Hijiki

Hijiki is een bruinzwart Japans zeewier dat verschillende schrijfwijzen kent: hijiki, iziki of hiziki. Het is een zeegras dat op rotsige landtongen en uitlopers van de kust van de Stille Zuidzee tot 2 m diep groeit. Het is een zeer mineraalrijke zeewiersoort, boordevol ijzer (29 mg/100 g), calcium (1400 mg/100 g) en tevens rijk aan vitamine B3. Enkele grammen volstaan om tekorten aan te vullen.

In Japan is hiziki gekend ‘als drager van gezondheid en schoonheid’. Het wordt er traditioneel gebruikt om het bot te versterken en vitaliteit te geven aan de huid. regelmatige consumptie van iziki zou glanzend en dik haar geven. Het zorgt daarnaast ook voor sterke darmen.

Je kan hiziki best weken en fijnhakken (het lijkt dan een beetje op donkere wormen!) voor je het kookt. De kooktijd wisselt sterk naargelang de grootte, dikte en stevigheid. Soms dien je het wel 45 minuten langzaam te koken voor het helemaal gaar is.

Gekookt en afgewerkt met een beetje shoyu bewaart hiziki een week lang in de koelkast. Tijd genoeg om hem de volgende dagen verder te gebruiken: onder gebakken rijst of pasta, enkele sliertjes in een heldere bouillon of in salades in de zomer.

Wie voor het eerst kennismaakt met zeewieren, kan beter met een andere soort beginnen! Ook de zwarte kleur kan enigszins afschrikken: we zijn nu eenmaal hier niet gewend aan het eten van zwarte voeding.

Hijiki kopen >>

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties