Zelf falafel maken (recept) + 7 manieren om falafel te gebruiken

Laatst geüpdatet:
Zelf falafel maken - recept vegan

Zelf falafel maken is makkelijk en ook nog eens snel. Hieronder deel ik een falafel recept dat ik maakte.

Ik heb enkele daslookplantjes achterin de tuin staan en deze stonden al mooi in bloei. Aangezien ik vroeger wel eens burgers gegeten heb met daslook en deze heel lekker waren wilde ik er graag zelf ook iets mee maken. Ik ging dus voor falafel.

De heerlijke geur die van deze plantjes af komt, komt ook goed vrij in de smaak van de falafels. Als je wilt kan je eventueel nog meer daslookblad toevoegen. Heb je geen daslook in de buurt dan kan je uiteraard extra look toevoegen of andere verse kruiden zoals peterselie, bieslook, munt, koriander, …

Falafel maken met de foodprocessor

Falafel maken met daslook (snelle manier) recept

Traditionele falafel wordt gemaakt met gedroogde kikkererwten. In dit recept ga ik echter te werk met reeds gekookte kikkererwten uit pot om zo hele snelle falafel te maken. Varieer gerust met de kruiding om eens andere varianten te maken.

Zelf falafel maken (recept)

Recipe by Elke AertsCourse: Bijgerechten
Servings

2

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

15

minutes

Ingrediënten

  • 1 pot kikkererwten

  • 50 gram zonnebloempitten geweekt

  • 5 blaadjes daslook, in stukken gescheurd

  • sap halve citroen

  • 1 tl komijn

  • 1 tl tamari

  • halve ui

  • 1 teentje look

  • snuifje zout

  • peper (naar smaak)

Bereiding

  • Week de zonnebloempitten gedurende enkele uren en giet deze af zodra je de falafel gaat bereiden.
  • Soep de kikkererwten goed af en doe deze in een foodprocessor. Doe hierbij de zonnebloempitten, citroen, daslook, komijn, tamari, ui, look, zout en peper. Mix het geheel tot je een soort deeg krijgt. Je kan eventueel ook een maatbeker en een staafmixer gebruiken.
  • Zet het mengsel minstens enkele uren in de koelkast.
  • Maak nu met je handen balletjes (ca. 10) of burgers.
  • Bak de falafel gedurende 15 minuten op 180 graden in de airfryer.

Falafel in de airfryer

Ik bak falafel het liefst in de airfryer. Voor we onze Montana airfryer hadden bakte ik (gekochte) falafel meestal in de pan. Het probleem was dat deze meestal snel uit elkaar viel. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom falafel meestal gefrituurd wordt.

Je hebt dus de keuze tussen bakken in de pan, in de oven, airfryer of frituren. Mijn voorkeur gaat uit naar falafel in de airfryer omdat je geen vet nodig hebt in tegenstelling tot bij het frituren. En het valt niet uit elkaar in tegenstelling tot het bakken in de pan.

Zelfgemaakte falafel in de airfryer bak je gedurende 15 minuten op 180 graden. Heb je gekochte falafel dan kan je eens kijken welk instructies er op de verpakking staan.

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Waarbij kan je het zoal eten?

Bij een maaltijd

Zelf aten we deze falafel in plaats van een burger bij onze maaltijd. Ik ben op dit moment puurder aan het eten waardoor ik de kant-en-klare burgers even laat liggen. Deze falafel met daslook aten we samen met gevulde courgettes, aardappelpuree en tomatensaus.

Als burger

Je kan i.p.v. falafel balletjes ook de vorm van een burger maken. Dan kan je deze falafelburger tussen een broodje eten met een sausje en allerlei groentjes.

Hapje

Zet je wat hapjes op tafel voor een gezellig avondje met het gezin of als er vrienden of familie op bezoek komen? Dan is het altijd leuk ook iets warms te nuttigen. De falafels zijn dan ideaal met een dipsausje erbij.

Falafel recept

Pita

Misschien ken je de keten Moaz wel. Daar kan je pitabroodjes eten met falafel en allerlei groenten. Wil je dat thuis eten, dan kan je behalve bestellen de falafel ook eens zelf maken en tussen een pitabroodje leggen. Als sausje kan je hummus nemen en behalve koude groenten kan je dit ook eens maken met gegrilde aubergine er tussen.

Falafel salade

Ik eet graag iets warms bij een koude salade en hier is falafel heel geschikt voor. Neem allerlei koude groentjes eventueel ook wat taboulé en serveer daarbij (zelfgemaakte) falafel balletjes.

Tussen een wrap

Heb je geen pitabroodjes in huis dan kan je al je groenten en de falafel ook eens tussen een wrap doen.

Spiesjes

Ga je barbecuen dan kan je de falafel op spiesjes rijgen. Extra lekker als je er nog extra ingrediënten bij voorziet zoals stukken paprika, kerstomaat en ui. Geen zin om de bbq uit te halen en aan te steken? Geen probleem, je kan altijd je contactgrill hiervoor gebruiken. Dit doen we zelf regelmatig.

Wat is jouw favoriete manier om falafel te eten? Ga je dit recept eens maken of heb je het gemaakt? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Plaats een reactie