Quinoa – de verantwoorde manier

Quinoa superfood

Quinoa niet ok?

Op mijn blogposts over het thema quinoa heb ik geregeld wat minder positieve reacties ontvangen. Meer bepaald over het feit dat onze plotselinge drang naar deze gezonde lekkernij nogal wat consequenties heeft voor de boeren/lokale bevolking van o.a. Peru, Bolivia en Ecuador.

Terecht twijfelachtig

Vooropgesteld: die reacties zijn terecht. De vraag naar quinoa kan amper worden bijgehouden, met als resultaat dat de prijzen fors gestegen zijn. Voor de lokale bevolking heeft dit als uitkomst dat wat eens hun basisvoedsel was, voor hen nog amper te betalen valt. Zeker, een paar lokale boeren doen vanwege de westerse interesse hopelijk wel gouden zaken, maar dat weegt natuurlijk niet op.

Geloof het of niet, maar voor mij was deze info nieuw (ik volg bewust niet vaak nieuws, want zelden positief), dus dat was natuurlijk wel even schrikken. Aangezien dit blog veganistischkoken.be heet, schrijf ik vanzelfsprekend over plantaardige voeding. Over quinoa dus ook, ondanks het negatieve sociale stempel dat het blijkbaar met zich meedraagt.

De (te gemakkelijke?) oplossing

Één van de lezers van dit blog, Michael Hye, verraste me vervolgens met de mededeling dat hij zaden had gekocht en dus lekker zelf z’n quinoa ging kweken. En ik er maar vanuitgaan dat ons klimaat daarvoor niet geschikt is 🙂 Of de bewuste voedingswaarde dan nog steeds hetzelfde is durf ik niet te beamen, maar quinoa schijnt onder vrijwel alle omstandigheden te groeien en dus bijzonder makkelijk te telen zijn.

Sterker: je kan ze online bestellen bij dit alleraardigste biologisch tuincentrum/webwinkel De Nieuwe Tuin. Bedankt Michael voor de gouden tip!

En daarnaast kan je ook gewoon andere gezonde dingen eten. Quinoa hoeft heus niet elke week 😉

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Meest recente berichten

  • Recente reacties