Hijiki

Hijiki is een bruinzwart Japans zeewier dat verschillende schrijfwijzen kent: hijiki, iziki of hiziki. Het is een zeegras dat op rotsige landtongen en uitlopers van de kust van de Stille Zuidzee tot 2 m diep groeit. Het is een zeer mineraalrijke zeewiersoort, boordevol ijzer (29 mg/100 g), calcium (1400 mg/100 g) en tevens rijk aan vitamine B3. Enkele grammen volstaan om tekorten aan te vullen.

In Japan is hiziki gekend ‘als drager van gezondheid en schoonheid’. Het wordt er traditioneel gebruikt om het bot te versterken en vitaliteit te geven aan de huid. regelmatige consumptie van iziki zou glanzend en dik haar geven. Het zorgt daarnaast ook voor sterke darmen.

Je kan hiziki best weken en fijnhakken (het lijkt dan een beetje op donkere wormen!) voor je het kookt. De kooktijd wisselt sterk naargelang de grootte, dikte en stevigheid. Soms dien je het wel 45 minuten langzaam te koken voor het helemaal gaar is.

Gekookt en afgewerkt met een beetje shoyu bewaart hiziki een week lang in de koelkast. Tijd genoeg om hem de volgende dagen verder te gebruiken: onder gebakken rijst of pasta, enkele sliertjes in een heldere bouillon of in salades in de zomer.

Wie voor het eerst kennismaakt met zeewieren, kan beter met een andere soort beginnen! Ook de zwarte kleur kan enigszins afschrikken: we zijn nu eenmaal hier niet gewend aan het eten van zwarte voeding.

Hijiki kopen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu