Savooikool

Savooikool of groenekool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele variëteiten uit de kolenfamilie. De naam is afkomstig van de historische regio ‘Savoye’, een gebied dat zich uitstrekte over delen van zuidoost Frankrijk en Noord-Italië.
Het gaat hier om een sluitkool met een bijzondere bladtextuur: gebobbeld en gekruld. De kool zelf is minder vast dan rode- of wittekool.
Savooikool is een echt winterproduct. We kennen de groene en de gele savooi. Gele savooien, vooral bekend in Nederland, zijn veel vaster en zwaarder en ook beter te bewaren.

De kool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium.
Bij het schoonmaken verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig want in de groeven durft er weleens zand achter te blijven. Snijd de kool in vieren en schaaf of snijd hem langs de zijkant in repen.
Je kan deze gezonde koolsoort gewokt, gestoofd, gestoomd of geblancheerd opdienen of gebruiken in soepen en salades. Heel vaak wordt hij verwerkt in stamppot of hutsepot, en gecombineerd met andere wintergroenten zoals raapjes en prei, is hij verrassend lekker. Of serveer eens een risotto in gestoomde savooibladeren.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en