Geüpdatet op

Savooikool of groenekool (Brassica oleracea var. sabauda) is één van de vele variëteiten uit de kolenfamilie. De naam is afkomstig van de historische regio ‘Savoye’, een gebied dat zich uitstrekte over delen van zuidoost Frankrijk en Noord-Italië.
Het gaat hier om een sluitkool met een bijzondere bladtextuur: gebobbeld en gekruld. De kool zelf is minder vast dan rode- of wittekool.
Savooikool is een echt winterproduct. We kennen de groene en de gele savooi. Gele savooien, vooral bekend in Nederland, zijn veel vaster en zwaarder en ook beter te bewaren.

De kool is rijk aan vitamine C, calcium, fosfor en kalium.
Bij het schoonmaken verwijder je de harde buitenste bladeren en de stronk. Was de kool zorgvuldig want in de groeven durft er weleens zand achter te blijven. Snijd de kool in vieren en schaaf of snijd hem langs de zijkant in repen.
Je kan deze gezonde koolsoort gewokt, gestoofd, gestoomd of geblancheerd opdienen of gebruiken in soepen en salades. Heel vaak wordt hij verwerkt in stamppot of hutsepot, en gecombineerd met andere wintergroenten zoals raapjes en prei, is hij verrassend lekker. Of serveer eens een risotto in gestoomde savooibladeren.