Kastanjesoep met verse kastanjes geroosterd

Kastanjesoep maken - recept met verse kastanjes

De herfst mag dan in het land zijn, het betekent niet dat je daar droevig van moet worden. Ondanks de killere temperaturen en het vaak druilerige weer zijn aan dit seizoen ook een heleboel voordelen verbonden. Zoals kastanjes bijvoorbeeld!

Die vallen hier in onze buurt bij ‘bosjes’ uit de bomen en ik heb net de eerste geraapt. Niet dat het er al veel waren (de herfst is ook nog maar net begonnen) maar zeker genoeg voor het maken van een lekker kastanjesoepje. Ik ging aan de slag met Stijn’s recept en deel het graag met je.

Oh ja, aangezien er op Instagram al een beetje paniek was omdat ik kastanjes zou rapen die voor de dieren bestemd zijn … ik voeg daar graag aan toe dat ik enkel de exemplaren raap die aan de rand en/of in het midden van de straat liggen. Als ik zie hoeveel van die kastanjes door autobanden zijn platgereden,vind ik dat sowieso gevaarlijk voor knabbelende diertjes. Ik trek ze dus niet eigenhandig uit de bomen en raap ze al helemaal niet in het bos.

Bovendien is er aan kastanjebomen geen gebrek. Heel wat mensen hebben kastanjebomen in de tuin en vaak is de ‘opbrengst’ teveel om allemaal zelf op te peuzelen. Daar kan je dus ook een keer gaan aankloppen als je op straat minder succes hebt :).

En dan nu…smullen maar!

Ingrediënten kastanjesoep

  • 500 gram ongepelde kastanjes
  • 2 stengels prei
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 100 ml soja- of haverroom
  • peper en zeezout (naar smaak)
  • olijfolie – om te stoven

Kastanjesoep met verse kastanjes - vegan recept

Bereiding van de kastanjesoep

  • Ofwel (lekkere roostersmaak): Verwarm de oven voor tot 175°C. Snij de kastanjes in de helft. Spreid ze uit op een bakplaat (zorg dat ze niet op elkaar liggen) en laat 7 minuten roosteren. Roer ze om met een houten lepel en laat nogmaals 7 minuten roosteren (of tot ze lichtjes openbarsten). Haal uit de oven en laat minimaal 1 uur afkoelen. Verwijder vervolgens de pel en het vliesje. Dat laatste gaat nu overigens heel gemakkelijk.
    Ofwel (makkelijkst en ook lekker): Snij de kastanjes in de helft. Kook ze tot de kastanjes uit de pel vallen. Dit duurt zo’n 20 minuten.
  • Pel de ui en knoflook en hak in grove stukken. Spoel de prei grondig en snij in dunne schijfjes.
  • Verhit olijfolie in een pot en stoof daarin de ui gedurende 2 minuten. Voeg de prei en knoflook toe en bak al roerend verder gedurende 4 minuten.
  • Doe de gepelde en ontvliesde kastanjes erbij en overgiet met de bouillon. Voeg de soja- of haverroom toe. Breng aan de kook en draai het vuur dan meteen lager. Laat de soep 20-25 minuutjes zachtjes pruttelen. Mix de soep glad met behulp van de staafmixer. Warm opnieuw op en kruid af naar smaak met peper en zout. Werk eventueel af met wat fijngehakte peterselie, fijngehakte kastanjes en een extra scheutje olijfolie.

Nog een andere leuke tip met kastanjes. Je kan er zelf plantaardige melk van maken. Ik heb trouwens nog een supermakkelijke manier om kastanjes te pellen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Heb jij al eens iets met kastanjes gegeten? Deel jouw favoriete kastanjegerechten hieronder.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

16 reacties

  1. Leek zo een leuk en lekker idee maar kreeg de kastanjes niet gepeld.
    Wat een gepruts en teleurstelling.
    Ik heb ze veel langer in de oven gelaten en ook hoger gezet….
    Maakt het iets uit of het hete lucht oven is?
    Wellicht dat er inderdaad verschil is in de tijd van kastanjes?

  2. Hoi Elke, ik heb een beetje dezelfde ervaring: super veel zin er aan te beginnen, kastanjes geraapt, in de oven geroosterd, maar de pel en velletjes waren enorm moeilijk te verwijderen. Is er iets dat we missen? Bv: eerst kastanjes koken, dan in de oven? Welke ovenstand raad je aan? Ik weet niet wat er precies mis liep, maar het geploeter en gepeuter met die velletjes geeft niet veel zin om verder te doen. Ik heb m’n geroosterde kastanjes omdat het echt niet lukte dan nog even gekookt, maar na het koken, begin je er dan direct aan of laat je opnieuw afkoelen? Want nadien werd het één grote klierboel, het deed bovendien pijn, omdat alle vuiligheid onder de nageltjes verzamelt. Ik denk echt dat er iets is dat me ontgaat! Kan je me even verden helpen? Dit receptje heeft me ondertussen al zoveel tijd, zweet en tranen gekost, dat ik nu echt wel zin heb in een geslaagde versie! liefs&greetz …

      1. Hey Elke,
        Ik heb het met een vriendin nog eens een tweede poging gegeven :-). We hebben de kastanjes een heel stuk langer in de oven gelaten en de kastanjes waren ook iets rijper dan die van m’n eerdere oogst, misschien maakte dat ook wel een verschil. De velletjes kwamen er deze keer net iets makkelijker af, maar het was toch nog wel behoorlijk wat gepruts. Maar … wat een soepje!!!! Zo lekker… echt de moeite!!! Dit gaan we zeker nog eens herhalen (maar dan wel weer volgend jaar 🙂 ) Alleszins heel erg bedankt voor je receptje en om de moeite te nemen om nog even te reageren! liefs&greetz!

  3. Mmmm tamme kastanjes, daar zijn we dol op!! Ook wij hebben al weer flink geraapt. Uiteraard hier in het dorp op straat en uit tuinen waar we dat mogen, niet in het bos. Wij roosteren ze meestal in de oven en peuzelen ze daarna op, maar soep ervan maken klinkt ook wel erg lekker! Zeker het proberen waard, bedankt voor het recept!

  4. Staat er misschien een fout in het recept ? “Verwijder vervolgens de pel en het vliesje. Dat laatste gaat nu overigens heel gemakkelijk.”
    Bij mij gingen de vliesjes er helemaal niet af. k heb ze dan gewoon mee in de soep gedaan maar dat was geen succes. Heb de soep uiteindelijk door een zeef geduwd. Nu is ze iets eetbaarder maar het voelt ontzettend droog aan de tanden aan, vermoedelijk door die vliesjes.
    Als ik de kastanjes eerst zou koken om de vliesjes te verwijderen en ze nadien zou roosteren in de oven, zou dit dan hetzelfde effect geven als jouw recept ?

      1. Dank je. Ik ga het morgen opnieuw proberen !
        En trouwens proficiat met jullie 2de boek. Het is écht weer heel mooi en veel lekkere, nieuwe recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties