Blender kopen – tips voor de aankoop van je ideale blender

Laatst geüpdatet:
Blender kopen - vergelijken en tips

Een blender is bepaald geen gloednieuwe uitvinding maar het apparaat bleef toch altijd een beetje in de schaduw staan. Althans: tot het maken van gezonde smoothies ineens een wereldwijde trend werd! Sindsdien heeft haast iedereen wel zo’n ding op het aanrecht staan, of wordt de aankoop ervan op z’n minst overwogen.

In geval je het voorgaande stukje verkeerd zou interpreteren: het is absoluut een goeie beslissing om een blender aan te schaffen. Immers: smoothies zijn écht gezond en lekker en bovendien is het maken van sapjes meestal ook niet het enige wat je met een blender kan doen. Wat te denken van:

  • koude (en zelfs warme) soepjes
  • Babyhapjes/papjes
  • milkshakes
  • cocktails
  • ijskoffie

Allemaal vegan uiteraard 😉

Je merkt het; je kan veel plezier aan zo’n toestel beleven…als je maar de juiste aanschaft.

In alle eerlijkheid: zelf hebben we er lang over gedaan vóór we er daadwerkelijk eentje hebben gekocht. De reden daarvan is simpel: keuzestress. Er zijn namelijk zoveel blenders verkrijgbaar in allerlei soorten en maten; met verschillende vermogens, in verschillende materialen en – niet geheel onbelangrijk – verschillende prijsklassen. We vonden het dan ook erg lastig om de knoop door te hakken. En daar zijn we vast niet alleen in 😉

De reden voor het schrijven van dit artikel was dan ook simpel: we hopen je te kunnen helpen met het maken van de juiste blenderkeuze. Omdat we het zelf ook allemaal doorlopen hebben en snappen dat het een echte ‘crime’ kan zijn.

Zeker weten dat je uit dit artikel de nodige tips kan halen!

Wat is een blender?

Zoals steeds beginnen we graag bij het begin. In dit geval met een woordje uitleg over wat een blender nou precies is. Ook al omdat het nogal eens met andere apparaten (zoals o.a. een foodprocessor, keukenrobot, et cetera) verward kan worden.

De taak van een blender is eigenlijk best eenvoudig: het toestel dient er toe om allerlei ingrediënten te mengen en te pureren. Dus exact hetzelfde als wat je met een mixer/staafmixer zou doen … maar dan een categorie beter, sneller en – meestal – praktischer.

In tegenstelling tot een foodprocessor (waarmee je behalve pureren bijvoorbeeld ook ingrediënten kan snijden, raspen, kneden, …) heeft een blender dus maar 1 functie. Maar die functie doet ie dan wel erg goed.

Of dat zou althans het geval moeten zijn 😉

De vragen die je jezelf moet stellen voor je er eentje koopt

Zoals gezegd zijn er enorm veel verschillende soorten blenders. In principe is elk van deze apparaten wel geschikt voor het maken van smoothies en sapjes. Zij het dat de onderlinge verschillen ook op dat vlak vaak erg groot zijn. Daarover straks meer.

Hoe dan ook: de ergste keuzestress begint pas wanneer jij graag zeker wil zijn van een exemplaar dat ook wat stevigere en/of bevroren ingrediënten de baas kan. Of waarmee je ook ijs kan crushen bijvoorbeeld.

Ook van belang: de duurzaamheid en de kostprijs. Laten we daar niet omheen draaien. Je wil immers de prijs/kwaliteitsverhouding én je wil zolang mogelijk van je apparaat kunnen genieten.

Vóór je überhaupt tot een aankoop overgaat, is het dan ook slim om jezelf enkele belangrijke vragen te stellen. Zoals deze drie bijvoorbeeld:

1 Wat wil je met die blender kunnen doen?

De vraag waar het allemaal mee begint. Wil jij af en toe een simpele smoothie maken met wat fruit en groenten, dan volstaat een ‘basic’ blender. Wil je daarentegen ook hardere ingrediënten als noten en bevroren fruit zo ‘smooth’ mogelijk kunnen mixen, dan dien je met meer factoren rekening te houden.

Welke factoren dat zijn, en welke typen blenders er bestaan, lees je verderop in dit artikel.

2 Hoe vaak wil je het gebruiken?

Het maakt een groot verschil of je een blender wil die dagelijks z’n rondjes draait of eentje die je slechts sporadisch wil gebruiken. De elementen (zoals de motor, messen en eigenlijk alle andere onderdelen) van je blender hebben bij dagelijks gebruik immers veel meer te verduren. Het is logisch dat je in dat geval naar een wat robuuster, en vaak duurder, exemplaar gaat moeten uitkijken.

3 Hoeveel geld wil je er aan spenderen?

De prijs van een blender kan variëren van 25 tot 2000 euro. Dat zegt genoeg. En zelfs al kan je dat laatste bedrag moeiteloos aan zo’n apparaat spenderen, het is niet gezegd dat je daarmee dan ook je ideale blender in huis hebt gehaald. Anderzijds moet je van een apparaat van €25 natuurlijk ook weer niet teveel verwachten. Dat is eerder de wegwerpcategorie.

Hoe dan ook: het is goed om je vooraf al in te stellen op een bepaald minimum en maximum bedrag en je daar ook aan te houden. Niet alleen snoei je dan alvast in het keuzeaanbod, je bent ook geneigd om kritischer en selectiever naar de blenders in het resterende aanbod te kijken. Zeker bij online webshop is dat makkelijk om te doen omdat je vaak gebruik kan maken van een ‘prijsfilter’ op de website.

Typen blenders (en het nut ervan)

Alle verschillende typen blenders ten spijt, zie je in winkels doorgaans gewoon een bordje ‘blenders’ hangen zonder verdere nuance. Hooguit een kaartje met daarop het merk, de prijs en – if you’re lucky – het vermogen. En hoewel je het hen nauwelijks kan kwalijk nemen, snapt de gemiddelde winkelbediende er door die enorme ‘overload’ aan apparaten en functies vaak net zoveel van als jij…helemaal niets 😉

Bijkomend probleem is dat al die verschillende typen blenders nogal eens euh… overlappen. Soms brengt een fabrikant bijvoorbeeld een blender op de markt die dan het etiket ‘smoothie blender’ opgeplakt krijgt. Oké, denk je dan, dan zal ik daar wel zowat de beste smoothies mee kunnen maken! Tot op zeker hoogte is dat ook correct, ware het niet dat die benaming niks zegt over hoe goed het ding jouw smoothies mixt. Als je begrijpt wat ik bedoel?

Ons advies is dan ook om al die benamingen domweg te negeren en vooral te letten op de technische details (vermogen, materialen, …) van deze apparaten. Daar ligt meteen ook de focus van dit artikel.

Desalniettemin zijn er toch een aantal typen blenders die het vermelden wel degelijk waard zijn. Simpelweg omdat ze, in tegenstelling tot de nietszeggende ‘smoothie blender’ of ‘standaard blender’ (what the hell betekent dat nou eigenlijk?), écht wel een bijzondere, extra functie hebben.

Zoals gezegd betekent zo’n benaming echter niet dat een apparaat kwalitatief ook effectief waar voor je geld is. Het is iets dat we niet genoeg kunnen benadrukken. Neemt niet weg dat we ze graag even voor je opsommen:

1. Smoothie to go

Vermeldenswaardig is het type dat de ‘Smoothie to go’ blender wordt genoemd. In de praktijk een blender waarvan de mengbeker ook meteen kan dienst doen als drinkbeker. Dus gewoon je smoothie mixen, de mengbeker eraf halen, het deksel erop schroeven en huppa…je kan je versgemaakte smoothie zonder veel geklungel in je tas proppen en naar je werk meenemen.

In sommige gevallen herken je deze blenders aan het feit dat de mengbeker ‘op z’n kop’ staat. Dus dat je de mengbeker eerst moet vullen, het element met de messen erop moet schroeven en de beker zo vervolgens op het elektrische onderdeel moet draaien. Het mixen kan je dan starten door de mengbeker ingedrukt te houden. Ik slaag er even niet in om dit makkelijker te omschrijven dan het (echt wel) is, haha.

Anyway. één van de meest bekende voorbeelden van zo’n type blender is de Nutribullet; een apparaat dat we zelf trouwens ook in huis hebben gehad. En niettegenstaande dat ie prima functioneerde, zouden we zelf niet snel meer voor zo’n ‘omgekeerd’ toestel kiezen. Om de een of andere reden was het soms een hels karwei om na het mixen het deksel (met het lemmet) weer van de mengbeker los te schroeven. Zelf een bodybuilder zou er een hele kluif aan hebben.

Al zou het ook zomaar kunnen dat wij gewoon eens wat aan onze conditie en spierkracht moesten doen 😉

In ieder geval: wanneer je gewoon elke dag een smoothie wil maken en deze makkelijk wil kunnen meenemen, is een smoothie to go blender een goeie optie. Maar opnieuw: check sowieso de details voor je eender welke blender aanschaft.

2.Vacuüm

Een vacuüm blender doet exact wat de naam doet vermoeden: de inhoud van je blenderkan vacuüm (luchtledig) zuigen, om pas daarna de ingrediënten te gaan mixen. En hoewel het een idee lijkt dat uit het overactieve brein van een NASA-geleerde is ontsproten, zit er wel degelijk een logica achter.

In het kort: door de inhoud van je mengbeker (groenten en/of fruit) zonder tussenkomst van lucht te gaan blenden, voorkomt de vacuüm blender dat deze ingrediënten gaan oxideren en daardoor aan voedingswaarde (mineralen, vitaminen, enzovoort) inboeten. Smoothies/sappen die gemaakt zijn met een vacuüm blender zouden dus gezonder zijn, langer vers blijven en gladder gemixt worden dan met een ‘gewone’ blender het geval zou zijn.

Of dat ook daadwerkelijk zo is? Geen flauw idee. Wat wij weten over vacuüm technologie is vergelijkbaar met wat we weten over de geslachtelijke voortplanting van zee-egels. Om maar even aan te geven dat hier nog langer op doorgaan volslagen zinloos zou zijn.

In ieder geval lees je er inderdaad veel positieve verhalen over en doet het ding wellicht ook echt wat de fabrikant claimt; extra lekkere smoothies/sappen maken met veel vitamientjes erin. Voor wie dat een absolute must is, valt een vacuüm blender dus zeker te overwegen.

3. Smart

Dit type noemen we enkel en alleen omdat ie via een ingebouwde bluetooth verbinding bediend kan worden. Je kan een app op je smartphone downloaden met daarin diverse programma’s met recepten– onder andere voor het maken van een smoothie, spread of dipsaus – voegt de ingrediënten (uiteraard) zelfstandig toe en klikt het gewenste programma aan. De rest doet ie automatisch.

Kortom: je moet hem wel nog zelf vullen maar je hoeft niet verder niet meer in de buurt van het apparaat te zijn. Die kan je met een tik op je smartphone en vanuit je luie zetel in de woonkamer opstarten.

Of dit nuttig is? Nou … alleen als je 1 of hooguit 2 minuten bij je blender blijven tijdverspilling vindt. Al vinden we technologie een mooi iets, je kan ook overdrijven, denken wij dan. Maar leuk voor de gadget en technologie-freak natuurlijk. Vanzelfsprekend betaal je voor zo’n toestel doorgaans ook wat meer.

Wel een pluspunt: dankzij de app heb je wel meteen een heel arsenaal aan smoothie recepten in huis. Inclusief de voedingswaarden en nog veel meer info. Dat is natuurlijk wel super.

4. Power

Ook deze naam zou alles moeten zeggen…maar doet dat niet altijd. Logischerwijs denk je bij een powerblender aan een toestel met een hoger vermogen. Een krachtpatser waarmee je – so to speak – ook wel even een smoothie van gewapend beton zou kunnen maken.

Natuurlijk hebben de meeste ‘power blenders’ ook effectief meer vermogen en de kwaliteit van de messen is doorgaans prima. Het neemt echter nog steeds niet weg dat je die dingen (dus vermogen en gebruikte materialen) best nog even zelf kan uitpluizen. Om het rechtuit te zeggen: het woordje ‘power’ wordt nogal snel ergens aan toegevoegd, terwijl het vaak nergens op slaat.

Check daarom zeker het hoofdstukje: ‘onderdelen van een blender (en waar je op moet letten)’.

5. Soepmaker

Het laatste min of meer vermeldenswaardige blendertype is de soepmaker. Hij verschilt dan ook van andere blenders doordat er een kookelement is ingebouwd waardoor de (nog koude) ingrediënten al tijdens het pureren worden gekookt. De warme soep kan je dan meteen uit de, logischerwijs dubbelwandige en hittebestendige, mengkan uitschenken.

