Noordoever – heerlijk vegetarisch buffetrestaurant in Leuven

Noordoever Leuven - vegetarisch restaurant Vaartkom

Hoewel ik zeker geen ‘stadsmens’ ben, begint het me langzamerhand te dagen dat ik Leuven eigenlijk toch wel erg leuk vind. Toen ik nog Duvels dronk alsof het spa blauw was (lees: nog jong en constant feestend), ben ik er natuurlijk regelmatig uitgegaan. Ook al omdat omdat er veel vrienden op kot zaten en het dus handig ‘crashen’ was.

Wat feesten betreft vond ik deze studentenstad destijds dus al tof. Alleen stond ik daar in die dagen natuurlijk allesbehalve bij stil. Toen had ik het gewoonweg te druk met het verwerken van één van m’n vele katers 😉

Anyway: mijn zuipfestijnen (uitgaan tout court eigenlijk) liggen inmiddels al een hele tijd achter me. Tegenwoordig komt mijn liefde voor Leuven dan ook voort uit hele andere zaken. Zaken die – oh ironie – nog steeds door de maag gaan trouwens. Juist…ik heb het over eten! En dan veganistisch eten in het bijzonder natuurlijk.

Immers, wie plantaardig eet, weet al langer dat je in Leuven tegenwoordig niets te kort komt. En dan te bedenken dat burgemeester Louis Tobback destijds op z’n zachtst gezegd ‘geen heil’ zag in de Donderdag Veggiedag Campagne van vzw EVA.

Het lijkt erop dat een aantal inwoners daar héél anders over dachten héhé.

Ook niet onbelangrijk: in tegenstelling tot (Vlaamse vegan hoofdstad nr. 1) Gent is Leuven voor ons vlakbij. Dat scheelt absoluut als Elke en ik een hapje uit eten willen gaan. Dus als er dan een ‘nieuw’ restaurantje uit de Leuvense stadsgrond wordt gestampt, komt dat meteen op ons ‘must go, when hungry’ lijstje te staan.

vegetarisch buffet bij Noordoever Leuven

Zo ook deze…

Op bezoek bij Noordoever aan de Vaartkom

Noordoever is een veggie/vegan buffetrestaurant dat begin 2016 de deuren opende. Het stond – zoals zoveel restaurants – dus al een hele tijd op ons eerder genoemde lijstje. We gaan helaas niet elke week uit eten hé.

Dat het er recentelijk toch van gekomen is, heeft trouwens alles te maken met m’n 40ste verjaardag. Op die dag kreeg ik van mijn attente vrienden namelijk een Noordoever cadeaubon! Zoiets helpt altijd om de zaak in een stroomversnelling te brengen 😉

Maar goed: zoals de naam al doet vermoeden, ligt Noordoever effectief aan het water. Hetzij geen groene oase met fluitende vogeltjes maar een kunstmatig aangelegd kanaal in de voormalig industriële site Vaartkom. Je bent dan ook in het centrum van een stad natuurlijk.

Los daarvan: met de locatie is verder he-le-maal niks mis. De grotendeels gerenoveerde site is erg mooi en bij binnenkomst in restaurant Noordoever is een ‘wauw’ niet minder dan terecht. Het is er om te beginnen groter dan ik vooraf had verwacht: met metershoge plafonds en zelfs een houten huisje (voor grote gezelschappen of personeelsvergaderingen?) in het pand zelf.

eten met groepen in noordoever

Ondanks die grote ruimte en de overwegend industriële uitstraling heb je echter nergens het gevoel dat je in een koude en kille zaak bent terechtgekomen. Integendeel: het is er super gezellig. Warm licht, houten tafels, alles netjes…mooi, mooi, mooi.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Duurzaamheid en andere troeven

Zoals men het op hun website zelf samenvat, staat Noordoever voor vegetarische/veganistische, biologische en duurzame voeding.

Dat ‘duurzame’ zit ‘m natuurlijk al in het feit dat plantaardig voedsel sowieso al een stuk milieuvriendelijker is. Maar er is meer. Zo wordt er hoofdzakelijk gewerkt met lokale leveranciers die zelf ook duurzaam handelen en beland het groenteafval op de composthoop in plaats van de afhaalbak. Zomaar wat voorbeelden van ‘kleine’ inspanningen die een groot verschil kunnen maken.

Wellicht word het begrip duurzaamheid ook doorgetrokken in de materialen waarmee het interieur is opgebouwd. Ik heb geen idee, maar dat lijkt me logisch. Net als dat ik ervan uitga dat de energievoorzieningen – op wat voor manier dan ook – milieuvriendelijk of zelfs volkomen neutraal zijn.

Voor zo’n concept en instelling uiteraard niets dan lof. Deelden alle restaurants en bedrijven in het algemeen maar dezelfde filosofie :-/

winkel en gezondheidscentrum noordoever

Winkel en gezondheidscentrum?

Behalve als eetgelegenheid profileert Noordoever zich trouwens ook op andere manieren. Zo is een klein gedeelte van het restaurant (eigenlijk niks meer of minder dan een muurwand) een winkeltje waar je uiteenlopende spulletjes kan kopen. Variërend van kleine kunstobjecten van (Leuvense?) kunstenaars tot o.a. biologische zeepjes, koekjes en wijnen. Altijd leuk om eens in te snuisteren.

Wat ik verder nog op hun website tegenkwam, is dat Noordoever ook workshops en lessen aanbiedt in o.a. ‘Mindful Eating’ en algeheel voedingsadvies. Je kan er zelfs terecht voor begeleiding bij stress & burn-out, carrière-coaching en loopbaanbegeleiding(!). Ook een sessie osteopathie behoort tot de mogelijkheden.

Natuurlijk zijn dat geen dingen die je opmerkt wanneer je op een vrijdagavond lekker van het buffet zit te smikkelen. Bovendien heb ik de indruk dat deze extra’s er vooral toe dienen om bevriende ondernemers te steunen. Nu is daar zeker niets mis mee maar aan de andere kant…”je bent toch een restaurant?” denk ik dan. Mindfull eating en voedingsadvies snap ik in deze context nog wel. Maar carrière-coaching???

Van een osteopaat verwacht je toch ook niet dat hij of zij mijn verjaardagsbuffet gaat verzorgen? 😉

Dit gezegd zijnde: het is een vrije wereld. Wij gingen in ieder geval voor het eten en daar valt sowieso genoeg over te vertellen. Hier ons culinaire relaas!

buffet bij Noordoever

Opscheppen en wegen

Het concept van Noordoever is inmiddels natuurlijk al even niet nieuw meer. Net als bij hun collega’s van LOFF en Moonfood betaal je namelijk per gewicht. Om precies te zijn: €3,10 per 100 gram voedsel dat je op je bord schept. Voor een kom soep betaal je dan weer een vaste prijs (die me ontgaan is) en ook voor drank en een eventueel toetje betaal je een  afzonderlijk– en vanzelfsprekend variërend – bedrag.

Een maaltijd afhalen kan overigens ook, waarbij je dan €2,95 per 100 gram betaalt.

Zoals je ook in m’n recensie van LOFF kon lezen, vind ik zo’n systeem voor- en nadelen hebben. Waarbij de ‘nadelen’ wellicht gewoon een kwestie van gewenning zijn.

Bijvoorbeeld: ik zei dan wel dat een concept als dit ‘niet nieuw’ meer is, maar in de praktijk is het dat natuurlijk nog wel. Zo’n ‘pay by weight’ principe vind je namelijk nog lang niet overal hé. De eerste keer dat je een dergelijke restaurantconcept bezoekt, zit je je in eerste instantie dan ook vertwijfeld af te vragen hoe alles precies in z’n werk gaat.

Ik kan me alleszins nauwelijks voorstellen dat andere klanten bij hun eerste bezoek niet met dezelfde soort vragen als ik zitten 🙂

buffet bij Noordoever

Wat ik daarmee bedoel: bij een regulier restaurant weet je ondertussen wel wat de bedoeling is. Daar kies je een tafel, gaat zitten en wordt je vervolgens alles gebracht. Bij een buffetrestaurant is dat vanzelfsprekend anders. Alleen…wat moet je dan wel doen?

Zomaar wat vragen die op zo’n moment (dus na binnenkomst) door m’n hoofd spoken:

  • Moet ik eerst aan een tafel wachten/komt iemand ons iets uitleggen?
  • Moet ik me eerst bij de kassa ‘aanmelden’ of kan ik gewoon meteen langs het buffet?
  • Hoe, waar en wanneer haal ik drank?
  • Moet ik na het wegen van m’n bord meteen betalen? Wat als ik nog eens terugwil?
  • Et cetera…

Natuurlijk krijg je het antwoord op zulke vragen meteen wanneer je je luie reet uit de stoel heft, naar de bedieningstoog wandelt en aldaar een vriendelijk personeelslid aanklampt. Zelfs voor ‘sociaal incapabele Stijn’ is dat al met al best een makkelijke opgave ;).

Noordoever vegetarisch buffet restaurant

Bovendien verwacht ik natuurlijk ook niet dat het personeel robots zijn die nieuwe – onwennig ogende –  klanten automatisch herkennen. Laat staan dat ze voortdurend naar de inkom moeten joggen om iedereen te verwelkomen en wegwijs te maken.

Al helemaal niet als de zaak tot de nok is gevuld.

Toch verbaasd het me een beetje dat er in buffetrestaurants als deze weinig rekening wordt gehouden met de onwennigheid van nieuwe klanten. Al is het maar omdat je met een simpel woordje uitleg vooraf (ik denk bijvoorbeeld aan een ‘hoe werkt het?’ kaartje op de tafels) het voor zowel klanten als personeelsleden een stuk eenvoudiger kan maken. Eerstgenoemden weten zo meteen wat hun te doen/te wachten staat en het personeel hoeft hen niet voortdurend wegwijs te maken.

Ik geef toe dat het misschien stom klinkt maar als je het mij vraagt…dat is het niet.

Anyway: nu wij het wél helemaal onder de knie hebben en jij Noordoever mogelijk op de planning hebt staan…dit is hoe het werkt:

  1. Je komt binnen en kiest een (al dan niet vooraf gereserveerde) tafel.
  2. Je loopt naar het buffet achteraan en schept je bordje vol lekkers.
  3. Je gaat naar de bedieningstoog, laat je bord wegen en besteld eventueel ook meteen je drank.
  4. Je betaalt meteen als je het bij 1 bord wil houden óf je ‘opent een rekening’ wanneer je later wil afrekenen. Je krijgt hier ook een plateau + bestek mee.
  5. 2de buffetronde? Gebruik je bord + bestek opnieuw of neem nieuwe aan het buffet. Vuile vaat kan je achterlaten in 1 van de rekken in het restaurant.
  6. Herhaal stap 2, 3 en 4!
  7. Vergeet na afloop niet te betalen (want das verplicht ja ;)). 

Drank kan je tussendoor altijd afhalen aan de bedieningstoog en een eventueel dessert kan je ook gewoon op je rekening laten zetten.

Zoals je ziet is het allemaal super simpel hoor. Het is alleen handig om het op voorhand te weten.

buffet bij Noordoever

De juiste prijs?

Een andere ‘nadeel’ van dit concept – wel eentje waar ik inmiddels aan gewend ben – is dat je vooraf niet weet wat je uiteindelijk zal moeten betalen. Althans niet tot het moment dat je je volgeschepte bord op de weegschaal plaatst. Zeker de eerste keer vond ik dat eerlijk gezegd nogal euh…griezelig.

In die context vertel ik ook graag dat Elke en ik op véél dingen zouden willen besparen…behalve op eten! Doorgaans zal het ons – tot een bepaalde limiet natuurlijk – een rotzorg zijn hoeveel een product of maaltijd kost… als we het maar lekker vinden. Dat we sowieso altijd wel een paar euro meer moeten betalen voor groenten, fruit of ‘whatever’ waar Monsanto géén gore troep op heeft achtergelaten…het zij zo. Graag zelfs.

En toch…terwijl ik aan het buffet m’n bord opschept, denk ik steeds ‘voor hoeveel euro ligt er nu op mijn lepel?’ haha. Crazy!

Inmiddels zijn we echter wel achtergekomen dat die prijs (dus €3,10 per 100 gram) een hele correcte is. Zeker in de wetenschap alles biologisch is. Doorgaans bezoeken Elke en ik 2 x het buffet en eindigen we met een rekening tussen de €25 en €30 per persoon. Uitgezonderd drank en dessert uiteraard. Voor een snelle lunch ‘s middags kan je dat bedrag wellicht gewoon halveren.

Aangezien Elke en ik best wel grote eters zijn, lijkt dat bedrag me ook wel een goed gemiddelde. Alleen mijn neef schept in zo’n buffetrestaurant voor zichzelf een slordige €40 op z’n bord haha. Maar de jongen is wellicht een uitzondering (en hierom trakteren we hem ook nooit…sorry Zig ;)).

Weer serieus: qua prijs valt er wat ons betreft dus helemaal niks te klagen. Temeer daar die in verhouding met het aanbod én vooral de kwaliteit al helemaal veroorloofd is. Aldus over naar het leukste gedeelte van deze review: het eten zelf!

vegetarisch buffet bij Noordoever

Een hoorn vol overvloed

Als het nog niet helemaal duidelijk was: ik ben een groot fan van buffet! Voor iemand die graag eet en veel dingen lust, is zoiets …nou ja…de hemel. Zeker als het er – zoals bij Noordoever – ook nog eens belachelijk lekker uitziet.

Sterker nog: van het selecte aantal buffetrestaurants waar ik al kennis van heb genomen, steekt Noordoever er best wel bovenuit. Niet dat ik bij LOFF of Komkommertijd ooit slecht gegeten heb (ook daar is het altijd fantastisch lekker), maar deze was toch net een tikje extra qua aanbod, kleurtjes en – het belangrijkste – smaken. Werkelijk alles wat ik bij Noordoever op het buffet zag liggen sprak me aan.

Goed voor mijn blije en hongerige maag… minder voor mijn portemonnee 😉

Vegetarisch versus veganistisch

Bij een gedeeltelijk vegetarisch en veganistisch buffet maken wij ons vooraf natuurlijk altijd een beetje zorgen. Je hebt immers geen zin om om de haverklap te informeren of een bepaald gerecht nu vegetarisch of vegan is. Wat dat aangaat kunnen we veganisten alvast geruststellen: bij alle gerechtjes op het Noordoever buffet liggen/hangen kaartjes met daarop de ingrediënten en eventuele allergenen. Alsook het woordje ‘vegan’ als dat van toepassing was.

Noordoever allergenenlijst
noordoever allergenenlijst

Uitgezonderd 1 gebakje met boter bij de afdeling desserts bleek bovendien alles vegan te zijn. Of toch zover ik me kan herinneren (je kan immers niet alles opscheppen hé ;)).

Kortom: het kon voor ons niet mooier. Ik weet uiteraard niet of dat ‘99% procent vegan’ buffet altijd het geval is of dat op sommige dagen het vegetarische aanbod de overhand heeft. Het kan natuurlijk dat wij op een voor ons geweldig moment zijn langsgeweest 🙂

Waarom dubbelaanbod?

Wat ik niet kan nalaten te vermelden: persoonlijk vind ik dat restaurants als deze het zich met zo’n vegetarisch/veganistisch dubbelaanbod onnodig moeilijk maken. Eigenlijk vind ik restaurants die naast hun gewone kaart (lees: vlees of vis) ook vegetarisch/vegan aanbieden in dat opzicht zelfs logischer.

Let wel: niet beter…maar logischer 😉

Wat ik bedoel te zeggen: ik kan me niet voorstellen dat er vegetariërs zijn die een vegan restaurant vermijden omdat er ‘geen zuivel of ei’ geserveerd wordt. Die eten dan net zo goed wel veganistisch denk ik dan. Of niet soms?

Ik ken daarentegen wel mensen die bepaalde restaurants vermijden als er geen vlees of vis wordt geserveerd. Een instelling waar ik natuurlijk ook de ballen van snap, máár… jij kan er – door een eventuele veggie/vegan kaart – tenminste ook wel gewoon mee naartoe. Dan is zo’n dubbelaanbod wél effectief handig.

De moraal van het verhaal: als je sowieso geen vlees of vis serveert…waarom dan niet gewoon alles vegan maken? Dat vind ik bijvoorbeeld ook gelden voor vegetarische producten als burgers en dergelijke …why the f*&@ moet daar nog per sé eieren of kaas inzitten?

Soit…ik heb mijn mening weer even gezegd haha. Bij Noordoever hoefden we ons daar – op die avond– dus niet over op te winden 😉

Wat hebben we gegeten?

Door het grote aanbod op het buffet zou ik je met de beste wil ter wereld niet alle gerechten meer kunnen opnoemen. Daarvoor moet je toch echt wel zelf een keer bij Noordoever langsgaan. Maar vooruit: wat ik me nog enigszins kan herinneren is: lasagne, Ethiopisch stoofpotje, tempeh in pindasaus, gebakken wortel- en aardappelpartjes, bonenstoofschotel, …

vegan eten bij Noordoever

Zo, en dat was nog maar de helft van het warme aanbod. Van de vele koude salades en bijgerechten ben ik de naam namelijk al lang kwijt.

Als ik het over ‘salades’ heb, moet je trouwens ook niet denken aan simpele partjes tomaat en wat saaie blaadjes sla. Nee: het zijn kommen vol kleur- en fantasierijke groentesalades die er echt onweerstaanbaar uitzien en ook zo smaken. En alsof dit alles nog niet genoeg is, zijn er ook nog diverse koude sausjes, dressings en extra toppings (o.a. edelgistvlokken, zaadjes, noten, …).

Alles biologisch…alles superlekker…Stijn in z’n nopjes! Elke trouwens ook.

elke bij Noordoever

Het dessert was ook niet moeilijk kiezen. Hoewel er veel lekker ogende gebakjes stonden, viel ons alziende oog al snel op een vriezertje met potjes vegan ijs. Huisgemaakt nog wel en in 3 (of was het 4?) verschillende smaken. Die keuze was dus ook snel gemaakt.

En jawel…ook hier een paar noten op de loftrompet 😉

Vegan ijs bij Noordoever

Te snel afkoelen?

Je snapt het inmiddels al: over Noordoever zijn we zeer te spreken. Het kan dan ook niet anders of we komen hier nog vele malen terug.

Het enige resterende puntje van kritiek dat ik links en rechts al eens had opgevangen, is dat het eten niet al te warm is en/of erg snel koud wordt.

Het eerste spreek ik alvast tegen maar inderdaad…het tweede klopt wel. Halverwege je bord zijn de warme gerechten namelijk al lauw of koud. En dan moet je weten dat ikzelf nog relatief snel eet.

Eerlijk gezegd geloof ik ook niet dat dit ‘probleem’ te verhelpen is. Het is – denk ik – simpelweg een nadeel van zo’n buffetconcept.

buffet bij Noordoever

Zoals gezegd zijn de gerechten in het buffet zeker voldoende verhit en ook de borden worden in een – in het tafelblad ingebouwde – bordenwarmer op temperatuur gehouden. Dat je gerechten toch snel afkoelen is echter normaal. Bij reguliere restaurants word jouw gerecht namelijk rechtstreeks uit de pan/oven/whatever op je bord gelegd en vervolgens meteen voor je neus gezet. Logisch dat het gloeiend heet is en dit ook nog even zo blijft.

Datzelfde kan je simpelweg niet verwachten van een grote schaal voedsel die (pakweg) ½ tot 1 uur lang op een buffet staat. Zelfs niet op een goed functionerende warmhoudplaat. Zo simpel is het.

Op hele drukke dagen kunnen we ons ook voorstellen dat het ‘eerst wegen, dan eten’ principe soms ook niet echt helpt. Wij konden na een buffetbezoek altijd redelijk snel ons bord laten wegen en met een nog warme hap naar tafel gaan. Maar dat is vast anders als er nog tig bezoekers voor je staan te wachten :-/

Hoe dan ook: het is al bij al een ‘minor detail’. Gewoon een nadeeltje van een verder geweldig concept. En ook lauw of koud zijn de gerechten nog lekker trouwens haha!

Fleecetruien en driekwartsbroeken

Nee echt, er waren tijdens ons bezoek wel hele andere dingen om me zorgen over te maken. Zoals waarom ik in godsnaam besloten had om die dag een driekwartsbroek én fleece trui aan te trekken op het moment dat mister Jani Kazaltzis aan de aangrenzende tafel zit te eten! Het kan niet anders of we worden binnenkort gebeld voor een stijl make-over 😉

Een andere les is deze: als je met een cadeaubon onder de arm uit eten gaat…vergeet die dan ook niet te gebruiken!

Nu moeten we verdorie nog eens terug 😉

Noordoever al bezocht? Deel jouw ervaring dan zeker onderaan dit artikel!

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

  1. Leuk artikel, met veel humor geschreven. (ZIg: die zit!!!)
    Vorig jaar een keertje geweest. Grote keuze, allemaal lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
    Leuven is een super stad voor vegetariêrs en veganisten 🙂

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

    Vegans op vakantie in de Ardennen

    Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

    The Avocado Show Amsterdam

    The Avocado Show

    Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij

    Download gratis weekmenu

    vegan weekmenu