Boerenkool

Boerenkool (Brassica oleracea) is de ‘oerkool’, waaruit door selectie andere kolen ontstonden. Bijvoorbeeld sluitkolen (witte en rode kool), kolen met dikkere stengels (koolrabi), kolen met dikke wortels (rapen en radijsjes) of kolen met onvolgroeide, eetbare bloemen (bloemkool en broccoli). De Belgen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een eigen koolsoort, nl. kolen met kooltjes in de bladoksel: spruitjes!

Er zijn inmiddels zoveel koolsoorten dat we de oorspronkelijke boerenkool bijna zouden  vergeten. Deze heeft nochtans heel wat voordelen: ze is lekker, héél erg gezond, en niet zo duur. Deze kool, ook wel krulkool of groene bladerkool genoemd, is bijzonder rijk aan mineralen (calcium, magnesium, ijzer) en vitaminen (C, bètacaroteen) die je beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen in het lichaam. Trouwens, de calcium uit boerenkool wordt voor 50 procent opgenomen door het lichaam – meer dan bij melk, waar dat maar 30 procent is. 

Alleen al aan de structuur van boerenkool kan je zien dat het stevige kost is. Het gekrulde blad voelt taai en veerkrachtig aan. Deze kool is zeer winterhard, ze verdraagt temperaturen tot -15°C. Ze is zo stevig dat je ze pas kan verteren (en smakelijker is) nadat de vorst erover is gegaan en als iets van de structuur is gebroken. De vorst zet het zetmeel in de kool om in suikers. Je kan dit proces natuurlijk ook naar je hand zetten door de kool een nacht in het vriesvak te leggen. 

In de winkel vind je krulkool vooral tussen oktober en februari in de rekken, veelal gewassen, voorgesneden en verpakt. Bij verse boerenkool dien je de stronk en de stelen te verwijderen. Werk hierbij naar de top toe. Verwijder eventueel ook harde nerven. Vervolgens moeten de bladeren grondig gewassen worden. 

Je kan de kool koken, maar een goed alternatief is stomen met slechts een klein beetje water. Maar ook gewoon licht gebakken in een pan met wat olijfolie is boerenkool erg smakelijk. Een paar minuten gestoomd of gebakken is de groente nog lekker knapperig en erg smaakvol. Een gouden regel blijft ook hier: hoe minder je kookt, hoe meer vitaminen en mineralen je behoudt. Lekker combineerbare kruiden kunnen zijn: een vleugje nootmuskaat of kaneel, een duimpje karwijzaad of krokant geroosterde pijnboompitten.

Het moge duidelijk zijn: deze groente, ook wel koningin van de bladgroentes genoemd, is onmisbaar op je menu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu