Geüpdatet op

De herfst mag dan in het land zijn, het betekent niet dat je daar droevig van moet worden. Ondanks de killere temperaturen en het vaak druilerige weer zijn aan dit seizoen ook een heleboel voordelen verbonden. Zoals kastanjes bijvoorbeeld!

Die vallen hier in onze buurt bij ‘bosjes’ uit de bomen en ik heb net de eerste geraapt. Niet dat het er al veel waren (de herfst is ook nog maar net begonnen) maar zeker genoeg voor het maken van een lekker kastanjesoepje. Ik ging aan de slag met Stijn’s recept en deel het graag met je.

Oh ja, aangezien er op Instagram al een beetje paniek was omdat ik kastanjes zou rapen die voor de dieren bestemd zijn … ik voeg daar graag aan toe dat ik enkel de exemplaren raap die aan de rand en/of in het midden van de straat liggen. Als ik zie hoeveel van die kastanjes door autobanden zijn platgereden,vind ik dat sowieso gevaarlijk voor knabbelende diertjes. Ik trek ze dus niet eigenhandig uit de bomen en raap ze al helemaal niet in het bos.

Bovendien is er aan kastanjebomen geen gebrek. Heel wat mensen hebben kastanjebomen in de tuin en vaak is de ‘opbrengst’ teveel om allemaal zelf op te peuzelen. Daar kan je dus ook een keer gaan aankloppen als je op straat minder succes hebt :).

En dan nu…smullen maar!

Ingrediënten kastanjesoep

 • 500 gram ongepelde kastanjes
 • 2 stengels prei
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 100 ml soja- of haverroom
 • peper en zeezout (naar smaak)
 • olijfolie – om te stoven

Kastanjesoep met verse kastanjes - vegan recept

Bereiding van de kastanjesoep

 • Ofwel (lekkere roostersmaak): Verwarm de oven voor tot 175°C. Snij de kastanjes in de helft. Spreid ze uit op een bakplaat (zorg dat ze niet op elkaar liggen) en laat 7 minuten roosteren. Roer ze om met een houten lepel en laat nogmaals 7 minuten roosteren (of tot ze lichtjes openbarsten). Haal uit de oven en laat minimaal 1 uur afkoelen. Verwijder vervolgens de pel en het vliesje. Dat laatste gaat nu overigens heel gemakkelijk.
  Ofwel (makkelijkst en ook lekker): Snij de kastanjes in de helft. Kook ze tot de kastanjes uit de pel vallen. Dit duurt zo’n 20 minuten.
 • Pel de ui en knoflook en hak in grove stukken. Spoel de prei grondig en snij in dunne schijfjes.
 • Verhit olijfolie in een pot en stoof daarin de ui gedurende 2 minuten. Voeg de prei en knoflook toe en bak al roerend verder gedurende 4 minuten.
 • Doe de gepelde en ontvliesde kastanjes erbij en overgiet met de bouillon. Voeg de soja- of haverroom toe. Breng aan de kook en draai het vuur dan meteen lager. Laat de soep 20-25 minuutjes zachtjes pruttelen. Mix de soep glad met behulp van de staafmixer. Warm opnieuw op en kruid af naar smaak met peper en zout. Werk eventueel af met wat fijngehakte peterselie, fijngehakte kastanjes en een extra scheutje olijfolie.

Nog een andere leuke tip met kastanjes. Je kan er zelf plantaardige melk van maken. Ik heb trouwens nog een supermakkelijke manier om kastanjes te pellen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Heb jij al eens iets met kastanjes gegeten? Deel jouw favoriete kastanjegerechten hieronder.