Tomaten, zalig genieten van eigen kweek

Tomaten zelf kweken buiten in de tuin - Rode tomaat aan de plant

Mmm tomaten, dat is zo ongeveer het liefste dat ik eet 🙂 Ik ben als kind letterlijk opgegroeid tussen de tomaten en dat vond ik zalig. Bompa kweekt al zo lang als ik me herinner tomaten (en andere groenten ook trouwens).

Tomaten als snoep

Wachten tot de eerste tomaat rijp is, was voor mij altijd (en nu nog steeds trouwens) super spannend. En het is het elke keer weer keihard genieten! Als ik aan het spelen was, ging ik regelmatig als tussendoortje een vers geplukte tomaat halen en at deze uit het vuistje. Net als een appel en beter dan snoep 🙂

Er bestaan ook van die kleine snoeptomaten, maar ik verkies toch de grote tomaten.

Tomaten zaaien

Bompa droogde de zaadjes op een stuk keukenrol. Als het tijd was werden de zaadjes in een bak met aarde gestopt en op de vensterbank in de ‘living’ geplaatst. Zo staan ze warm en hebben ze voldoende licht. Ik vond (en vind) het schitterend om steeds opnieuw te gaan kijken of de plantjes al met hun kopje boven de aarde uit kwamen en ze zo – stap voor stap – te zien groeien.

Als ze dan groot genoeg zijn, worden ze overgeplant in andere potjes. Als de tijd helemaal rijp is, worden ze in vaste grond in de serre uitgeplant.

Spontane tomatenplanten

Vorig jaar kwamen er naast onze compostbak spontaan 3 tomatenplanten uit. Eigenlijk veel te laat voor die tijd van het jaar. Ik was wel enthousiast over onze eigen tomaten, maar een tijd later (het was toen al najaar) werden ze jammer genoeg ziek en heb ik ze moeten verwijderen.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Tomaten planten

Dit jaar had bompa nog enkele planten over en hij vroeg of ik er er wilde hebben. En of ik die wilde hebben! 🙂

Ik had plaats voor zo’n 5 planten, die ik eind april/begin mei heb uitgezet. Goed verzorgen, regelmatig water geven (zeker met de tropische temperaturen van afgelopen weken) én een goed opbouwend gesprek (‘lieve plantjes, groei maar goed’ of ‘mooie tomaatjes wordt maar lekker rood’) doen wonderen 😉

bloem van tomaat
Tomatenplante buiten in de tuin kweken

De eerste tomaten

Ok, bompa had gewonnen. Zijn eerste rode tomaten waren er al (zelfs die buiten stonden). Maar nu – op 15 juli – is de eerste rode tomaat uit eigen tuin er. Time for a tomato-party! 🙂

Rode en groene tomaten aan de plant buiten

Update: mei 2017

Zijn tomaten wel gezond?

Eerst dacht men van niet omdat de plant behoort tot de groep van de nachtschade; planten die zichzelf beschermen met gif (ook de aubergine en aardappel horen hier trouwens bij). Dit gif zit gelukkig niet meer in de rijpe vrucht. Tomaten zijn juist heel rijk aan vitamines (A, B1,B3, B6, C, E, K) en mineralen (kalium, koper, magnesium, mangaan). De tomaat wordt beschouwt als anti-oxidant, is goed voor je botten en helpt tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Tros oranje tomaten

Tomaten zijn erg veelzijdig

Dat vind ik nu het leuke aan tomaten; je kan ze (bijna) overal in gebruiken. Je kan ze dus zo uit het vuistje eten, verwerken in een salade, in een pastagerecht, een ovenschotel, er een lekkere saus van maken, …

Tomaat met mozzarella is een bekende en dat hoef je als veganist zeker niet te missen. Dankzij mozzarisella bijvoorbeeld 🙂

verse tomaat met mozzarissela

Kruiden

Tomaat en basilicum lijken wel voor elkaar gemaakt! De geur van basilicum en de geur van een verse tomaat brengen je direct in Italiaanse sferen. Maar ook bieslook, kervel, marjolein, oregano (pizza!) en rozemarijn passen zalig bij deze rode groente.

Tomaten ontvellen

Zelf eet ik de tomaat meestal volledig op. Ze zijn dan steviger en dat heb ik liever, maar anderen hebben ze liefst ontvelt. Eigen tomaten, die goed hebben kunnen rijpen zijn veel makkelijker te schillen dan deze uit de winkel. Je snijdt er gewoon onderaan een kruisje in en schillen maar. Lukt dit niet vanzelf, dan kan je na het maken van het kruisje de tomaten even in kokend water onderdompelen en vervolgens laten schrikken onder koudstomend water.

Tomaten bewaar je NIET in de koelkast

Tomaten bewaar je buiten de koelkast. Als je ze in de koelkast bewaart worden ze minder lekker. Dat hadden wij al langer gemerkt, maar recent (maart 2015) is er ook een onderzoek uitgevoerd van Professor Ernst Woltering in Wageningen. Hierin merkt hij op dat tomaten stoppen met het aanmaken van aromastoffen nadat ze nog maar drie uur in een koeling hebben gelegen.

Dit zou dus wel eens de reden kunnen zijn waarom een tomaat uit de winkel zo verschrikkelijk smaakt, terwijl die van bij ons uit de serre en tuin heerlijk sappig en vol van smaak zijn (het water loopt me nu al uit de mond ;-)).

Dat, gecombineerd met het vroegtijdig plukken van de tomaat i.p.v. het rijpen aan de plant, maakt het er allemaal dus niet beter op.

Bij de smaak van een verse tomaat valt alles in het niet.

Tomaten bewaren na de zomer

Elk jaar zijn er bij bompa te veel tomaten om allemaal zelf op te eten. Hier en daar wordt er dus wel wat weggegeven aan buren en familie. De rest bewaren we zodat we er hier nog langer van kunnen genieten.

 • Tomaat invriezen: Een deel wordt in blokjes gesneden en in potjes gedaan voor in de diepvries.
 • Tomaat in potten: Van een ander deel wordt sap gemaakt dat ingemaakt in glazen potten. Die kunnen erg lang in de voorraadkast bewaard worden. Zo bewaar je hun smaak ook veel beter en je kan er de rest van het jaar tomatensaus van maken.

Recepten met tomaat

Hou jij ook zo van tomaten? En wat zijn je favoriete tomatengerechten?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Radijsjes kweken in potten

  Radijsjes kweken in potten

  Als er 1 groente is die makkelijk te kweken is, dan zijn het wel radijzen. Zelfs als je 2 linker tuinhandschoenen hebt, zal het je

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu