Een vegan pizza dat gaat er natuurlijk altijd wel in. En zeg nu zelf, een pizza die je zelf in elkaar geknutseld hebt smaakt toch altijd stukken beter dan een afhaal- of diepvriespizza, toch?
Vegan pizza maken is helemaal niet moeilijk en kan je makkelijk zelf. Dus laat die vegan pizzabodem of diepvriespizza eens een keertje in het winkelschap liggen en maak zelf een vegan pizza vanaf nul!
Heb je echter geen idee hoe je daaraan moet beginnen? Dan heb je geluk, want ik ga het je in dit artikel van A tot Z uitleggen!
Wat heb je nodig?
Om een vegan pizza te maken heb je niet zo heel erg veel dingen nodig. Daar komt ook nog eens bij dat je helemaal zelf kan beslissen waarmee je de pizza gaat beleggen…
Omdat we voor deze pizza helemaal van nul gaan beginnen heb je natuurlijk in de eerste plaats een pizzabodem nodig én die maken we natuurlijk volledig zelf.
Een getalenteerde kok ben ik zeker niet maar als je een goed recept “leent” van iemand anders dan komt het ook wel goed. Om een vegan pizzabodem in elkaar te knutselen gebruik ik het een recept dat ik op de website van njam.tv vond en heb ik de verse gist vervangen door instant gist.
Vegan pizzabodem recept
Course: Hoofdgerechten1
Pizzabodem15
minutes15
minutes2
hoursMet onderstaande ingrediënten kan je een volledige pizza maken. Standaard doen wij de ingrediënten maal 3. Daarvan maken wij 2 grote pizza’s waarvan we zeker tweemaal kunnen eten met 2 personen.
Ingrediënten
200 g tarwebloem
100 ml water
6 g instant gist (wij gebruiken deze)
2 el olijfolie
1 tl zout
1 snuifje suiker (je kan ook ahornsiroop gebruiken)
Bereiding
- Strooi de bloem uit op het werkblad of doe het in een kom.
- Meng de olijfolie, het zout, instant gist en de suiker door de bloem.
- Voeg het water toe aan de bloem.
- Kneed het mengsel met de hand tot een glad deeg en maak er een bolletje van.
- Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat het daarna minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats.
- Na het rijzen kan je het deeg uitrollen en er een pizzabodem van maken. Dit gaat het makkelijkst met een deegrol. Strooi eerst nog wat bloem op je werkblad, zo voorkom je dat het deeg aan je werkblad blijft plakken.
Notes
- Het originele recept kan je terug vinden via volgende link: https://njam.tv/recepten/peppes-basisrecept-voor-pizzadeeg
Homemade pizza maken
Een homemade vegan pizza wil vooral zeggen dat je het helemaal naar jouw wens kan maken. Om die reden hoeft de pizza voor mij niet perfect rond of mooi te zijn. Zolang hij uiteindelijk maar lekker is!
Omdat ik de pizza in de gewone oven bak rol ik het deeg in de vorm van de bakplaten die we gebruiken. In mijn geval zijn dit rechthoekige bakplaten van een best omvangrijke grootte! Meer is altijd beter, toch?
Eénmaal je het deeg hebt gemaakt, het lang genoeg hebt laten rijzen en er een passende pizzabodem van gemaakt hebt kan het pizza maken pas echt beginnen…
Tip: om een wat dikkere korst te verkrijgen kan je de randen van de pizzabodem een beetje omplooien. Zo voorkom je meteen ook dat de tomatensaus er af kan lopen.
Wat moet er allemaal op de pizza?
Voor je jouw favoriete groenten, vegan kaas en eventuele vleesvervangers rijkelijk over de pizzabodem gaat uitstrooien moet er natuurlijk eerst nog een heerlijke tomatensaus overheen. Ook een pestosausje kan een erg lekker resultaat geven en een keertje voor de nodige afwisseling zorgen.
Bij de vegan pizza uit dit artikel koos ik voor een makkelijke tomatensaus die ik ook weer helemaal zelf in elkaar knutselde… Moeilijk? Nee hoor…
Tomatensausje
Als eerste laagje koos ik dus voor een zelfgemaakte tomatensaus. Hiervoor gebruikte ik 4 ingrediënten en wat kruiding:
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje look
- 1 bokaal tomatensap (ingedaan door mijn liefste schoonmoeder)
- 1 potje tomatenpuree
- Zwarte peper
- Rozemarijn
- Provençaalse kruiden
De gesnipperde ui en het teentje look laat ik even stoven alvorens er het tomatensap en tomatenpuree aan toe te voegen. Dit geheel kan je even laten pruttelen en als finishing touch afkruiden met jouw favoriete kruiden. Ik gebruikte hiervoor zwarte peper, provençaalse kruiden en rozemarijn.
Voor ik de tomatensaus op de vegan pizzabodem uitsmeer bak ik de pizzabodem al een keer een tweetal minuutjes op hoge temperatuur (250°). Meteen daarna breng ik de zelfgemaakte tomatensaus aan op de pizzabodem.
Vegan kaas
Op een vegan pizza moet natuurlijk ook de nodige vegan kaas. Dat smaken verschillen snap ik helemaal, en niet elke vegan (geraspte) kaas is even lekker. Kies dus vooral de vegan kaas die je zelf lekker vindt.
Ik gebruikte voor deze pizza twee verschillende vegan kazen van Wilmersbuger, meer bepaald de Pizzaschmelz Vital Mozzarella en de Pizzaschmelz Vital Classic.
De mozzarella strooide ik over de tomatensaus en de classic gebruikte ik als topping bovenop de groenten (zie verder).
Toppings
Het leuke aan zelf een vegan pizza maken is natuurlijk dat je helemaal zelf kan kiezen wat je er op gaat leggen. Nu is het zeker verleidelijk om de pizzabodem te overladen met heerlijke groentjes en eventuele andere toppings. Echter raad ik aan om niet te overdrijven en de pizzabodem niet TE vol te leggen… Op die manier krijg je in mijn ogen het beste en meest smakelijke resultaat.
Bij deze vegan pizza koos ik voor de volgende toppings:
- Rode paprika
- Gele paprika
- Gele ajuin
- Champignons
De grootte van de groentjes en toppings kan je ook weer helemaal zelf bepalen. Bovenop de toppings strooide ik nog rijkelijk met de vegan kaas van Wilmersburger.
De pizza bakken
Een vegan pizza kan en mag je op hoge temperatuur bakken. Zo heeft een vegan pizza in een echte pizza oven slechts enkele minuten nodig om gaar en klaargemaakt te worden. De oven in de keuken doet er wel iets langer over, al valt dat in minuten ook nog wel behoorlijk mee.
De vegan pizza die ik in elkaar knutselde ging 13 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven en kwam er heerlijk knapperig weer uit!
Het resultaat
Stiekem ben ik altijd wel een beetje trots wanneer ik de homemade vegan pizza uit de oven haal. Mislukken zit er niet in want zoals ik je al eerder vertelde is een vegan pizza maken erg makkelijk en kan echt iedereen het!
Deze vegan pizza moest wel even doormidden gesneden worden om op het bord te passen, want ik maak ze graag lekker groot!
Smaken dat deed hij zeker en ook Elke was er terecht, al zeg ik het zelf, fan van!
Conclusie
Een vegan pizza maken hoeft dus zeker en vast geen klus te zijn om tegen op te kijken. Ja, het is makkelijker om een diepvriespizza in de oven te schuiven, een voorgemaakte bodem uit de supermarkt te gebruiken of een afhaalpizza te bestellen…
Maar de smaak van een homemade vegan pizza is, in mijn ogen, de kleine moeite van het allemaal zelf te doen meer dan waard! Denk jij er ook zo over, dan mag je uiteraard dit recept zelf een keertje testen…
Heb je zelf nog een leuk vegan pizza recept laat het ons dan zeker weten in een reactie onder dit artikel. En laat het alvast smaken!
Bedankt voor dit recept voor een VEGAN pizza. Het komt als geroepen voor ons. Daarstraks nog een veganpizza gekocht bij een supermarkt en die was niet heel lekker. Daar was ook geen vegankaas op. Hij was ook nog duur. Uit principe om geen dierenleed te bezorgen wou ik geen gewone kaas maar zonder is het toch nogal droog. Vanaf nu maak ik Uw recept.
Nogmaals dank.