De gemiddelde bereidingstijd voor het maken van verse soep is 20 tot 30 minuten. Wat, afhankelijk van de soort soep die je wil maken, eigenlijk best aan de lange kant is. Al zal het vast en zeker wel eens handig zijn om niet steeds je fornuis in de gaten te moeten houden. De meeste soepmakers weten immers zelf wanneer de soep voldoende gaar is. Daarnaast kan je dergelijke ‘soepmakers’ ook als een gewone blender gebruiken.

Aan jou de keuze of je de combinatie van allround blender en soepmaker een praktisch idee zou vinden.

Onderdelen (en waar moet je op letten)?

Dit is waar het eigenlijk écht om draait als je de juiste blenderkeuze wil maken. Vooral deel 2 van de bovenstaande titel (waar je specifiek op moet letten) is erg belangrijk. Elke blender heeft namelijk wel ongeveer dezelfde onderdelen … het echte verschil zit ‘m in de kwaliteit ervan.

Hier komen ze dan:

1. De motor

Veruit het belangrijkste onderdeel van een blender is natuurlijk de motor. Zonder dit elektrische gedeelte zou er van ingrediënten mixen immers niet veel in huis komen.

Omdat we net zomin als van wetenschap iets van technologie weten, zal je wat de technische kant betreft van ons helaas niks wijzer worden. Op dit vlak gaan we er dan ook vanuit dat elke blender wel een beetje deftige motor heeft om de messen hun functionele rondjes te laten draaien.

Toch komen hier al de eerder genoemde vragen op tafel. Dus hoe vaak jij je blender denkt te gaan gebruiken en wat je er precies mee wil doen. Het spreekt voor zich dat het mixen van hardere ingrediënten en/of intensief dagelijks gebruik, ietsje meer van de motor vraagt.

Het is dan ook slim om het vermogen van de motor even te checken om zeker te weten dat ie aankan wat jij wil dat je blender aankan. Het vermogen van blenders kan immers variëren van (grofweg) 300 tot 2000 watt.

Onnodig te vermelden dat dat nogal een verschil oplevert 😉

Nu, je vraagt je wellicht af hoeveel vermogen jij voor jouw doeleinden dan precies gaat nodig hebben. En terecht. De volgende tabel is dan ook een hele goeie referentie:

  • Voor smoothies met zachte ingrediënten en gematigd gebruik: minimaal 500 tot 1200 watt
  • Voor het blenden van hardere ingrediënten (noten, bevroren fruit of ijs,…) en/of dagdagelijks gebruik: minimaal 1200 watt. Als je een beetje zeker wil spelen is eerder iets van 2000 watt of zelfs meer.

Wanneer je daar rekening mee houdt, ben je alvast een stap verder in het maken van de juiste keuze. Het volgende waar je rekening mee moet houden zijn:

2. De messen

Het mag geen verrassing zijn dat je blenderkeuze ook staat of valt met de kwaliteit van het messenblad. Sterker nog: behalve het lemmet zelf is ook het materiaal daaromheen best wel belangrijk. Zeker bij blenders die je dagdagelijks gebruikt en waarmee je behoorlijk harde ingrediënten mixt, krijgen deze messen immers behoorlijk wat te verduren.

In vrijwel alle gevallen zijn de messen gemaakt van roestvrij staal. Mocht dat niet het geval zijn (want dat kan dus echt gebeuren), dan kan je de blender in kwestie gewoon meteen voorbijlopen en van je lijstje schrappen. Tenzij het roestvrij is, is vocht en metaal natuurlijk NOOIT een goede combinatie. Maar wees gerust: dit kom je alleen tegen bij blenders die te goedkoop zijn om waar te zijn … en dat dus ook niet zijn 😉

Natuurlijk, op het oog is het vaak moeilijk in te schatten of het mes (hakmes als je het zo wil noemen) echt goed is. Alhoewel we durven te beweren dat het af en toe toch best duidelijk kan zijn. Als de behuizing waar het lemmet aan bevestigd is, verdacht veel op goedkoop plastic lijkt…dan is het dat vaak ook. En als het lemmet al onder je kritische blik begint te buigen, is er ook iets goed mis, bij wijze van spreken.

3. De mengbeker

Ook wat dit betreft heb je best veel keuze. In de meeste gevallen worden deze gemaakt van kunststof, maar je kan ook kiezen voor een blender met een mengbeker van glas of titan. Deze laatste lijkt verdacht veel op glas maar is simpelweg sterker en vrijwel onbreekbaar.

Wat niet betekent dat je dit uitvoerig hoeft te gaan testen 😉

Hoe dan ook: het mag duidelijk zijn dat het materiaal van de mengbeker van invloed zal zijn op de prijs. En in mindere mate natuurlijk ook op het milieu. Persoonlijk vinden we de keuze voor glas (of titan) in dat laatste opzicht nog altijd een tikje verantwoorder. We hoeven er echter ook niet omheen te draaien dat wat je ook kiest, het altijd afval zal opleveren. Glas recycleren is al bij al ook niet altijd een milieuvriendelijke bezigheid hé.

Dit gezegd zijnde: weer over naar het materiaal. Wie ook warme ingrediënten wil blenden (zoals met de soepmaker en zo), zal natuurlijk standaard een mengbeker van glas of titan meegeleverd krijgen. Voor andere type blenders is dit minder vanzelfsprekend.

Om je de knoop te doen doorhakken kan je hier op verdergaan:

  • Extreem onhandig en laat je vaak dingen vallen? Kies kunststof of titan.
  • Kies voor glas in het andere geval. 😉

Bijkomend voordeel van glas ten opzichte van kunststof: het zal niet snel krassen opleveren en – na verloop van tijd – niet snel muf gaan ruiken. Kunststof neemt haast altijd geuren, smaken en zelfs kleuren (!) van de ingrediënten over. Probeer maar eens een smoothie met rode biet in een kunststof beker te maken en je begrijpt meteen wat we bedoelen 😉

Oh ja: blenders met een glazen of titan mengbeker zijn doorgaans ook geschikt voor het crushen van ijs. Kunststof mengbekers zijn er zelden tegen bestand. Maar ook hier weer: of het crushen ook goed gebeurd zit ‘m in de messen en het vermogen.

Ook altijd goed om rekening mee te houden: dat je mengbeker een maataanduiding en een schenktuit heeft. Geen absolute must maar wel gewoon een stuk praktischer. Je hoeft dan niet met een andere maatbeker eerst alles af te meten en de schenktuit zorgt voor minder geknoei bij het uitschenken (want daar dient het voor hé ;)).

Wat ook altijd meegenomen is: dat de mengbeker een beetje makkelijk schoon te maken is. Bij veel blenders kan je het gedeelte met het lemmet/messen van de mengbeker losmaken om vervolgens alle onderdelen grondig schoon te krijgen. Dat is echter niet altijd het geval. Geloof ons als we zeggen dat dit écht wel een must is. Niks is vervelender (en uiteindelijk viezer) dan een blender met onderdelen die lastig schoon te maken zijn.

Extra tip: wacht nooit te lang met schoonmaken na het maken van een smoothie, spread, dipsaus, et cetera. Hoe langer er restjes achterblijven, hoe moeilijker het word om ze er weer af te krijgen. Veel blenders hebben trouwens een ‘schoonmaak-functie’. Wat betekent dat je na het maken van je smoothie de mengbeker weer moet vullen met wat water (en eventueel een miniem scheutje afwasmiddel) en het schoonmaakprogramma aanzet. Seconden later is de mengbeker dan vrijwel helemaal schoon.

Nog een belangrijk onderdeel van diezelfde mengbeker is het deksel. Het is verstandig om te controleren of dit deksel daadwerkelijk goed vastgezet kan worden. Als het maar een beetje losjes op de mengbeker zit, kan dat een plafond vol spatten vruchten- en groentesap tot gevolg hebben. Tenzij je bijzonder graag poetst…beter voorkomen.

Daarnaast is het ook handig wanneer het deksel een zogenaamde vulopening heeft om op een veilige manier extra ingrediënten aan het mengsel te kunnen toevoegen. Terwijl de blender in werking is, bedoelen we dan. Dit is vooral handig als je een dipsausje of een spread maakt en deze naar wens dunner wil maken door extra water (of een andere vloeistof/smaakmaker) wil toevoegen.

Let er evengoed op dat die vulopening zorgvuldig (lees: klikvast) kan afgesloten worden. Dat is belangrijk voor de …

Veiligheid

Naast een goed functionerende, praktische blender wil je natuurlijk ook een exemplaar dat een beetje veilig is. Nu begrijp je vast wel dat dat messen nu eenmaal scherp zijn en je daar voorzichtig mee hoort om te gaan. De kracht van je blender testen met een paar van je vingers is dan ook ‘not done’ 😉

Maar serieus: veiligheid zit ‘m vaak in de details. En die details worden door sommige fabrikanten wel eens vergeten helaas.

Zo hadden we vroeger bijvoorbeeld een uit de kluiten gewassen apparaat met een mengkom (voor het kneden van deeg en zo). Zodra je het ding op het aanrecht zette en het inschakelde leek het alleen alsof Godzilla doorheen je keuken raasde. Je moest het toestel zowat met z’n tweeën in bedwang houden om te voorkomen dat het door het trillen op de grond lazerde. Wat, uiteindelijk, ook gebeurde trouwens.

Je vraagt je op zo’n moment af waar de fabrikant met z’n gedachten zat :-/

Anyway: 1 van de meest logische, maar nog al te vaak vergeten, dingen die een blender zou moeten hebben zijn antislipvoetjes of zuignapjes. Dus om de boel tijdens het blenden op z’n plek te houden. Onze huidige blender (je ziet hem helemaal op het einde), verroert hierdoor simpelweg geen vin als je ‘m aanzet. Muurvast en superstabiel. Geen overbodige luxe bij een toestel dat zoveel kracht in zich heeft.

Het andere veilige onderdeel hebben we hiervoor eigenlijk al besproken: het schoonmaken. Immers: hoe makkelijk dat gaat, hoe moeilijker het wordt om jezelf op de één of andere manier aan de messen te verwonden of andere ongelukjes te veroorzaken.

Goedkope of dure blender – is het ene echt beter dan het andere?

Last but not least, wat betaal je eigenlijk voor een goeie blender? Zoals je vast al kon raden, zijn de verschillen in prijs net zo groot als het keuzeaanbod…enorm!

Vooropgesteld: het is natuurlijk logisch dat je voor een kwalitatieve blender meer geld moet neertellen. Die meerprijs zit ‘m natuurlijk in de onderdelen; de motor en elektronica zijn beter, de messen zijn sterker, et cetera. Van een blender die je voor de ’tijdelijke topaanbieding’ van €50 bij een of andere supermarktketen koopt, kan je niet gaan verwachten dat ie aan al je wensen gaat voldoen.

Wil dat zeggen dat je dan maar een tweede hypotheek moet afsluiten? Zeker niet. Er zijn ook blenders die een vermogen kosten, terwijl ze kwalitatief in weinig tot niets van andere, véél goedkopere modellen verschillen. Waar je, zoals zo vaak, feitelijk meer betaald voor de merknaam dan dat er sprake is van echte meerwaarde. Zeker, een prul zal het je niet opleveren, maar zoals gezegd kan je dezelfde kwaliteit ook scoren voor een véél lagere prijs.

Voor de gemiddelde ‘echte’ powerblender betaal je meestal tussen de €400 en €600 maar je vindt ook zeker erg goeie, haast gelijkwaardige, blenders voor een pak minder geld. De andere categorie zijn de blenders waarvoor je een slordige €1000 of meer neertelt …als je daar zin in hebt. Toen ik zo’n prijzig toestel (€1200) even checkte bleek bovendien dat de mengbeker niet echt vastgeklikt kon worden op het motorelement. Die stond maar een beetje los te wezen. Ik heb ‘m natuurlijk niet uitgeprobeerd maar kan me in zo’n geval niet voorstellen dat dat bij het blenden geen problemen oplevert. In dit voorbeeld betaal je dan wel belachelijk veel geld voor iets waar duidelijk niet goed over is nagedacht.

Hoe dan ook: of de blender in kwestie nu goedkoop, behoorlijk prijzig of schofterig duur is, het is in elke situatie aangewezen om van alle tips/onderdelen die we eerder overlopen hebben, gebruik te maken. Voor de helderheid nog een keer alles op een rijtje:

  • Bedenk wat je van een blender verwacht en hoe frequent je ‘m denkt te gebruiken. Check op basis daarvan het vermogen, de onderdelen, et cetera.
  • Bedenk hoeveel jij minimaal of maximaal aan een blender wil uitgeven
  • Ga niet over 1 nacht ijs en lees de specificaties (en eventuele reviews) grondig voor aankoop.
  • Controleer of je blender makkelijk schoon te maken is (lees: afneembare onderdelen) en aan een aantal veiligheidsnormen voldoet. Zoals antislipvoetjes bijvoorbeeld.

Trouwens, mocht je je afvragen of je je blender sowieso niet beter in een elektrowinkel kan kopen in plaats van online; dan is ons antwoord een beetje dubbel. In het eerste geval kan je zo’n blender dan natuurlijk even in het echt zien, aanraken en inspecteren, dat is absoluut een groot voordeel.

Aan de andere kant is de productinformatie bij de (betere) online shops vaak veel uitgebreider dan je bij een elektrowinkel of -keten zal tegenkomen. Helemaal ironisch is het feit dat ze vaak ook veel betere service en advies bieden. Simpelweg omdat ze meestal experts voor hun afdelingen inschakelen. Conclusie: voor beiden valt wel wat te zeggen.

Onze persoonlijke keuze

Zo, nu ben je vast ook wel benieuwd wat onze criteria waren en welke blender we uiteindelijk hebben aangeschaft. Toen we onze zoektocht begonnen hadden we onze zinnen gezet op een blender die:

  • geschikt was voor sporadisch gebruik (we drinken niet elke dag smoothies nee) maar toch kwalitatief goede onderdelen had.
  • ook harde en/of bevroren ingrediënten zoals o.a. noten, bevroren vruchten en ijs goed kon vermalen (dus zeker een vermogen van 1200 watt of meer had)
  • binnen de prijs van €100 tot €250 lag. Dus relatief best goedkoop.
  • over een glazen mengbeker met vulopening en stevige messen beschikte
  • makkelijk schoon te maken en veilig in gebruik is.

Je merkt het: dit zijn redelijk wat eisen waarmee je het aanbod meteen een stuk kleiner maakt. Door dit te doen brachten we een assortiment van ’triljoenen’ blenders terug tot een stuk of 20. Dat scheelt.

En de uiteindelijke winnaar? Dat was deze Moulinex LM850D10 Mastermix. Dit was echt het apparaat dat binnen ons budget (kostprijs: +/- 110 euro) aan alle voorwaarden voldeed en we hebben er zeker geen spijt van. Omdat perfectie niet bestaat, zijn er natuurlijk altijd wel wat minpuntjes te melden maar in het algemeen … prima aankoop. Hierbij de vele ‘pro’s’ en weinig ‘cons’:

Voordelen

  • grote glazen mengbeker van 1,75 liter met maataanduiding en vulopening. Past makkelijk en klikvast op het motorgedeelte.
  • vermogen van 1400 watt en uitstekende messen, geschikt voor zowel zachte als hardere en/of bevroren ingrediënten. Ook geschikt om ijs mee te crushen.
  • Alles is makkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken
  • Verroert geen vin tijdens het blenden dankzij antislipvoetjes. Je hoeft het ding helemaal niet tegen te houden of zo.
  • snelheid handmatig aan te passen
  • 3 handige programma’s (‘smoothie’, ‘ijs crushen’ en ‘schoonmaken’) die prima resultaat opleveren met 1 druk op de knop.
  • Mengbeker

Nadelen

  • Mixt uitstekend maar niet super, superglad. Wil je geen smoothies of sausjes met zelfs maar een 1 piepklein stukje in … zoek dan even verder.
  • Maakt behoorlijk wat lawaai bij het blenden
  • Mengbeker is erg zwaar (voor zover dat een probleem is dan)

Zoals je kan zien zijn het de voordelen die overheersen en prijs/kwaliteit is dit zeker een heel erg goeie keuze. Zijn je eisen (qua fijnblenden) ietsje hoger of wil je een blender die erg intensief gebruikt wordt, dan ga je wel beter voor een iets hogere prijsklasse kunnen gaan.

Onze keuze qua prijs/kwaliteit

Aangezien deze blender niet meer verkrijgbaar is, ben ik op zoek gegaan naar een andere blender die ook al deze voordelen heeft en rond dezelfde prijs zit. Bovendien heeft deze hele goede reviews. Dat is geworden …

Beste blender prijs/kwaliteit

Hopelijk hebben we je hierbij kunnen helpen met het maken van jouw blenderkeuze. Wil je graag nog een tip toevoegen of een reactie posten…zeker even delen hier onderaan!

3 gedachten over “Blender kopen – tips voor de aankoop van je ideale blender”

Plaats een reactie

VERHUISACTIE "NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : 
verwen jezelf of verras een andere kookliefhebber...

VERHUISACTIE
"NO MILKY WAY 2 - vegan lunch" : Kookboek