Geüpdatet op

Ongeveer 5-6 jaar geleden zat ik op mijn voormalig werk te lunchen met mijn collega’s en eentje daarvan had een broodje bij dat onmiddellijk mijn aandacht trok. Het was een focaccia! 🙂

No Milky Way 2 - vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Brood van Italiaanse origine

Kathleen (mijn collega) vertelde dat ze een Italiaanse tante had en die had haar dat leren maken. Haar tante stond er wel op dat het op een Italiaanse broodsteen / pizzasteen gemaakt werd, want dat het dan veel lekkerder was.

Een focaccia is een Italiaans brood. Eigenlijk zoals een pizza maar dan hoger. Oorspronkelijk komt het uit Ligurië (de streek rond Genua).

Zelf focaccia maken

Bij gebrek aan een steenoven en/of pizzasteen heb ik de focaccia gebakken met een gewone oven en een ronde flexibele  bakvorm. Sinds ik het recept gekregen heb, maak ik het heel regelmatig. Meestal is zondag daar de ideale dag voor en eten we ‘s middags een lekker stukje focaccia dat ook nog eens ruimschoots belegd is 😉

Het voordeel is dat je kan spelen met de ingrediënten. Je kan er eventueel andere kruiden in doen, olijven op of in doen,…

Focaccia met tomaat en oregano
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Ingrediënten van de focaccia

  • 500 gram bloem (met tarwe wordt het luchtiger, maar ik gebruik meestal speltmeel)
  • 350 ml water (verwarmd)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pakje instant gist
  • 1 tl zeezout
  • rozemarijn
  • oregano
  • 2 tomaten in stukken gesneden
  • scheutje olijfolie
  • 1 el tomatenpuree (optioneel)

Bereiding

  • Doe zout, gist, rozemarijn bij de bloem en meng goed.
  • Doe hieronder een scheutje olijfolie en roer met een lepel door elkaar. De olie van zongedroogde tomaatjes is hier ook erg lekker in 🙂
  • Pers de knoflook en doe deze en de tomatenpuree in het water.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin een deel van het water.
  • Meng een beetje bloem met het water tot al het water verwerkt is en voeg extra water aan toe.
  • Meng tot een geheel en kneed het deeg goed.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Kneed het deeg nog een beetje door en doe het in een ronde bakvorm (of op een pizzasteen)
  • Laat het deeg gedurende minstens een uur rijzen.
  • Beleg met tomaatjes en oregano.
  • Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Vegan ontbijt en lunch
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Vegan ontbijt & lunch

In ons ebook met heerlijke lunchrecepten staan o.a. recepten voor broodsmeersels. Maar daarnaast ook allerlei ander lekkers om als lunch te eten, zowel warm als koud. Het hoeft niet altijd brood te zijn.

Meer info ►

Wat is er lekker met focaccia?

Als de focaccia goed gekruid is, dan heeft die eigenlijk niks nodig om ertussen te doen, maar wij houden ervan die rijkelijk te beleggen 🙂

  • Zongedroogde tomaten
  • Tomaten
  • uitjes
  • Sla
  • Coctailsaus of veganaise
  • Vegan kaas
  • Toscana spread
  • Taifun Papillon of Taifun Rondo
  • Schijfjes olijf
  • Zelfgemaakte tapenade

Lijkt dit je ook zo lekker?