. 

Excalibur voedseldroger 9 lagen

Bijzonderheden:

 • Horizontale voedseldroger met 9 lades
 • Vierkante vorm
 • Afmetingen: 48,3 cm bij 43,2 cm bij 31,2 cm
 • Vermogen van 600 Watt
 • Regelbare thermostaat 
 • Twee jaar garantie
 • Uitneembare lades die in de vaatwasser kunnen

De nieuwste Excalibur 

Er zijn ook voedseldrogers van Excalibur met nog meer capaciteit, maar die zijn uiteraard duurder in prijs. Zo is er bijvoorbeeld de Excalibur EXC10ELF die meer dan duizend euro kost. Dit is de nieuwste voedseldroger van deze fabrikant. Er is in plaats van kunststof, gekozen voor roestvrij staal (RVS). Deze droger is voorzien van allerlei moderne snufjes. Je krijgt wel vijf jaar garantie op deze robuuste voedseldroger. 

Je kan lades weghalen wanneer je grotere producten wil drogen. Dankzij de horizontale luchtstroom wordt het voedsel altijd gelijkmatig gedroogd. Omdat de droogoven een vierkante bak heeft wordt de droogruimte automatisch vergroot. De drooglades zijn allemaal geschikt voor de vaatwasser. Via het digitale bedieningspaneel kan je de tij en temperatuur vlot instellen. De timer gaat tot 99 uur.

Je kan zelfs twee droogtemperaturen programmeren. Hierdoor kan je in het begin aan hoge temperatuur drogen en achteraf de temperatuur automatisch laten zakken zodat alle voedingsstoffen behouden blijven in het latere stadium van het droogproces.

Tribest Voedseldrogers

Een andere merk in deze prijsklasse is Tribest. Tribest is een bedrijf uit Los Angeles dat zich richt op een gezonde leefstijl. Zij fabriceren hoogwaardige kleine apparaten voor in de keuken die dit ondersteunen. Denk hierbij aan sapcentrifuges, blenders en dus ook voedseldrogers.

Tribest dehydrator

Een aantal types voedseldrogers van het merk Tribest zijn (deze drogers zijn allemaal te koop tussen de 400-700 euro):

 • Sedona SD-P9150 
 • Tribest Voedseldroger Sedona Combo Kunststof platen
 • Sedona Combo Dehydrator
 • Droogautomaat Sedona express met 11 lades
 • Sedona Droogoven met 9 lades en Timer (Classic, sd-p9000)
droogoven Tribest kopen
amazon

Een inklapbare voedseldroger

De enige voedseldroger die opvouwbaar is, is de Brod & Taylor Sahara Voedseldroger. Dit toekomstbestendige, revolutionaire en zeer handige apparaat kan je opvouwen tot maar een derde van zijn grootte. Deze vierkante droger heeft zeven roestvrij stalen rekken en twee digitaal regelbare verwarmingselementen van wel 750 Watt. Dit geeft een zeer efficiënte luchtstroom.

Er wordt een extra filter bijgeleverd en het design is erg mooi. Voor mensen die een voedseldroger willen meenemen is dit dus een uitstekende keuze. Een klein nadeel dat mensen noemen is dat deze voedseldroger niet erg stil is. De prijs is rond de vijfhonderd euro. 

Inklapbare voedseldroger

Handige accessoires bij voedseldrogers

Een handig hulpmiddel bij het drogen van voedsel is matten waarop je het voedsel neerlegt. Vooral bij de wat nattere producten, zoals vruchtenspreads is dit praktisch. Bakpapier is ook een optie, maar de ervaring leert dat deze minder prettig in het gebruik zijn dan de matten.

Er zijn verschillende soorten matten en droogvellen op de markt die je ook kan hergebruiken. Ze zijn er van verschillende materialen, zoals kunststof of siliconen en ook zijn er zelfs opvouwbare matten te koop. Je kunt ze vaak ook mee wassen in de afwasmachine.

Alle voordelen van gedroogd voedsel op een rij

Een voedseldroger is een gezond en kostenbesparend alternatief om voedsel te conserveren en voorkomt bovendien verspilling. Hieronder nog een aantal voordelen van het drogen van voedsel:

 • Door voedsel te drogen kan je het hele jaar door van al het voedsel genieten dat de vier seizoenen ons te bieden hebben. 
 • Gedroogd voedsel neem je gemakkelijk mee op reis of mee naar het werk of naar school.
 • Gedroogd voedsel kan een lekkere en gezonde snack zijn als alternatief voor snoep en koek en kinderen zijn er vaak dol op. 
 • Goed gedroogd voedsel kan wel tot dertig jaar houdbaar zijn! 
 • Het past in elk dieet. 
 • Koop dus lekker groot en voordelig voedsel in en droog wat je niet op kunt. 

Zijn er ook nadelen aan het drogen van voedsel?

Ja er zijn wel een paar nadelen te noemen, maar die wegen denken wij niet op tegen de voordelen. Zo kan het drogen van voedsel aardig wat tijd in beslag nemen en een voedseldroger neemt ook weer extra ruimte in je keuken in. Door het drogen gaan er ook goede voedingsstoffen verloren, zoals vitamine C, E en bepaalde B-vitaminen en antioxidanten. Gedroogde snacks zijn soms erg zout en dit is niet zo goed voor je bloeddruk. 

Vers blijft toch altijd het beste en het lekkerst uiteraard, maar vers kan je weer niet lang bewaren. 

Wij wensen je veel plezier bij het gebruik van je voedseldroger. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Meest gekozen

  6 droogrekken
  RVS
  Vaatwasser bestendig
  35 tot 75 ° C

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu