Honden en temperaturen zoals we die op dit moment (juli 2018) meemakenā¦ze vinden het geen pretje. Zo zweten honden enkel via hun tong of via hun voetzooltjes. Wanneer het buiten dus (spreekwoordelijk) 180Ā°C is, valt het voor een mens al niet mee om overtollige warmte kwijt te gerakenā¦ voor je viervoeter is dit echter nog 100 x lastiger.
Kortom: honden hebben bij temperaturen boven de 25Ā°C sowieso extra aandacht (lees: afkoeling) nodig. Allereerst moet je er natuurlijk voor zorgen dat hij/zij ten allen tijde toegang heeft tot vers drinkwater. Iets wat je natuurlijk ook moet voorzien als het minder heet is. Dat spreekt voor zich.
Er er is nog meerā¦
Zelfkoelend ligmatje
Een ander dingetje dat absoluut kan helpen, is een zogenaamd āafkoelend ligmatjeā. Er zijn verschillende merken en typen te koop waar je een keuze uit kan maken. Zo heb je ākoelmatjesā die afkoelend werken zodra je hond erop gaat liggen. Het gewicht van je hond activeert dan de inhoud van de koelmat. In de regel een soort synthetische gel. Al weten we daar eerlijk gezegd ook weer niet het fijne van.
Andere soorten koelmatjes worden dan weer geactiveerd door ze vooraf even in water te leggen (of ze te overgieten met koel water), waarna de āgelkussentjeā het water absorberen en de koelte zo weer afgeven.
In beide gevallen zal je hond wellicht even aan het matje moeten wennen, maar dat gaat al bij al behoorlijk snel. Het helpt bijvoorbeeld wanneer je het favoriete speeltje van je hond op het matje legt. Of door het op de plek te leggen waar hij of zij normaliter vaak ligt. Hetzij je bankstel, hetzij een andere stoel en/of zān reguliere ligmatje. Op den duur zal ie de weldaad van de koelte wel in de gaten krijgen en er steeds vaker op willen gaan liggen.
Voor onze Snoopy hebben we beide soorten koelmatjes geprobeerd en zowel hij als wij geven de uiteindelijke voorkeur aan het laatste model. Dus de koelmat die je in water moet dompelen en (kort) moet laten absorberen en drogen. Ook al omdat de ādrukkoelmatā na een aantal maanden zo hard als staal werd.
Al kan het zomaar zijn dat wij die wat te lang in de zon hebben laten liggen š
Koelmatjes voor honden vind je hier >>
Laat je hond NOOIT in de auto!
Of om het wat genuanceerder te omschrijven: laat je hond nooit in de auto achter bij temperaturen boven de 20 (!)Ā°C. Wellicht is dat een temperatuur die je als mens nog als āgematigdā of zelfs eerder koel ervaartā¦voor honden is dat echter al warm genoeg. Vergeet niet dat ze moeilijker kunnen transpireren dan wij mensen.
Je kan je dus goed voorstellen wat het voor een hond betekent om bij warm weer (of erger: een ware hittegolf) in een auto te zitten die ā tot overmaat van ramp ā in de zon geparkeerd staat. Het is ronduit gevaarlijk, al te vaak dodelijk en aldusā¦misdadig.
Je zou derhalve verwachten dat mensen die hun leven met een hond delen hier natuurlijk van op de hoogte zijn. Helaas zijn nieuwsberichten over de, op deze manier overleden, honden iedere zomer weer schering en inslag. En dat ons doet iedere keer weer zoān ontzettende pijn :-/
We zijn natuurlijk niet zo naĆÆef dat we denken dat 1 artikel en 1 waarschuwende zin daar veel aan zullen veranderen maar goedā¦het kan niet vaak genoeg herhaald worden.
Was je je hier dus helemaal (nog) niet van bewust? Prent het dan zeker in je hoofd:
Laat je hond bij temperaturen boven de 20-22Ā° NOOIT in de auto achter!!! Dus ook niet om even āsnelā boodschappen te doen. Nee, doe dit bij de genoemde temperaturen letterlijk geen enkele minuut (ook niet als je het eerder genoemde koelmatje in de auto legt).
