Kruiden en specerijen

Een goed gerecht kan niet zonder kruiden. Groenten zijn op zich natuurlijk al lekker, als je ze helemaal tot hun recht wil laten komen dan zijn kruiden echter een ongelooflijke aanvulling.

Bij deze webshop hebben ze heel wat kruiden en specerijen.

Extra smaak

Kruiden zorgen natuurlijk voor extra smaak aan je gerecht. Zonder kruiden krijg je meestal maar een flauwe maaltijd. Serveer je een vleeseter een vegetarische of veganistische maaltijd maaltijd, zorg er dan zeker voor dat je gerecht genoeg afgekruid is. Anders zal hij/zij snel zeggen dat veganistisch maar flauw is 😉

Het valt ook niet te ontkennen dat een gebrek aan kruiding vroeger helaas wel eens vaker voorkwam bij – vooral – de vegetarische keuken. Dat is gelukkig de laatste 10 jaar helemaal veranderd 🙂

Door bepaalde kruiden (en ingrediënten) aan een gerecht te gaan toevoegen, krijgt je gerecht logischerwijs een typisch Italiaanse, Oosterse, … smaak. Elke cultuur heeft natuurlijk z’n eigen specifieke kruiden(melanges).

Je kan ook typische vlees- of visgerechten gaan nabootsen met bijvoorbeeld seitan of tofu door de kruiden te gebruiken die bij dat typische gerecht horen. Dat geldt natuurlijk ook gewoon voor traditionele Belgische of Nederlandse gerechten.

Voedingsstoffen

Kruiden bevatten ook vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die je maaltijd alleen maar zullen aanvullen. Bovendien worden er vaak ook allerlei eigenschappen ter verbetering van je gezondheid aan kruiden toegeschreven, dus dat is een extra pluspunt 🙂

Kruiden toevoegen

Gedroogde kruiden voeg je toe aan je gerecht en laat je meekoken. Verse kruiden (uitzonderingen zoals bv. laurier daargelaten) voeg je best pas op het einde toe aangezien de smaak ervan anders snel afneemt.

Maak je een basis (groenten)gerecht waarbij je achteraf nog o.a. aardappels, pasta of iets anders onder wil mengen, dan mag dit best sterk afmaken. Als het kan zelf een tikje te sterk.

Zodra je er dan bv. pasta aan toevoegt zullen de smaken zich neutraliseren waarna je uiteindelijke gerecht net goed zal zijn.

Een andere optie is om je aardappels, pasta, couscous, … afzonderlijk te koken met een beetje zout of groentebouillon.

Smaken blenden

Hoe langer je het geheel (zeker stoofpotjes) laat pruttelen, hoe beter de smaken een geheel zullen vormen en hoe lekkerder je gerecht wordt.

Zo’n stoofpot is een dag later vaak zelfs lekkerder dan wanneer die net klaar werd gemaakt. Alle smaken hebben zich dan perfect kunnen vermengen.

In de Italiaanse keuken pruttelt een eenvoudige tomatensaus soms zelfs de hele godganse dag op een laag vuur. Das natuurlijk tijdrovend (om over je energieverbruik maar te zwijgen) maar eerlijk is eerlijk…het smaakverschil is vaak ongelooflijk.

Assortiment kruiden

We hebben steeds een heel assortiment van kruiden in huis. En dan zowel gedroogde kruiden, kant-en-klare kruidenmengelingen als verse kruiden. Die laatsten vaak uit eigen tuin.

Je kan natuurlijk ook zelf kant-en-klare kruidenmengelingen samenstellen, maar we zullen niet ontkennen dat het vaak aankomt op de juiste verhoudingen.

In de supermarkt zijn er gelukkig genoeg kant-en-klare potjes te koop met kruidenmengelingen om je gerecht een specifieke toets te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Indische kruiden, Marokkaanse kruiden, spaghettikruiden, provinciaalse kruiden, enz., enz.,…

Hieronder vind je een overzicht van alle kruiden en kruidenmengelingen die we zelf standaard in huis hebben. Er is ook vermeld waar ze goed bij passen en hoe je ze het best kan gebruiken.

Overzicht kruiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu