Ik kreeg de vraag van Magda (een volger van Veganistisch Koken) wat er zoal vegan is bij de toko, omdat er bij haar in de buurt pas eentje geopend was. Bij mij in het dorp is er geen toko aanwezig dus ik kom er zelf niet zo heel vaak.
Wat onmiddellijk in mijn hoofd schoot is kokosmelk en jackfruit. Maar voor de rest? Dus het leek me wel leuk er eens een kijkje te gaan nemen en jouw hierin mee te nemen. Ik vond een toko in Hasselt die zo vriendelijk was om me er te laten filmpen.
In Westerlo ben ik een tijd geleden ook eens geweest en daar hadden ze ook heel wat verse producten, maar blijkbaar bestaat deze toko niet meer. Dus niet elke toko heeft dezelfde producten, ga zeker eens bij verschillende locaties om andere soorten producten te ontdekken.
Wat is een toko?
Een toko is een Oosterse winkel met allerlei producten zoals bij een supermarkt. Kleinere toko’s hebben voornamelijk verpakte producten, maar grote hebben ook verse producten zoals groenten, tofu,… De eigenaar is zelf meestal Aziatisch en zal goed weten waarvoor je de producten kan gebruiken.
In een toko vind je Oosterse producten vaak ook goedkoper dan in een reguliere supermarkt
Waar op letten als je naar een toko gaat?
Ik ben een product tegen gekomen met vegan label, maar dat is lang niet altijd het geval. Dus best de ingrediënten checken. Er wordt ook meer dan bij producten van hier met vis en schaaldieren gewerkt. Zo kwam ik een tofu miso soup tegen waar toch ook vis in zat.
Als je noodles koopt, heb je zeker genoeg keuze, ook met boekwijt, maar check hier dat er geen eieren in zitten.
Neem je smartphone zeker mee om E-nummers te checken. Heel wat producten bevatten E-nummers. Dat kan soms gewoon citroenzuur zijn, maar als jij net zoals ik geen wandelende encyclopedie bent en niet alle E-nummers uit je hoofd kent, kan je er best voor zorgen dat je dit ter plaatse kan opzoeken. Dit kan ook met zo’n kaartje dat je in je portefeuille kan bewaren.
Vegan producten bij de toko
- Jackfruit: op siroop voor desserts of op jackfruit in brine (op water) voor hartige gerechten. Binnenkort hierover mee op de blog.
- Sojasaus: verschillende soorten
- Sausjes: pindasaus, spring roll saus, bananensaus, chilisaus, gembersaus, … zeker ook bij de sausjes de E-nummers checken.
- Kokoksmelk: check zeker het merk Arroy-D. Van dit merk is er kokosmelk beschikbaar op basis van enkel kokos en water. In de supermarkt vind je meestal geen kokosmelk zonder stabilisator. Je kan kokosmelk koud in de koelkast zetten en vervolgens opkloppen zoals slagroom, maar dat kan alleen als er geen stabilisator in zit.
- Noodles: rijstnoodles, tarwenoedels, boekweitnoedels. Zorg er wel voor dat er geen ei in zit.
- Vegan noodlessoep
- Japanse rijstcakejes: bijv. groene thee mochi
- Sesamzaadjes: In de gewone winkel kan je meestal maar één soort sesamzaadjes krijgen, maar in een toko heb je vele soorten. Ik zag er zelfs groene.
- Panko: paneermeel, broodkruim maar dan Japans. Deze kan je gebruiken om een krokant korstje te krijgen.
- Tofu: vaste tofu, zijden tofu
- Tempeh
- Sojabonen: hiermee kan je zelf sojamelk maken wat extra handig is met een chufamix.
- Miso: in allerlei smaken, miso bestellen >
- Chips: checken dat er geen dierlijke producten zoals garnalen inzitten. Ik kwam een linzenchips tegen die ik wilde kopen, maar dat ben ik jammer genoeg vergeten.
- Gepekelde groenten: zoals radijs, aubergine, gember, bamboescheuten,…
- Gojujang: een pikante gepekelde saus of pasta op basis van rode peper die in de Koreaanse keuken gebruikt wordt.
- Dumplings: hapjes van deeg met een vulling in
- Kruiden: in grotere hoeveelheden
- Zeewier
- Rijst: ook in grote zakken van 5, 10, 15 kg.
- Gedroogde paddestoelen
- Gedroogde peulvruchten
- Currypasta vond ik niet vegan, maar misschien bij jou in de buurt wel.
- Drankjes: allerlei drankjes die je niet in een supermarkt van hier vindt. Mango, guava, ananas, aziatisch bier
- Behalve voeding vind je er soms ook non-food. Vooral spulletjes om mee te koken of mee te eten, zoasls stokjes, een rijstkoker, wok,…
Dit is wat ik er gekocht had: Vegan noedelsoep, rode hikari miso, jackfruit op siroop, gedroogde sojabonen.
Op instagram vroeg ik aan mijn volgers wat zij zoal meebrachten van de toko. Het antwoord dat ik het meest kreeg was miso, noedels en sojasaus. Maar ook rijstvellen, gedroogde kombu en shiitake (voor dashi), curries, pindasaus, gojujang, kimchi, loempia’s, dumplings, de vele soorten tofu, kikkererwten, kokosmelk, kruiden, linzen.
Kom jij soms in een toko? Wat zijn jouw favoriete producten? Welke zou jij eens willen proberen? Laat hier onderaan de pagina zeker een reactie achter 🙂
4 reacties
5
Hey Elke, Ik vind toko’s ook superleuk! Heb al eens een grote Indische toko in Brussel bezocht. Wat je daar allemaal niet vind! Kala Namak bijvoorbeeld, en massa’s interessante zaden. Na een bezoekje aan de Chinese toko kom ik meestal thuis met miso (witte en bruine), gedroogde chitakés, allerlei zeewier (wel niet zo bio denk ik), kimchi (moet ik dringend eens zelf maken), silken tofu, chinese bieslook (is nu aan het kiemen in mijn hofke;), citroengras, een soort van lange dikke (allium?) stengels die naar look smaken, 5-kruidenpoeder, mushroomsauce, rijstwijn om te koken, sushi-azijn, tamarinde (pasta),…Ze hebben daar ook handige potten met voorgesneden look en gember. Handig voor als je eens weinig tijd hebt. Maar als je een teen knoflook in de vijzel een flinke mep geeft, gaat het ook heel snel;).
Heb onlangs een pot jackfruit aangeschaft (Albert Heyn;), en ik ben reuze benieuwd naar wat jij ermee gaat doen.
Groetjes, Ann
Ik kom wel eens bij ons in Zwolle in een Aziatische winkel. Voor griesmeel en rijst en noedels en dadels. Veel verder heb ik nooit gekeken. Want die winkel is zo groot en zo vol. Maar een volgende keer kijk ik naar alles wat jij hebt laten zien. En vooral naar de kokosmelk. Heel erg bedankt en groetjes Mieke
5