Geüpdatet op

Een super voedzaam en kleurrijk gerecht voor de quinoa liefhebber! Je kan het – in wat kleinere porties – ook serveren als voorgerecht.

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Voor je begint wel enkele tips: spoel eerst en vooral de quinoa, bij voorkeur 2 tot 3 uur voor je ‘m effectief gaat bereiden. Maak tussendoor ook eerst de tomatensaus want die heeft – voor het beste resultaat – ook een uurtje nodig. Dit lijkt allemaal lang, maar ondertussen kan je de rest natuurlijk klaarmaken. En nog wat klusjes doen of zo 😉

Oh ja: de saus in het bord is simpelweg opgevangen kookvocht van de courgettes met wat room, peper en zout. Ook heb ik er wat oesterzwammen bij gebakken (paar minuten op hoog vuur), en er een lepeltje soja cream cheese van het merk Bute Island opgeschept (pas ontdekt en verrukkelijk!!!)

Ingrediënten

Quinoa

  • 300 gram ongekookte quinoa
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 el tamari – of naar smaak

Tomatensaus

  • 2 uien – gesnipperd
  • 800 gram verse tomaten (of pasata)
  • 80 gram tomatenpuree
  • 1/4 rode chilipeper (optioneel) – zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gehakt
  • enkele blaadjes basilicum – gesnipperd
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes oregano
  • 1 el balsamicoazijn
  • peper en zeezout

Courgettes

  • 4 lente-uitjes – in kleine ringen gesneden
  • 1 teentje look – geplet
  • 2 grote courgettes – geraspt
  • peper en zeezout

[phxoptin id=1498211942]

Bereiding

Quinoa

  1. Spoel de quinoa onder koud stromend water en laat minimaal 2 tot 3 uur uitlekken.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en roosterd de quinoa op hoog vuur gedurende 2 minuten.
  3. Doe de quinoa in een pot en overgiet met de groentebouillon (hanteer de aangegeven verhouding). Breng aan de kook, zet het vuur dan laag en zet het deksel op de pot. Laat 12-15 garen. Controleer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  4. Giet af en roer de tamari voorzichtig onder de quinoa. Kruid af naar smaak met peper en zeezout.

Tomatensaus

  1. Snij de uiteinden van de tomaten en dompel ze 2 minuten in kokend water. De schil komt er dan makkelijk af.
  2. Snij de tomaten doormidden en vervolgens in partjes. Verwijder de pitten en het waterige vlees (bewaar eventueel voor een groentebouillon). Hak ze tot slot in fijne stukjes.
  3. Verhit wat olijfolie in een pot en fruit daarin de ui. Roer er vervolgens de tomatenpuree doorheen.
  4. Voeg de tomaten en de overige ingrediënten/kruiden toe en roer goed.
  5. Zet het vuur laag en laat de saus gedurende 1 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe.
  6. Kruid af naar smaak met peper en zeezout

Courgettes

  1. Verhit wat olijfolie in een pot en bak de lente-uitjes en knoflook 1 minuut op een matig vuur.
  2. Voeg de gerapste courgettes toe en laat 2 minuten stoven.
  3. Giet af maar bewaar het kookvocht
  4. Kruid af naar smaak met peper en zeezout

Afwerking

  1. Maak met een dresseerring een torentje met achtereenvolgens een laagje quinoa, courgette, tomatensaus, quinoa en – tot slot – een schepje courgette.
  2. Schep er een toefje soja cream cheese op en werk het bord af met de gebakken oesterzwammen en een paar extra lepeltjes tomatensaus en courgette.

Hopelijk is je honger bij deze opgewekt! 🙂

Heb je zelf ook een favoriet quinoa-recept? Laat het me weten onderaan dit artikel!