Kaassaus wordt vaak in gerechten gebruikt: witloof met hesp en kaassaus, pasta met kaassaus en groenten, bloemkool met (gegratineerde) kaassaus, macaroni met kaassaus, prei met … ja inderdaad 😉
Als veganist (of als je minder dierlijke producten wilt eten) hoef je kaassaus helemaal niet te missen, je maakt het alleen zonder kaas (van koemelk). Hieronder vind je 4 versies, elk met een ander basisingrediënt en een iets andere smaak. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur (of van het gerecht) kan je voor een andere saus kiezen.
Kaassaus met cashewnoten
Deze saus is ideaal wanneer je soja-allergie hebt!
Ingrediënten kaassaus met cashewnoten
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 120 gram cashewnoten (gedurende een nacht geweekt in een ruime hoeveelheid water)
- 200 ml water
- 10 ml citroensap
- 3/4 el tahin
- 3/4 el mosterd
- 2 el edelgistvlokken
- peper
- zout
- nootmuskaat

Bereiding
- Fruit in een pannetje de ui en de knoflook.
- Giet de cashewnoten af en spoel ze even.
- Doe de cashewnoten samen met het water in een blender.
- Als alle noten fijngemalen zijn en je een vloeistof krijgt, voeg je alle overige ingrediënten toe; ook de ui en knoflook.
- Blend nog een paar minuten zodat je een gladde massa krijgt. Proef en kruid eventueel nog bij naar smaak
Tip: Heb je liever een dikkere saus, neem dan minder water. Begin bijvoorbeeld met 100 ml water en voeg extra water toe tot je de gewenste dikte hebt.
Kook of stoom enkele verse groenten, kook wat pasta (mijn voorkeur is speltpasta) en schep die door de opgewarmde saus.
>> Bekijk hier een recept met deze kaassaus
Kaassaus van edelgistvlokken
Ingrediënten
- 2 el kokosolie
- 6 el bloem
- 350ml-400ml sojamelk
- 4-6 el edelgistvlokken
- peper
- zout
(foto is jammer genoeg genomen nadat de saus al terug dik geworden was, oeps teveel honger om eerst een foto te maken ;-))

Bereiding
- Smelt de kokosolie.
- Voeg de bloem toe en klop met een garde. Zorg ervoor dat je deegbolletjes krijgt, dit is je roux. Voeg eventueel wat meer of minder bloem toe.
- Voeg de sojamelk toe en klop verder zodat de roux en de sojamelk volledig gemengd zijn.
- Kruid naar smaak af met peper en zout.
Tip: Houdt je niet van de kokossmaak bij je saus? Gebruik dan ontgeurde kokosolie of andere plantaardige olie of vegan boter.
Kaassaus met vegan smeerkaas

Ingrediënten versie 1
- 1 potje vegan smeerkaas (Creamy Sheese knoflook en kruiden of Creamy Sheese bieslook) = 255 gram
- 255 ml sojamelk ongezoet
- peper
- zout
- citroensap
Bereiding versie 1
- Verwarm de sojamelk. Voeg vervolgens de vegan smeerkaas toe en roer tot deze volledig gesmolten is.
- Kruid af naar smaak met peper en zout.
- Voeg citroensap naar smaak toe.
Ingrediënten versie 2
- 150 gram vegan smeerkaas (Creamy Sheese knoflook en kruiden of Creamy Sheese bieslook)
- 100 ml sojamelk ongezoet
- 100 ml water
- 0,5 kl groentebouillonpoeder
- peper
- zout
- citroensap
- 1 kl maïzena (afhankelijk hoe dik of hoe dun je de saus wilt)
Bereiding versie 2
- Verwarm de sojamelk. Voeg vervolgens de vegan smeerkaas toe en roer tot deze volledig gesmolten is.
- Voeg water en groentebouillonpoeder toe.
- Schep een beetje van de saus in een potje en voeg maïzena toe. Meng goed.
- Doe het maïzena-mengsel bij de saus en zorg ervoor dat de saus nog even doorkookt. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
- Kruid af naar smaak met peper en zout.
- Voeg citroensap naar smaak toe.
>> Een ovenschotel met deze kaassaus vind je hier
Kaassaus met geraspte vegan kaas
Deze kaassaus zal het meest naar “echte” kaassaus smaken.
Ingrediënten
- 50 gram sojaboter (om te bakken)
- 30 gram bloem
- 1/2 l ongezoete sojamelk
- 200 gram Wilmersburger gemalen kaas
- Nootmuskaat
- peper en zeezout
Bereiding
- Smelt de boter in een pot op matig vuur.
- Voeg de bloem toe en klop met de garde tot alle boter is opgenomen. Laat nog 2 minuten bakken om de bloemsmaak te verwijderen.
- Giet al roerend de sojamelk erbij en klop tot er geen brokjes meer overblijven.
- Roer met een lepel de gemalen kaas door de massa tot deze helemaal gesmolten is.
- Kruid af naar smaak met peper, zout en nootsmuskaat
Is de saus te dik naar je mening? Gewoon nog wat sojamelk toevoegen tot de gewenste dikte.
Welke kaassaus heeft jouw voorkeur?
Meer sauzen voor de finishing touch van elk gerecht in ons ebook >>
ik heb de eerste variant gemaakt, met cashewnoten, verrassend lekker dus voor herhaling vatbaar!
Blij te horen dat je het lekker vond.
Super lekker met edelgist . Heb barista melk gebruikt….lekker romig
Ik mis het gratin korstje!!!!
Hi,
Ik zie bij het edelgist kaasrecept dat je 350ml-400ml sojamelk mag toevoegen. Maar 150 ml was al behoorlijk veel voor deze verhouding.
Bij de bereiding van de saus met kokosolie en gistvlokken, staat nergens in het recept wanneer de gistvlokken erin gaan… Of heb ik iets over het hoofd gezien? Ik ben wel geïnteresseerd in dit recept en zou het graag willen proberen.
Ik blend gewoon warme, gekookte kikkererwten met wat water en groentenbouillon tot een romige saus, die wat smaakt tussen bechamelsaus en kaassaus. Heerlijk ^^
Goeie tip, dank je wel Eva! 🙂
Ik maak ze met cashewnoten, plantaardige melk en edelgistvlokken. Daar nog wat peper en zout, uienpoeder en knoflookpoeder (of vers) bij. Héél lekker !
Bedankt voor de tip, Lydia 🙂
Ik gebruik violife vegan kaas. Wilmersburger vind ik echt niet lekker smaken.
kaassaus met cashewnoten, mmmmm