Quinoa – de verantwoorde manier

Quinoa superfood

Quinoa niet ok?

Op mijn blogposts over het thema quinoa heb ik geregeld wat minder positieve reacties ontvangen. Meer bepaald over het feit dat onze plotselinge drang naar deze gezonde lekkernij nogal wat consequenties heeft voor de boeren/lokale bevolking van o.a. Peru, Bolivia en Ecuador.

Terecht twijfelachtig

Vooropgesteld: die reacties zijn terecht. De vraag naar quinoa kan amper worden bijgehouden, met als resultaat dat de prijzen fors gestegen zijn. Voor de lokale bevolking heeft dit als uitkomst dat wat eens hun basisvoedsel was, voor hen nog amper te betalen valt. Zeker, een paar lokale boeren doen vanwege de westerse interesse hopelijk wel gouden zaken, maar dat weegt natuurlijk niet op.

Geloof het of niet, maar voor mij was deze info nieuw (ik volg bewust niet vaak nieuws, want zelden positief), dus dat was natuurlijk wel even schrikken. Aangezien dit blog veganistischkoken.be heet, schrijf ik vanzelfsprekend over plantaardige voeding. Over quinoa dus ook, ondanks het negatieve sociale stempel dat het blijkbaar met zich meedraagt.

De (te gemakkelijke?) oplossing

Één van de lezers van dit blog, Michael Hye, verraste me vervolgens met de mededeling dat hij zaden had gekocht en dus lekker zelf z’n quinoa ging kweken. En ik er maar vanuitgaan dat ons klimaat daarvoor niet geschikt is 🙂 Of de bewuste voedingswaarde dan nog steeds hetzelfde is durf ik niet te beamen, maar quinoa schijnt onder vrijwel alle omstandigheden te groeien en dus bijzonder makkelijk te telen zijn.

Sterker: je kan ze online bestellen bij dit alleraardigste biologisch tuincentrum/webwinkel De Nieuwe Tuin. Bedankt Michael voor de gouden tip!

En daarnaast kan je ook gewoon andere gezonde dingen eten. Quinoa hoeft heus niet elke week 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Reflectiemoment 2020

  Reflectiemomentje

  Elk jaar vertraag ik de laatste week van het jaar een beetje. Tijd voor een reflectiemoment op het afgelopen jaar en een vooruitblik op het

  vegan gastblogger

  Bloggers gezocht voor Veganistisch Koken!

  Wil jij schrijven voor Veganistisch Koken? Veganistisch Koken heeft groeistuipen! Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste gastbloggers (en vloggers) (M/V) die onze blog kunnen

  Chocolade eieren – Decoratief

  Pasen zonder eieren = no problem. Pasen zonder chocolade eieren…dat zou een brug te ver zijn hé? Uiteraard kan je gewoon een fondant chocolade paashaas/ei

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu