Hoofdgerechten

Koken met de tajine – lekker, makkelijk en snel

Aaah, tajines! De eerste keer dat ik er één proefde – bij een authentiek restaurant – was het al meteen grote liefde tussen die dampende schotel en mijn speekselklieren. Bijkomend voordeel van een tajine is dat je er zowat alles in kan verwerken wat je maar wil. Nog niet zo lang geleden heb ik er zelfs eentje verorberd met linzen (ok) en spruitjes (huh?!). Niet iets dat je zo 1,2,3 zou verwachten, maar wederom erg lekker.

Toen ik zelf ging experimenteren maakte ik nog gewoon gebruik van een wokpan in plaats van een echte tajine schotel. Het resultaat was echter altijd maar zo zo. Ik wist welke kruiden je moest gebruiken en dergelijke, maar het was in geen geval ’the real thing’. Kon dat nou echt liggen aan die verrekte schotel?

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Ik kocht dus twee echte aardewerken exemplaren, hielp er eentje om zeep (je leest later nog hoe dat kwam), en waagde de sprong in het diepe. En wat denk je? Bingo!

Komt het door het aardewerk? De speciale vorm? Of kanaliseert die combinatie ongekende universele krachten die de chakra’s van elk afzonderlijk ingredient zo intens bevrijden als een chakra maar intens bevrijd kan worden? Ik heb geen flauw idee, maar het smaakt geweldig!

Heerlijk tajinegerecht met oerwortels. Als je deze niet onmiddellijk vindt, kan je uiteraard ook gewone wortels of extra andere groeten nemen.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 5 cm gember
  • 2 paarse wortels
  • 2 gele wortels
  • 2 oranje wortels
  • 1 kleine bataat
  • 1 courgette
  • 4 el ras-el-hanout
  • komijn, koriander, citroensap, peper en zout naar smaak

Bereiding tajine

  • Ui fruiten in een beetje olie.
  • Voeg look, wortel en bataat toe en bak een beetje mee.
  • Voeg ook de kruiden toe.
  • Water toevoegen tot de groenten bijna onder staan.
  • Stoof tot bijna gaar en voeg dan de courgette toe.
  • Voeg 1 kop couscous toe. Laat verder garen.

Meer tajinerecepten

Variaties in de tajine

  • Met seitan fritty
  • Met kikkererwten
  • Andere groenten: bloemkool, aubergine, tomaat, paprika, spruitjes, witloof, aardappel, witloof, 
pompoen,…
  • Iets zoet: bijv.: kleine stukjes gedroogde dadels, rozijnen
  • Andere kruiden: kaneel,…
  • Nootjes

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Stijn De Kock

Recent Posts

Gezondheidsrisico’s door PFAS in je pan

Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…

2 maanden ago

Tips voor veganistisch koken

Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…

6 maanden ago

Duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD

Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…

1 jaar ago

Veganistisch koken met bier

Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…

2 jaar ago

Vier dingen die je nodig hebt in jouw keuken

Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…

2 jaar ago

HEMA pannen en servies; de perfecte match voor elke gelegenheid

Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…

2 jaar ago