Focaccia met tomaat en oregano – Italiaans genieten

Focaccia met tomaat en oregano

Ongeveer 5-6 jaar geleden zat ik op mijn voormalig werk te lunchen met mijn collega’s en eentje daarvan had een broodje bij dat onmiddellijk mijn aandacht trok. Het was een focaccia! 🙂

Brood van Italiaanse origine

Kathleen (mijn collega) vertelde dat ze een Italiaanse tante had en die had haar dat leren maken. Haar tante stond er wel op dat het op een Italiaanse broodsteen / pizzasteen gemaakt werd, want dat het dan veel lekkerder was.

Een focaccia is een Italiaans brood. Eigenlijk zoals een pizza maar dan hoger. Oorspronkelijk komt het uit Ligurië (de streek rond Genua).

Zelf focaccia maken

Bij gebrek aan een steenoven en/of pizzasteen heb ik de focaccia gebakken met een gewone oven en een ronde flexibele  bakvorm. Sinds ik het recept gekregen heb, maak ik het heel regelmatig. Meestal is zondag daar de ideale dag voor en eten we ’s middags een lekker stukje focaccia dat ook nog eens ruimschoots belegd is 😉

Het voordeel is dat je kan spelen met de ingrediënten. Je kan er eventueel andere kruiden in doen, olijven op of in doen,…

Focaccia met tomaat en oregano

Ingrediënten van de focaccia

  • 500 gram bloem (met tarwe wordt het luchtiger, maar ik gebruik meestal speltmeel)
  • 350 ml water (verwarmd)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pakje instant gist
  • 1 tl zeezout
  • rozemarijn
  • oregano
  • 2 tomaten in stukken gesneden
  • scheutje olijfolie
  • 1 el tomatenpuree (optioneel)

Bereiding

  • Doe zout, gist, rozemarijn bij de bloem en meng goed.
  • Doe hieronder een scheutje olijfolie en roer met een lepel door elkaar. De olie van zongedroogde tomaatjes is hier ook erg lekker in 🙂
  • Pers de knoflook en doe deze en de tomatenpuree in het water.
  • Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin een deel van het water.
  • Meng een beetje bloem met het water tot al het water verwerkt is en voeg extra water aan toe.
  • Meng tot een geheel en kneed het deeg goed.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Kneed het deeg nog een beetje door en doe het in een ronde bakvorm (of op een pizzasteen)
  • Laat het deeg gedurende minstens een uur rijzen.
  • Beleg met tomaatjes en oregano.
  • Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Wat is er lekker met focaccia?

Als de focaccia goed gekruid is, dan heeft die eigenlijk niks nodig om ertussen te doen, maar wij houden ervan die rijkelijk te beleggen 🙂

  • Zongedroogde tomaten
  • Tomaten
  • uitjes
  • Sla
  • Coctailsaus of veganaise
  • Vegan kaas
  • Toscana spread
  • Taifun Papillon of Taifun Rondo
  • Schijfjes olijf
  • Zelfgemaakte tapenade

Lijkt dit je ook zo lekker?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Bagels maken - recept

    Bagels maken – vegan recept

    Bagels zijn ronde broodjes met een gat in het midden. Inderdaad, net zoals een donut…maar dan hartig in plaats van zoet. Ook worden ze, in

    Paasbroodjes

    Paasbroodjes

    Paasbrood is er in alle vormen en smaken. Ik ben zelf nogal een zoetebek én tamelijk verzot op kaneel, dus dan zijn deze zalige rolletjes

    Broodjes met chiazaad

    Broodjes met chia zaden

    Als er brood of broodjes gebakken moeten worden, of als er deeg in het algemeen aan te pas komt, is het meestal vrouwlief die de