Zelf seitan maken met tarwegluten (seitan fix)

Zelf seitan maken

Eerder kon je al alles lezen over seitan; wellicht de oudste, meest voedzame en meest veelzijdige ‘vleesvervanger’ die er bestaat. Althans, dat is mijn mening.

Wat dit wonderbaarlijke product nog een tikkeltje interessanter maakt, is het feit dat je seitan heel makkelijk zelf kan maken. Al hangt er dan wel van af of je de ‘hard way’ of de ‘easy way’ wil gaan!

Maak je eigen seitan

The hard way

Ga je geen uitdaging uit de weg om lekker te kunnen tafelen? Dan kan je eigenhandig seitan fabriceren uit pure tarwebloem. Voor wie het niet (meer) weet; seitan is feitelijk niets meer of minder dan pure tarwegluten. De uitdaging zit ‘m in het feit dat je die gluten nog uit de tarwebloem moet ‘trekken’.

Dat laatste mag je welhaast letterlijk nemen 😉

Hiervoor kan je volgende methode hanteren:

 1. Neem 1 kilogram (gezeefde) tarwebloem en meng deze met water tot je een elastisch deeg hebt.
 2. Leg het deeg in een kom en bedek deze met een vochtige handdoek. Laat minimaal 1 uurtje rusten op een vrij warme plaats.
 3. Plaats een vergiet in de spoelbak en versoepel je armspieren. Neem de deegbal en spoel, kneed, scheur en trek deze onder koud stromend water gedurende +/- 10-15 minuten. Je bent klaar als het spoelwater helemaal helder/doorzichtig is, er een klompje ‘hersenen’ van ongeveer 300-400 gram overblijft en je dringend nood hebt aan een massage 😉

Dit karwei dient puur om het zetmeel en de zemelen van de rest van het deeg te scheiden. Wat je overhoudt zijn pure tarwegluten en aldus…seitan.

Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de seitan, de hele klomp of in kleine stukjes, gaarkoken in een flinke bouillon met extra kruiden en sojasaus (tamari, ik gebruik deze). En zelf eventjes uitrusten natuurlijk.

The easy way

“The easy way” laat zich makkelijk raden…kant-en-klare tarwegluten! Dus alvast voor jou gespoeld 😉

Omdat ikzelf niet gespeend ben van een beetje luiheid, heeft dit trouwens ook mijn voorkeur. Het resultaat is er niet minder om en het vervelende werk blijft je bespaard.

De handleiding hiervoor is – uitgezonderd het spoelen dus – verder helemaal hetzelfde. En omdat beelden soms meer zeggen dan woorden heb ik er meteen maar een video voor gemaakt; stap voor stap seitan maken met tarwegluten.

Wil je nu meteen aan de slag, met het maken van seitan, maar zeker ook met het maken van heerlijke gerechten met daarin seitan? Dan kan je via onderstaande link onze online cursus Koken met seitan aanschaffen. Wel zo makkelijk 🙂

Vond je deze video leuk? Laat onderaan dit artikel dan zeker een reactie achter. Hail Seitan! 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

24 reacties

 1. Even voor de duidelijkheid: Veganistisch betekend dat je niks dierlijks mag eten, geen fruit of vruchten of bonen en peulen mag plukken. Als de boom of plant het zelf loslaat, dan pas mag het gegeten worden. Tarwe is iets dat gemaaid of geplukt moet worden. Dit maakt dat het NIET veganistisch is. Als je vegetarisch wil leven, prima. Maar noem het niet veganistisch, Dat is alleen maar een trend en ze slaan de plank flink mis. De meeste producten die veganistisch worden verklaard zijn dit niet omdat ze de regel van het veganistisch leven niet snappen: alleen als de boom of plant het heeft losgelaten mag je het eten.

  1. Wat jij noemt is een frutariër, iemand die enkel vruchten eet als de boom het zelf loslaat. Een veganist eet niks dierlijks maar wel vruchten en bonen. Een veganist eet dus ook graan.

 2. De schoonvader van mijn dochter frituurt de seitan en is dan lekker knapperig heb hem gister niet gefrituurd gegeten deze was ook heerlijk !

 3. Vandaag eens geprobeerd om klaar te maken.
  Ik had natuurlijk geen referentie van hoe het moest smaken of wat de textuur moest zijn (want nog nooit pure seitan gekocht of gegeten). Maar, mijn seitan had totaal geen smaak? Mijn bouillon was nochtans lekker vol van smaak?

 4. Ik maak al jaren seitan (van glutenmeel), soms een paar keer per week en ik heb geleerd dat je het op heel veel manieren kunt maken. Zo vindt ik het handiger om de kruiden meteen door het glutenmeel te mengen en de sojasaus meteen door het water dat je door de gluten mengt. Op het moment gebruik ik vaak kan- en klare kruidenmix voor gehakt of kip, werkt prima. Soms ook met shoarmakruiden. Ik kook op de laagste stand, het moet echt sudderen, anders wordt het sponsachtig. Een half uurtje is genoeg en dat geldt ook als ik het stoom. Je kunt de seitan prima invriezen, blijft minimaal een maand goed.

 5. Als je de seitan in de pan tegen de kook aan houd dan zwelt het niet zo op als een spons. Je allerkleinste pitjes. Dus deksel mag best als het maar niet gaat koken. Dat staat gewoon niet helemaal goed in het recept.

 6. Dank je voor de video! Ik kook voor m’n dochter vegetarisch die pas sinds kort de stap heeft gemaakt, de rest van t gezin is niet vegetarisch. Ik ben nog aan t leren om vegetarisch te koken. Soms eten wij met haar mee als i geen twee verschillende dingen wil maken.Waar koop je je gluten fix? Dit wil ik zeker maken.

 7. Als ik zelf seitan maak van tarwegluten dan blazen/zwellen deze helemaal op in de kookpot en komen ze bovenop drijven. Door er even in te roeren ontzwellen ze weer. Maar dit proces blijft zich herhalen. Weten jullie hoe dit komt? Is mijn beslag te vochtig of staat mijn vuur te hoog? Ik krijg het niet opgelost. Ik kook hem ook 45 minuten dus dat zal ik ook eens aanpassen. Als je een grote bol in 1 keer maakt moet die dan langer koken? Althans een zeer nuttige video! Peace!

  1. seitan moet niet koken dan blaast hij op het is tussen niets en bewegend water ze noemen het het water moet wolken das nog net iets mnder dan sudderen. dat is de traditionele manier. als hij opblaas is het vuur te hoog we gebruiken daarom ook soms vlam verdelers

  1. Hoi Maarten. Sojasaus is helaas moeilijk te vervangen. Het is echt de voornaamste smaakmaker voor seitan. Is het toevallig vanwege een allergie voor soja of gluten? Of omdat je het helemaal niet lekker vindt, dat kan ook 🙂

 8. Het direct koken in de pot heb ik nog nooit gedaan.
  Wel stomen en in de oven,dat laatste was niet altijd een succes.
  Deze manier wil ik later deze week eens proberen.
  Vraagje moet die edelgist niet direct bij het deeg dan?

  1. @Manuel; dat kan maar hangt een beetje af van de grootte van de vlokken (anders grote stukjes in je deeg ;)). Wat zeker wel kan is het water meteen al vervangen door tamari (of helft water, helft tamari) en alvast de gedroogde kruiden eronder mengen. Niettemin moet je de seitan nog steeds koken in een flink gekruide bouillon.

 9. Ik maak seitan al een paar jaar zo 🙂 ik doe er wel verse look bij en snijd de seitan in repen voor het koken. Achteraf dan in kleine stukjes. De vol-au-veggie en stoverij met seitan zijn populair bij mijn kindjes 🙂

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu