Houd je van lekkere, authentieke pizza én een net zo authentieke portie gezelligheid? Dan is een pizza oven voor buiten een regelrechte must-have! Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk te weten welk type pizza oven jij precies nodig hebt. Er zijn immers verschillende opties qua formaat, soorten brandstof en model. Allerlei factoren die ook invloed hebben op het uiteindelijke resultaat … de smaak van jouw pizza.
Je snapt het; veel factoren om rekening mee te houden. Vandaar ook dat we alles voor jou netjes op een rijtje hebben gezet.
Feit is dat een pizza het verdiend om op de juiste manier bereid en gegeten te worden. Met liefde, véél smaak en liefst geflankeerd door goed gezelschap in de juiste omgeving in de openlucht. Dat laatste ook wel bekend als je tuin of je terras.
Loopt het water al in de mond en zweven de idyllische zomers al voor je geestesoog? Mooi, hier gaan we dan!
Wat is een pizza oven?
Je zou denken dat die vraag wel héél erg eenvoudig te beantwoorden is maar vergis je niet … er zijn veel toestellen die aan die omschrijving kunnen voldoen. De vraag zou dan ook beter gesteld kunnen worden als ‘wat is een echte pizza oven?’.
Over de oervorm van de oven is er geen discussie; al sinds de oudheid bestaat deze uit een stenen ovenkoepel die middels een houtvuur werd verwarmd. Archeologische bewijzen zijn te vinden in de ruïnes van Pompei en feitelijk is er aan dat oeroude principe in de loop der tijd helemaal niets veranderd. Elke zichzelf serieus nemende Italiaanse pizzeria gebruikt deze stenen oervorm namelijk nog steeds.
Is dat een vorm van halsstarrig vasthouden aan traditie? Een weigering om technologische vooruitgang te accepteren? Nou nee … het is simpelweg nog steeds de beste en meest effectieve manier om pizza te bereiden.
Oud vs modern
Natuurlijk kan je een pizza ook klaarmaken in de ons alom bekende moderne elektrische- of gasoven. Vrijwel standaard in alle keukens aanwezig. En toegegeven; het resultaat zal zeker niet tegenvallen.
Alle technologische vooruitgang ten spijt duurt het bakken in een moderne oven echter nog altijd langer dan in het geval van diens haast pre-historische neefje. Een in een klassieke stenen oven bereide pizza is klaar in een recordtijd (we spreken over gemiddeld 2-3 minuten tegenover 15-20 minuten in een moderne oven), droogt daarbij niet uit en behoudt om die reden zijn sappigheid en malsheid.
Die superioriteit aan smaak en ervaring zal iedereen met een beetje smaakpapil meteen kunnen bevestigen. Het valt eenvoudigweg nergens anders mee te vergelijken. Net als de beleving die ermee gepaard gaat.
Multifunctioneel gebruik
Ook goed om te weten is dat je in een pizza oven vanzelfsprekend ook nog andere gerechten kan bereiden. Denk bijvoorbeeld aan brood, lasagne of groenteschotels. Belangrijk is dan wel dat je een pizza oven kiest waarbij je de temperatuur ook daadwerkelijk kan instellen. Ten opzichte van een pizza verreist het afbakken van brood immers een lagere temperatuur en een langere bereidingstijd.
Het kunnen instellen van de temperatuur is iets waar de meeste, doch niet alle, pizza ovens uit ons assortiment aan voldoen. Check dus zeker goed de productpagina’s als je het kunnen bereiden van verschillende gerechten een meerwaarde vindt.
Oud ontmoet nieuw
Aan de andere kant zijn er, om maar even in stijl te blijven, ‘meerdere wegen die naar Rome leiden’. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheid en/of ruimte om zomaar even een joekel van een steenoven neer te zetten. Dat is waar de moderne inventiviteit alsnog om de hoek komt kijken.
Het principe van een steenoven mag hoe dan ook niet verbeterd kunnen worden, er zijn wel meerdere manieren bedacht om die traditie in de moderne samenleving in te passen. Opdat jij ook op een klein terras of zonder stenen ovenkoepel toch dezelfde ervaring kan meemaken.
Want laten we wel wezen; het verorberen van die overheerlijke pizza is slechts de finale van de hele beleving ervoor en erna. De bereiding, het samenzijn en het samen genieten van een perfecte dag!
Samengevat wordt de keuze van jouw ideale pizza oven dus grotendeels bepaald door je woon- en omgevingsomstandigheden. Zoals de beschikking over veel buitenruimte of juist enkel een bescheiden terras.
Alsook of je vanwege wettelijke beperkingen helemaal geen hout mag verbranden of dat je buren dit mogelijk niet op prijs stellen. Allemaal zaken waar je weliswaar rekening mee moet houden maar die je zeker niet zullen weerhouden van optimaal pizza-genot. Er is immers een oplossing voor alles.
Vaste of mobiele variant voor buiten?
Absoluut de allereerste overweging die je moet maken; wil je een vaste pizza oven op een specifieke plek of wil je deze juist kunnen meenemen naar andere locaties. Bijvoorbeeld op vakantie met je camper/op camping?
Vaste pizza
In de eerste situatie heb je vanzelfsprekend de optie om zelf een pizza oven te (laten) bouwen met behulp van baksteen of beton. Ideaal wanneer jij je zomers voornamelijk thuis doorbrengt en absoluut robuust en duurzaam genoeg om er quasi je hele leven plezier van te hebben.
Aan de andere kant is niet iedereen een ‘handige harry’ en kan het uiteindelijke prijskaartje ook best de pan uit swingen. Daarnaast hebben we ook niet allemaal de ruimte in tuin en/of terras om een dergelijke pizza oven neer te zetten.
Mobiele
Een kant-en-klaar model biedt in dat opzicht meer voordelen. Wat ook weer geldt voor het gebruiksgemak en – belangrijk – onderhoud. Want voor alle duidelijkheid; de vaste pizza ovens voor buiten waar wij het over hebben, zijn weliswaar niet geschikt om zomaar even in je auto te gooien, je kan ze in tegenstelling tot een oven in steen of beton echter wel nog steeds verplaatsen.
Dat maakt het stukken eenvoudiger om ze schoon te maken en eventueel op te bergen tijdens de wintermaanden.
Een écht mobiele pizza oven (de draagbare mini pizza oven zeg maar) biedt je nóg meer vrijheid. Deze zwier je gezwind in je kofferbak en je kan er vervolgens op elke gewenst locatie van genieten.
Stof tot nadenken? Jazeker. Maar daar helpen we je dan ook graag bij.
Hoe werkt het?
Dat is logischerwijs afhankelijk van de brandstof waarmee het toestel werkt. Er zijn meerdere opties om uit te kiezen en die hebben allemaal zo hun eigenschappen en voor- en nadelen. We zetten dit alles even voor je op een rijtje.
Houtgestookt
Véél authentieker gaat het niet worden. Zoals eerder vermeld valt het gebruik van een oven met houtvuur om je pizza te bakken qua smaak absoluut nergens anders mee te vergelijken. Tot ver in de 19de eeuw was het de meest gangbare bakoven en deze methode wordt nog steeds door hele spreekwoordelijke volksstammen gebruikt.
Natuurlijk staat ontwikkeling ook niet stil en kan je inmiddels ook gebruik maken van houtpellets. Met een vergelijkbaar smaakresultaat tot gevolg en logischerwijs een tikje praktischer dan het opslaan van hele stapels hout en alles wat daar bij komt kijken. Zoals het droog houden en het (eventuele) klieven. Want al willen we niemand weerhouden van het stoere genot om er lekker met de bijl in te hakken … tijdrovend en intensief is het wel.
En eenmaal op de juiste temperatuur mag de baktijd van jouw pizza dan verbazingwekkend kort zijn, het duurt wel even voor een houtgestookte pizza oven die ideale temperatuur heeft bereikt.
Het is een deel van de charme (haast en spoed is zelden goed) maar aan jou om te bepalen of dat een voor- of nadeel is.
Een ander nadeel hebben we al eerder vermeld: het is mogelijk dat je stad/dorp/gemeente het verbranden van hout helemaal niet toestaat. Om milieutechnische redenen of puur omdat het leidt tot overlast in een (met name) dichtbevolkte omgeving.
Controleer dat voor de zekerheid dus even vóór je tot de aanschaf van een houtgestookte oven overgaat. Je wil het plezier, de ervaring én de investering van zo’n oven immers niet laten vergallen door boetes of burenruzies. De lol is er dan snel af.
Blijkt een houtgestookte oven bij deze geen realistische optie? Niet getreurd…er zijn er nog meer!
Op gas
Ook gas is een dankbare energiebron om je pizza oven te verwarmen. Het is daarnaast in meerdere opzichten ook een stuk praktischer dan het koken met hout. In tegenstelling tot hout behoeft gas geen fysieke opslag en bereik je met een gasvuur ook sneller de gewenste oventemperatuur.
Dat de baktijd van pizza met een met gas verhitte pizza oven toch korter is dan bij een gewone gasoven, zit ‘m dan ook vooral in het materiaal van het toestel zelf. De nieuwe generatie pizza ovens voor buiten, wel of niet in steen, hebben namelijk dezelfde troeven als de aloude pizza oven; het vasthouden en perfect verdelen van de warmte.
Uitgezonderd het subtiele smaakaccent van een boven een knapperend houtvuur gebakken pizza, krijgt een met gas verwarmde pizza oven alles net zo goed voor elkaar.
Het verwarmen met gas kan middels een vaste aansluiting (bij een niet verplaatsbare oven uiteraard) of met behulp van gasflessen. Dat laatste stelt je in staat om je oven in tuin of terras te verplaatsen of deze zelfs mee te nemen naar elke gewenste locatie.
Elektrisch
Net als bij de met gas verwarmde pizza oven, draait het bij de elektrische variant vooral om het materiaal waaruit het toestel bestaat. Voor binnengebruik worden ook speciale elektrische pizza ovens aangeboden. Waarbij het in essentie gaat om elektrische ovens met een véél groter vermogen dan de reguliere oven die we allemaal kennen. Dit om de korte baktijd, en bijgevolg de smaakervaring, van een echte pizza oven te kunnen benaderen.
Ook identiek aan gas is de toegankelijkheid van elektriciteit als energiebron. Althans wanneer je gewoon thuis bent. Wil je je pizza oven gebruiken op een andere locatie, dan is het zeulen met een generator vaak een stuk minder praktisch dan een gasfles.
Aan de andere kant is ook een elektrische generator nog steeds veel praktischer dan een aanhangwagen met houtblokken ;). Hoewel de elektrische pizza oven vrij laag scoort in termen van ‘charmant’ en ‘authentiek’ is het mogelijk wel de optie die het beste op jouw wensen aansluit.
Op houtskool
Net als hout zorgt het koken met houtskool voor een bijzondere smaak. Eentje die we namelijk allemaal kennen van het barbecuen; die andere bezigheid waar gezelligheid en heerlijk genieten net zo centraal staat als het bereiden van pizza’s in de openlucht.
Ook voor pizza ovens is houtskool dus een uitstekende brandstof en ook iets praktischer dan hout. Ofschoon je fysieke opslag nodig hebt, is die relatief klein en laat houtskool zich een stuk eenvoudiger bewaren. Ook zijn er, in tegenstelling tot hout en voor zover ons bekend, ook geen wettelijke beperkingen op het gebruik/verbranden van houtskool in de openlucht.
Het verschil tussen een barbecue en een pizza oven is het gebrek aan een rooster. Net zoals dat bij elke pizza oven, functionerend op welke brandstof dan ook, het geval is. Al zijn er ook pizza ovens die eventueel ook als barbecue kunnen dienst doen. Dat is ook iets om rekening mee te houden als ook barbecuen jouw ding is!
Hiermee hebben we alle mogelijke energiebronnen voor de pizza oven wel behandeld. Mocht bovenstaande informatie nog tekort schieten om jouw uiteindelijke keuze te kunnen maken, dan wordt dat wellicht opgelost in ons overzicht van de beste pizza ovens! Dit in alle mogelijke vormen, maten en verwarmingsopties, die je momenteel op de markt zal kunnen vinden.
Maar eerst nog even dit…
Accessoires
Eenmaal de ideale pizza oven gevonden? Denk dan ook meteen even over de bijhorende accessoires. Deze worden namelijk niet altijd standaard meegeleverd maar zijn zonder meer belangrijk om een beetje veilig met je pizza oven te kunnen werken,
Immers, hoe gezellig en leuk ook, je bent wel bezig met erg hoge temperaturen en de daarbij horende risico’s. Veiligheid is belangrijk en de juiste, kwalitatief goede, kookaccessoires kunnen daar een aanzienlijke bijdrage aan leveren. Zoals deze bijvoorbeeld:
De pizzaschep
Wie kent de pizzaschep niet? Het is een toonbeeld van simpliciteit in al z’n majestueuze glorie. In essentie is het niet meer dan een – afhankelijk van jouw type pizza oven lange of juist korte – steel met een platte schep op het uiteinde. Het heeft geen andere functie dan het veilig overbrengen van jouw kakelverse pizza in of uit de pizza oven. Simpel maar extreem belangrijk!
Pizzascheppen vind je daarnaast in vele materialen (zoals hout, rvs of aluminium) en in diverse afmetingen, zowel wat betreft de steel als het oppervlak voor de pizzaschep zelf.
Sommige fabrikanten leveren standaard een pizzaschep mee maar het is ook mogelijk dat je deze afzonderlijk moet aankopen. Houd er dan natuurlijk wel rekening mee dat je pizzaschep in de bakopening van je oven moet passen.
Ook belangrijk; als je ook kleinere pizza’s wil bakken, is het handig daar ook daadwerkelijk een kleiner formaat pizzaschep voor aan te kopen. Dat werkt echt een stuk handiger.
Borstel
Je leest het goed; een speciale borstel om de asresten uit je (houtgestookte) pizza oven te verwijderen. De borstel is daarbij vervaardigd uit koper omdat dit materiaal hittebestendig, licht van gewicht én bijzonder hygiënisch is. Allemaal zeer belangrijk aangezien je de asresten ook tussen het bakken van twee pizza’s in best even kunt verwijderen.
Gebruik bij een nog hete pizza oven dan ook nooit of te nimmer iets anders dan een koperen borstel! Veiligheid voor alles.
Net als de pizzaschep is een pizza oven borstel verkrijgbaar in verschillende afmetingen en dient deze eveneens te worden bevestigd op een steel.
Overige accessoires
Afhankelijk van het type pizza oven zijn er nog meer handige accessoires die het koken veilig en eenvoudig maken. Denk bijvoorbeeld aan een pook om kolen of hout opzij te schuiven/te positioneren. Al geldt dat meestal meer voor barbecuen dan voor het bereiden van pizza.
Ook een set ovenwanten of hittebestendige exemplaren zijn geen overbodige luxe. Bekende accessoires als mes en vork zijn bij pizza’s dan weer een stuk minder belangrijk 😉
De beste merken voor buiten (en soms binnen)
Genoeg informatie vergaard? Dan is het tijd om jouw ideale pizza oven te ontdekken. Een selectie van de beste en meest tot de verbeelding sprekende pizza ovens vind je hier onderaan!
Alfa
Pizza ovens van het merk Alfa zijn meteen al een toonbeeld van hoe traditie en moderne technologie kunnen samensmelten. Deze ovens zijn gemaakt van vuurvast materiaal (lees: traditioneel) en een koepel van staal (lees: modern, lichter en praktisch).
Hoewel er modellen zijn in quasi alle denkbare formaten, zijn ook de grootste toestellen allemaal makkelijk verplaatsbaar dankzij grote wielen en een relatief laag gewicht. Enorme tuin of piepklein terrasje? In beide gevallen kan een Alfa pizza oven aan je verwachtingen voldoen.
Hoewel Alfa zich voornamelijk focust op houtgestookte pizza ovens, zijn er versies van al hun modellen op gas. Bovendien zijn deze pizza ovens ook qua design een absoluut feest voor het oog. Dat wil immers ook wat!
Bighorn
De Bighorn pizza pellet oven is een compacte, draagbare pizza oven die je warm stookt door middel van houtpellets. Het kleine formaat zorgt ervoor dat je dit toestel gewoon op de tuintafel zou kunnen plaatsen. Iets wat ons met name in de winter een super gezellige avond lijkt op te leveren!
Ondanks dat bescheiden uiterlijk is de Bighorn echter ook een zeer robuust toestel en in alle opzichten bijzonder efficiënt. Zo kan het apparaat verwarmt worden tot ongeveer 450°C in minder dan 15 minuten en tovert hij zowel verse als diepgevroren pizza’s in recordtijden op tafel.
En waar snelheid al eens synoniem kan staan voor ‘geen kwaliteit’ is daar bij de Bighorn zeker geen sprake van. Perfecte pizza, perfecte textuur, perfecte maaltijd.
Tot slot is edelstaal ook bijzonder duurzaam en erg eenvoudig schoon te maken. Wel zo handig als je de Bighorn pizza oven mee op reis neemt en graag écht vakantie viert in plaats van te staan schoonmaken en op te ruimen. Ook het gebruik van houtpellets als brandstof draagt bij aan een comfortabel pizza-feestje met een voldane maag en een goed gevoel.
Burnhard Nero
Als er een prijs zou worden uitgereikt voor fabrikanten van pizza ovens met de meest treffend gekozen merknaam, dan is de winnaar bij deze wel gevonden! ‘Burnhard’ is namelijk exact wat deze roestvrijstalen (rvs) pizza oven doet!
Vanzelfsprekend is dit merk daarin niet per se origineler dan andere pizza ovens in ons lijstje. Het feit dat je dit exemplaar kan verwarmen met zowel kolen, houtblokken, briketten of houtpellets is dat echter wel.
Ook bijzonder praktisch zijn de slimme details die je bakervaring alleen maar leuker zullen maken. Zoals een thermometer op de uitneembare ovendeur en een handige vulopening waarmee je de oven veilig van nieuwe brandstof kan voorzien.
Carawela Minimo
Net als de Bighorn is de Carawela pizza oven klein, compact en erg eenvoudig schoon te maken. Met een gewicht van slechts 15 kilogram valt deze desondanks krachtige pizza oven makkelijk te vervoeren naar elke locatie die je maar wenst. Een perfecte metgezel voor elk pizza feestje buitenshuis! Ook deze pizza oven verwarm je door middel van houtpellets.
MaxxGarden
Ben je naast fan van pizza ook liefhebber van barbecuen? Dan is de MaxxGarden oven voor jou wellicht één van de beste opties. Hoewel je de MaxxGarden dankzij een geïnstalleerde handgreep en transportwielen eenvoudig kan verplaatsen en opbergen in je garage of tuinhuis, is dit bepaald niet het model pizza oven dat je zomaar even in de kofferbak van je auto zwiert.
Nee, deze robuuste en erg ‘retro-ogende’ barbecue + pizza oven verdient een prominent en mooi plekje in je tuin of op je terras.
De MaxxGarden is gemaakt van ijzer en kan gestookt worden door middel van hout, briketten of houtskool en beschikt over een thermometer om de temperatuur eenvoudig in de gaten te kunnen houden. Zoals gezegd is de grootste meerwaarde van de MaxxGarden het feit dat je het toestel in een handomdraai kan omtoveren tot een uitstekende barbecue. Het kan immers niet altijd pizza zijn wat de klok slaat!
Ooni
Het merk Ooni heeft een erg uitgebreid assortiment stijlvolle pizza ovens in allerlei formaten. Allen zijn uitgerust met een pizza steen in cordieriet en zijn louter voor gebruik in de openlucht. Uiteraard bestaat de ‘behuizing’ van elke pizza oven dan ook uit materiaal dat allerlei weersomstandigheden prima kan weerstaan.
Net als een aantal andere merken in dit overzicht biedt Ooni je de luxe om te kunnen kiezen uit diverse brandstoftypes. De meeste ovens uit hun gamma functioneren op zowel hout, houtskool als gas. Dat laatste al dan niet met behulp van een optionele adapter. Andere modellen werken louter op gas of houtpellets.
Kortom: bij Ooni vind je vast en zeker de oven die het beste bij je past. Qua prijs is Ooni niet het goedkoopst maar ook zeker niet het merk waarbij je al huilend je portemonnee/portefeuille moet bovenhalen. En dit terwijl de term ‘middenmoter’ ook allesbehalve van toepassing hoort te zijn. Samengevat: waarde voor je pizz…euh geld.
Gozney Roccbox
‘Stoere naam voor een stoere oven’; zoiets moeten ze bij de firma Gozney gedacht hebben. De Roccbox is een compacte, draagbare pizza oven waar je altijd en overal gebruik van kan maken. Dat is mogelijk dankzij de standaard meegeleverde gasbrander waardoor je op eender welk moment en waar je je ook bevindt, een culinair feestje van jewelste kan bouwen.
Toch liever de smaak en bravoure van een houtgestookte oven? Geen probleem, dan kan je optioneel ook een bijpassende houtbrander aanschaffen.
Een ander pluspunt van de Rockboxx is de siliconen buitenlaag die ervoor zorgt dat je je nooit of te nimmer per ongeluk aan de oven kan branden. Wel zo veilig als er ravottende kinderen in de buurt zijn of als je – eerlijk is eerlijk – net zo onhandig bent als ikzelf. Safety first!
Weltevree outdoor
De naam zegt het al, ‘weltevreden’ zal je met deze fraaie outdoor pizza oven zeker en vast zijn! Deze absolute blikvanger heeft een design om ‘U’ tegen te zeggen en daagt uit om er de meest gastronomisch perfecte pizza in te bereiden.
Desondanks is dit toestel ook echt ‘back to basics’. Waarmee we willen zeggen dat er geen technische foefjes aanwezig zijn. Dit is pizza bakken in z’n minimalistische oervorm zeg maar. Of je dat een meerwaarde of minpunt vindt, is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Laten we zeggen dat dit dé oven is voor mensen die minimalisme en koken op de meest elementaire, pure manier hoog in het vaandel hebben staan!
Gemaakt uit hoogwaardig 3 mm dik cortenstaal is Weltevree behalve een schoonheid ook nog eens erg duurzaam. De fabrikant garandeert bijvoorbeeld een levensduur van minimaal 10 jaar. Een bijzonder goede score als je weet dat dit apparaat al die tijd ieder seizoen in de buitenlucht staat en aan diverse weersomstandigheden onderhevig zal zijn.
Bijkomend voordeel van deze pizza oven is het bijhorende bakrooster waarmee je Weltevree snel omtovert in een perfecte barbecue. De bovenkant van deze pizza oven kan je vervolgens ook nog eens gebruiken als kook- of warmhoudplaat voor bijvoorbeeld bijgerechten en sauzen. Net als bij een klassieke ‘stoof’ dus. Uiteraard wel opletten omdat je de temperatuur hiervan niet zelf kan instellen.
Conclusie
Zoals je net hebt kunnen lezen, is er een enorme keuze aan pizza ovens en vanzelfsprekend staan nog lang niet alle merken hier vermeld. Wel is het een goede dwarsdoorsnede van alle mogelijke opties, en esthetische kenmerken, die een pizza oven kan hebben.
Het maken van de – voor jou – beste keuze is dus louter afhankelijk van het antwoord op een paar eenvoudige vragen die je jezelf moet stellen. Te weten deze:
- Hoe vaak/frequent wil je de oven gebruiken?
- Wil je een oven die permanent buiten kan staan of liefst eentje die je kan verplaatsen/opbergen?
- Wil je je pizza oven makkelijk mee kunnen nemen (mobiel)?
- Welke brandstof (gas, hout, kolen, elektriciteit) heeft je voorkeur? Denk in geval van hout of kolen zeker goed na of je hiervoor een geschikte opslagruimte (a.k.a. garage of tuinhuis) hebt.
- Wil je puur functioneel of vind je het uitzicht minstens even belangrijk?
Zodra je deze hebt beantwoord, zal je keuze alvast een stuk eenvoudiger zijn. Daarna is het puur een kwestie van gevoel en – vanzelfsprekend – budget. Zeker weten dat jij binnenkort heerlijk zit te genieten van je allereerste, traditioneel gebakken geurige pizza.
Buona cena!