Amarant

Amarant (Amaranthus hybridus) is geen graan maar een zaad van dezelfde familie als quinoa. Het is een fraaie plant met lange witte of rode pluimen, die duizenden zaden bevatten.

Je hebt bladamarant, een tropische bladgroente en prima alternatief voor spinazie. Daarnaast heb je graanamarant: het zaad, piepkleine korreltjes, vormde een voorname voedingsbron bij de Inca’s en de Azteken en wordt nu nog steeds veel in Zuid-Amerika geteeld. Letterlijk betekent amarant ‘onsterfelijk’. Hier is het een voedzame en bovendien glutenvrije graanvervanger die je kookt als quinoa. Het smaakt licht zoetig en ietwat nootachtig.


Voedingsstoffen amarant

Het zaad zit bomvol voedingstoffen: het is rijk aan vitamine B en E én mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink. Ook bevat het het eiwit lysine, een aminozuur dat onder andere je huid en hart gezond houdt en een gunstig effect heeft op je cholesterolniveau. Trouwens, aangezien amarant zo rijk is aan calcium, is het heel geschikt voor mensen die geen melkproducten gebruiken!

Gebruik amarant

Je treft het in de (natuurvoedings)winkel aan in de vorm van zaadjes, meel en vlokken. De zaadjes kan je koken en bij de maaltijd eten in plaats van rijst. Amarantmeel meng je in brood, koekjes of andere baksels best met andere meelsoorten. Je kan er ook soepen en sauzen mee indikken. En van de vlokken kun je pap maken voor het ontbijt of een dessert.

Het proberen waard: wanneer je amarant poft, krijg je een soort mini popcorn!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu