Engels ontbijt – vegan style

Engels ontbijt vegan recept

Op vakantie op hotel gaan betekent voor velen heel uitgebreid ontbijten. Vaak voorzien ze dan op hotel ook een Engels ontbijt. Mijn vriend is daar verzot op en sinds hij vegan is, mist hij niks, maar maakt er gewoon een vegan variant van.

Wat is een Engels ontbijt?

Een Engels ontbijt is een heel rijkelijk ontbijt wat ze vaak in Engeland serveren, maar je krijgt het dus ook vaak op hotel. Meestal bevat het spek, worst en eieren in allerlei vormen (gepocheerd, roerei). Daarbij worden ook warme tomaten, witte bonen in tomatensaus en toast geserveerd.

Alles behalve vegan dus. Toen ik jaren geleden op hotel was met een enorm ontbijtbuffet at ik wel eens bonen in tomatensaus, maar voor de rest waren er het eerder granen voor mij, want de meeste andere dingen waren niet veganistisch. Als je het zelf maakt, dan kan dat dus wel.

Zelf houd ik niet van zwaar ontbijten en eet ik mijn eerste maaltijd pas laat. Dus we maakten het Engels ontbijt als lunch. Dat kan natuurlijk ook.

Zo’n ontbijt/lunch is niet voor alle dagen aangezien het nogal zwaar is, maar af en toe kan je wel eens in een vakantiesfeer brengen. Zeker nu we toch moeten thuis blijven kan je enkele dingen die jou aan vakantie doen denken naar je eigen huis halen.

Engels ontbijt vegan recept

Engels ontbijt – vegan style (recept)

Je kan je Engels ontbijt maken met ingrediënten die je zelf vindt, dus misschien vind jij een andere vegan worst in de winkel of heb je net een andere in je koelkast liggen. Dan hoef je uiteraard niet naar de winkel te rennen en kan je gewoon die andere gebruiken.

 • Het brood bakten we de avond ervoor en aten we zo op. Maar je kan het ook toasten.
 • In een grote pan, bakten we uiringen, Wheay vegan bacon en Garden Gourmet worst.
  Een alternatief voor de worst is deze van Beyond Meat. Deze vind ik heel lekker, maar was op in de winkel. Verder vind ik de worstjes van Taifun ook heel geschikt.
 • De witte bonen in tomatensaus kan je vers maken of een pot biologische witte bonen in tomatensaus kopen.
 • Momenteel heel wat verse tomaten uit de eigen tuin en serre van bompa, dus deze mochten niet ontbreken. Ik nam er twee en sneed deze in blokjes.
  Je kan het best in een aparte pan bakken omdat het anders te sappig wordt voor de vegan worst en ui. Op de tomaten kan je een beetje cayennepeper en vers gemalen zwarte peper.
 • Een paprika grillen in een grilltoestel, grillpan of in de oven.
 • Ik vind scrambled tofu heel lekker, maar de tofu was op en er was nog een beetje vegan easy egg. Dus die bereide ik met een beetje kala namak erbij als ei alternatief.
 • Om het geheel iets gezonder en lichter te maken aten we er nog wat komkommerstukjes bij.

Ik vind het nog altijd een hele vreemde combinatie, maar toch had het me gesmaakt.

Meer en gezondere lunches?

Heb je graag een lichtere lunch en weet je nooit goed wat eten, dan kan ik je zeker mijn boek No Milky Way 2 – vegan lunch aanraden. Niet enkel omdat ik mede-auteur ben hoor 😉 Het won ook de Belgian Vegan Award en er zijn heel veel positieve reacties op gekomen en nog steeds delen heel wat mensen op Instagram als ze er iets uit gemaakt hebben. Dat vind ik altijd super om te zien en maakt me blij. Ik deel het dan ook altijd op mijn Instagram.

Zo, nu ben ik heel benieuwd. Kan zo’n Engels ontbijt jou af en toe eens bekoren, of heb je liever een lichtere lunch?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

 1. Engels ontbijt zal wel lekker en gezond zijn maar voor mij ook later op de dag zodat het geen ontbijt meer is maar eerder een volwaardige maaltijd. Proficiat voor het spitsvondig te transformeren naar vegan. That’s the spirit !

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  polenta pap ontbijt recept

  Polenta pap ontbijtje (recept)

  Het eerste wat ik meestal op een dag eet, is opgewarmde kokos-rijstmelk met daarin havermout, hennepzaad, cacaonibs, banaan of bramen als die er in de