Hondenijsje maken (en mag dat vegan zijn?)
Een stuk positiever dan het voorgaande onderwerp is het maken van een hondenijsje. Niet alleen mensen houden namelijk van ijs! En omdat honden voornamelijk via hun tong zweten, kan je je wellicht voorstellen hoe heerlijk het likken aan zoān ijskoude lekkernij voor je viervoeter moet aanvoelen.
Een perfect afkoelmiddel dus š
Als het over de gezondheid van je hond gaat, moet je natuurlijk wel met een aantal zaken rekening houden. Hoewel het natuurlijk geen kwaad kan om je hond een keer wat (vegan) ijs van je vinger te laten likken, zijn grotere hoeveelheden suikerhoudend ijs nou ook geen goed idee. Of suiker voor een mens gezond is, staat immers al lang ter discussieā¦voor je hond is het dat met stellige zekerheid NIET.
In de tussentijd zie je online ook her en der recepten voor hondenijsjes opduiken die vaak yoghurt of andere melkproducten bevatten. Laat je daar ook zeker niet aan vangen want lactose is erg nadelig voor je hond.
Ook voor jou als mens trouwensā¦maar dat a) wist je al of b) is een andere discussie. Hetzelfde geld voor vlees en visā¦ook daar hebben we een ander artikel over š
Lees het artikel over āSnoopy, de vegetarische hond hierā >>
Anyway, voor het maken van een hondenijsje kan je dus best zo natuurlijk (en lactose- en suikervrij) mogelijk te werk gaan. Wees bovendien ook altijd gematigd met het geven van extraās zoals deze. Het doet je hond weliswaar goed, maar je moet nooit ergens mee overdrijven hĆ©.
Anyway, zelf maakten we een hondenijsje met slechts 2 ingrediƫnten waar honden zeker dol op zijn en die (gematigde inname indachtig) ook zeker geen kwaad kunnen. Integendeel zelfs. We hebben het dan over (bevroren) banaan en zoete aardappel!
Hoe je het maakt? Super simpel. Hier is het recept:
Hondenijsje met banaan en zoete aardappel
Ingrediƫnten
- 1 grote zoete aardappel
- 2 bananen
Bereiding
- Pel de bananen en snij ze in dunne plakjes of in kleine blokjes. Doe ze in een diepvriesbestendig en afsluitbaar doosje en plaats in de diepvries tot ze helemaal bevroren zijn.
- Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Kook ze gaar in een pot met water gedurende 8 tot 10 minuten. Laat uitlekken en afkoelen.
- Doe de bevroren stukjes banaan in je foodprocessor (hakfunctie gebruiken) en hak ze tot een gladde massa. De structuur zal eerst kruimelig zijn maar dat veranderd snel.
- Voeg de afgekoelde zoete aardappelblokjes toe en mix opnieuw tot een glad ijsje. Plaats dit nog een half uurtje in de diepvries (opnieuw in een afgesloten bakje) om op te stijven.
- Serveer een bolletje ijs in een kommetje en laat je hond genieten!
De rest van het ijs kan je gewoon in de diepvries bewaren tot de volgende dag. Na 2 dagen zal het wel vƩƩl te hard worden om nog fatsoenlijk te kunnen scheppen.
Wat voor je hond trouwens geen belemmering is om er nog lekker van te smikkelen š
Oh ja: of Snoopy het lustte? Dat konden we maar beter even bewijzen hĆ©? š
Heb jij je beste vriend verwent met zoān lekker ijsje? Ken je nog andere handige tips voor een koel en aangenaam hondenleven? Deel het hier onderaan!
Vegan ijsjes maken
In het e-book Plantaardig IJsplezier ontdek je hoe je zelf de heerlijkste vegan ijsjes kan maken. Om lekker thuis van te genieten Ć©n om te delen met vrienden en familie. Ook met degenen die anders wel gewoon roomijs eten. Ze zullen het verschil niet eens merken!
3 gedachten over “Hoe maak je een vegan hondenijsje (+ extra anti-hitte tips voor je beste vriend)”
5
5
5