De design keuken als kloppend hart van de moderne leefruimte

koken met vriendin in een moderne keuken

Vroeger werd de keuken, die vaak afgescheiden was van de andere ruimtes in huis, voornamelijk gebruikt om het eten te bereiden. De laatste decennia heeft de keuken zich echter ontwikkeld tot het kloppende hart van de moderne leefruimte.

In de hedendaagse keuken ontbijten we, eten we lekkere lunchgerechten en prepareren we het avondeten. Echter is diezelfde keuken ook geëvolueerd tot een centraal ontmoetingspunt waar we ook socializen, ontspannen en zelfs werken.

Deze nieuwe invulling wordt in de hedendaagse context vaak aangeduid onder de noemer design keuken. In dit artikel bespreken we de opkomst van dit concept en ontdek je waarom deze ruimte zo belangrijk geworden is in ons dagelijks leven.

De design keuken biedt meer dan alleen functionaliteit

De hedendaagse design keukens staan niet langer op zichzelf maar passen naadloos in de algehele inrichting van het huis. Ze vormen als het ware één geheel of zijn minstens een verlengstuk van de leefruimte, eetkamer en zithoek.

Kenmerkend aan design keukens zijn de strakke lijnen, hoogwaardige materialen en doordachte indelingen. De nadruk in deze ruimte ligt op visuele aantrekkingskracht. Die visuele aantrekking vind je terug in de vorm van aangepaste kasten en werkbladen. En daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van luxe materialen, geavanceerde keukentoestellen en slimme opbergoplossingen. Deze combinatie van functionaliteit en een strak, stijlvol ontwerp zorgt ervoor dat we de moderne keuken steeds vaker als centrale leefruimte gebruiken.

Een ruimte voor samenzijn en creativiteit

In de moderne keuken zijn we niet langer beperkt tot koken en schoonmaken alleen. Het is een plaats geworden waar we samenkomen en interactie hebben. Het is de plek waar we met het gezin ontbijten, gezellig koken onder vrienden, keuvelen en lachen en waar we als thuiswerker onze laptop graag openklappen. 

Werk en ontspanning in de keuken

De moderne keuken waarin we zo vaak vertoeven en samenzijn heeft ook een rechtstreekse invloed op onze creativiteit en inspiratie. Het is de ruimte om te experimenteren met nieuwe recepten, waar we onze kinderen leren koken en waar kookliefhebbers hun culinaire vaardigheden pas echt kunnen botvieren. Maar net zo goed is deze ruimte geschikt om ideeën uit te wisselen, bij te praten en elkaar te inspireren.

Efficiëntie en Technologie in de design keuken

De keukens van vroeger herken je niet meer in de moderne designs van nu. De nieuwste technologieën hebben de moderne keuken naar een hoger niveau getild. Een Siematic keuken van Goergen keukens is daar een mooi voorbeeldje van. 

Hedendaagse keukenapparatuur is dankzij deze technologieën geavanceerder dan ooit waardoor koken, naast efficiënter, ook makkelijker en toegankelijker geworden is. 

Naast visueel aantrekkelijk mag de moderne keuken ook een duurzaam kantje hebben. Door het gebruik van energiezuinige apparaten en milieuvriendelijke materialen krijgt de keuken een duurzaam karakter en draag je meteen een steentje bij aan het milieu.

Conclusie

Ook onze moderne keuken is het kloppende hart van onze leefruimte en ons dagelijkse leven. Zo wordt de dag gestart rondom ons kookeiland met een heerlijk bakje koffie. En gezien we beiden van thuis uit werken betrappen we er ons steeds vaker op dat we tegen de middag nog steeds op dit plekje vertoeven, uiteraard met de laptop opengeklapt.

Het bakje koffie in de ochtend aan het eiland zorgt vaak voor inspirerende gesprekken en er ontstaan vaak nieuwe ideeën, het ene al wat briljanter dan het andere. En ook onze heerlijke vegan recepten worden ontwikkeld, getest en uiteraard smakelijk verorberd in deze multifunctionele ruimte. 

Onze keuken heeft zich in de loop der jaren ook getransformeerd tot het hart van ons dagelijks leven. Hier starten we onze dag, werken we en laten we onze creativiteit gedijen. Wij zijn erg benieuwd of jouw keuken ook zo’n groot deel uitmaakt van jouw dagelijkse leven. Laat het ons zeker weten, wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Reflectiemoment 2020

  Reflectiemomentje

  Elk jaar vertraag ik de laatste week van het jaar een beetje. Tijd voor een reflectiemoment op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het

  vegan gastblogger

  Bloggers gezocht voor Veganistisch Koken!

  Wil jij schrijven voor Veganistisch Koken? Veganistisch Koken heeft groeistuipen! Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste gastbloggers (en vloggers) (M/V) die onze blog kunnen

  Quinoa superfood

  Quinoa – de verantwoorde manier

  Quinoa niet ok? Op mijn blogposts over het thema quinoa heb ik geregeld wat minder positieve reacties ontvangen. Meer bepaald over het feit dat onze plotselinge

  Chocolade eieren – Decoratief

  Pasen zonder eieren = no problem. Pasen zonder chocolade eieren…dat zou een brug te ver zijn hé? Uiteraard kan je gewoon een fondant chocolade paashaas/ei