De herfst mag dan in het land zijn, het betekent niet dat je daar droevig van moet worden. Ondanks de killere temperaturen en het vaak druilerige weer zijn aan dit seizoen ook een heleboel voordelen verbonden. Zoals kastanjes bijvoorbeeld!
Die vallen hier in onze buurt bij ‘bosjes’ uit de bomen en ik heb net de eerste geraapt. Niet dat het er al veel waren (de herfst is ook nog maar net begonnen) maar zeker genoeg voor het maken van een lekker kastanjesoepje. Ik ging aan de slag met Stijn’s recept en deel het graag met je.
Oh ja, aangezien er op Instagram al een beetje paniek was omdat ik kastanjes zou rapen die voor de dieren bestemd zijn … ik voeg daar graag aan toe dat ik enkel de exemplaren raap die aan de rand en/of in het midden van de straat liggen. Als ik zie hoeveel van die kastanjes door autobanden zijn platgereden,vind ik dat sowieso gevaarlijk voor knabbelende diertjes. Ik trek ze dus niet eigenhandig uit de bomen en raap ze al helemaal niet in het bos.
Bovendien is er aan kastanjebomen geen gebrek. Heel wat mensen hebben kastanjebomen in de tuin en vaak is de ‘opbrengst’ teveel om allemaal zelf op te peuzelen. Daar kan je dus ook een keer gaan aankloppen als je op straat minder succes hebt :).
En dan nu…smullen maar!
Nog een andere leuke tip met kastanjes. Je kan er zelf plantaardige melk van maken. Ik heb trouwens nog een supermakkelijke manier om kastanjes te pellen.
Heb jij al eens iets met kastanjes gegeten? Deel jouw favoriete kastanjegerechten hieronder.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…
View Comments
Leek zo een leuk en lekker idee maar kreeg de kastanjes niet gepeld.
Wat een gepruts en teleurstelling.
Ik heb ze veel langer in de oven gelaten en ook hoger gezet....
Maakt het iets uit of het hete lucht oven is?
Wellicht dat er inderdaad verschil is in de tijd van kastanjes?
Hoi Anneke, ik vind ze geroosterd net iets lekkerder, maar doe het tegenwoordig zelf op een andere manier die veel makkelijker, sneller en minder prutsen is ;-) Ik snij de kastanjes in de helft en kook ze vervolgens tot de kastanjes uit de pel vallen. Dat zie je ook in mijn video hier https://veganistischkoken.nl/kastanjes-pellen-oogsten/
Dag Elke, deze soep heb ik nog nooit zelf gemaakt. Ik was op zoek naar info, want vanmiddag ga ik starten. Eet smakelijk :)
Hoi Elke, ik heb een beetje dezelfde ervaring: super veel zin er aan te beginnen, kastanjes geraapt, in de oven geroosterd, maar de pel en velletjes waren enorm moeilijk te verwijderen. Is er iets dat we missen? Bv: eerst kastanjes koken, dan in de oven? Welke ovenstand raad je aan? Ik weet niet wat er precies mis liep, maar het geploeter en gepeuter met die velletjes geeft niet veel zin om verder te doen. Ik heb m'n geroosterde kastanjes omdat het echt niet lukte dan nog even gekookt, maar na het koken, begin je er dan direct aan of laat je opnieuw afkoelen? Want nadien werd het één grote klierboel, het deed bovendien pijn, omdat alle vuiligheid onder de nageltjes verzamelt. Ik denk echt dat er iets is dat me ontgaat! Kan je me even verden helpen? Dit receptje heeft me ondertussen al zoveel tijd, zweet en tranen gekost, dat ik nu echt wel zin heb in een geslaagde versie! liefs&greetz ...
In dit recept gaan ze rechtstreeks in de oven, maar afhankelijk van de oven kan dat wel verschillen. Je kan eens op een hogere stand (of gril) proberen of wat langer laten zitten. Koken kan ook maar dan heb je de geroosterde smaak niet. Maar daar te koken gaat het nog wel makkelijker: zie deze video https://veganistischkoken.be/kastanjes-pellen-oogsten/
Hey Elke,
Ik heb het met een vriendin nog eens een tweede poging gegeven :-). We hebben de kastanjes een heel stuk langer in de oven gelaten en de kastanjes waren ook iets rijper dan die van m'n eerdere oogst, misschien maakte dat ook wel een verschil. De velletjes kwamen er deze keer net iets makkelijker af, maar het was toch nog wel behoorlijk wat gepruts. Maar ... wat een soepje!!!! Zo lekker... echt de moeite!!! Dit gaan we zeker nog eens herhalen (maar dan wel weer volgend jaar :-) ) Alleszins heel erg bedankt voor je receptje en om de moeite te nemen om nog even te reageren! liefs&greetz!
Super tof recept deze kastanjesoep! Deze ga ik snel uitproberen. #zinin
Benieuwd wat je ervan zal vinden Lizet :-)
Mmmm tamme kastanjes, daar zijn we dol op!! Ook wij hebben al weer flink geraapt. Uiteraard hier in het dorp op straat en uit tuinen waar we dat mogen, niet in het bos. Wij roosteren ze meestal in de oven en peuzelen ze daarna op, maar soep ervan maken klinkt ook wel erg lekker! Zeker het proberen waard, bedankt voor het recept!
Roosteren en zo oppeuzelen is natuurlijk ook heel lekker! :-)
Staat er misschien een fout in het recept ? "Verwijder vervolgens de pel en het vliesje. Dat laatste gaat nu overigens heel gemakkelijk."
Bij mij gingen de vliesjes er helemaal niet af. k heb ze dan gewoon mee in de soep gedaan maar dat was geen succes. Heb de soep uiteindelijk door een zeef geduwd. Nu is ze iets eetbaarder maar het voelt ontzettend droog aan de tanden aan, vermoedelijk door die vliesjes.
Als ik de kastanjes eerst zou koken om de vliesjes te verwijderen en ze nadien zou roosteren in de oven, zou dit dan hetzelfde effect geven als jouw recept ?
Als je ze kookt gaat het vliesje er meestal makkelijker af. Zie deze video die ik maakte https://veganistischkoken.be/kastanjes-pellen-oogsten/ Je kan ze dan nog roosteren (heb dat zo nooit gemaakt) of gewoon zo in de soep doen (maar dan heb je natuurlijk niet de geroosterde smaak). Veel succes ermee! :-)
Dank je. Ik ga het morgen opnieuw proberen !
En trouwens proficiat met jullie 2de boek. Het is écht weer heel mooi en veel lekkere, nieuwe recepten.
Hoi, ik neem aan dat je tamme kastanjes bedoeld?
Hoi Janette, inderdaad, tamme kastanjes :-)