Geรผpdatet op


Eerder kon je al alles lezen over seitan; wellicht de oudste, meest voedzame en meest veelzijdige ‘vleesvervanger’ die er bestaat. Althans, dat is mijn mening.

Wat dit wonderbaarlijke product nog een tikkeltje interessanter maakt, is het feit dat je seitan heel makkelijk zelf kan maken. Al hangt er dan wel van af of je de ‘hard way’ of de ‘easy way’ wil gaan!

Maak je eigen seitan

The hard way

Ga je geen uitdaging uit de weg om lekker te kunnen tafelen? Dan kan je eigenhandig seitan fabriceren uit pure tarwebloem. Voor wie het niet (meer) weet; seitan is feitelijk niets meer of minder dan pure tarwegluten. De uitdaging zit ‘m in het feit dat je die gluten nog uit de tarwebloem moet ‘trekken’.

Dat laatste mag je welhaast letterlijk nemen ๐Ÿ˜‰

Hiervoor kan je volgende methode hanteren:

  1. Neem 1 kilogram (gezeefde) tarwebloem en meng deze met water tot je een elastisch deeg hebt.
  2. Leg het deeg in een kom en bedek deze met een vochtige handdoek. Laat minimaal 1 uurtje rusten op een vrij warme plaats.
  3. Plaats een vergiet in de spoelbak en versoepel je armspieren. Neem de deegbal en spoel, kneed, scheur en trek deze onder koud stromend water gedurende +/- 10-15 minuten. Je bent klaar als het spoelwater helemaal helder/doorzichtig is, er een klompje ‘hersenen’ van ongeveer 300-400 gram overblijft en je dringend nood hebt aan een massage ๐Ÿ˜‰

Dit karwei dient puur om het zetmeel en de zemelen van de rest van het deeg te scheiden. Wat je overhoudt zijn pure tarwegluten en aldus…seitan.

Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de seitan, de hele klomp of in kleine stukjes, gaarkoken in een flinke bouillon met extra kruiden en sojasaus (tamari). En zelf eventjes uitrusten natuurlijk.

The easy way

“The easy way” laat zich makkelijk raden…kant-en-klare tarwegluten! Dus alvast voor jou gespoeld ๐Ÿ˜‰

Omdat ikzelf niet gespeend ben van een beetje luiheid, heeft dit trouwens ook mijn voorkeur. Het resultaat is er niet minder om en het vervelende werk blijft je bespaard.

De handleiding hiervoor is – uitgezonderd het spoelen dus – verder helemaal hetzelfde. En omdat beelden soms meer zeggen dan woorden heb ik er meteen maar een video voor gemaakt; stap voor stap seitan maken met tarwegluten.

Wil je nu meteen aan de slag, met het maken van seitan, maar zeker ook met het maken van heerlijke gerechten met daarin seitan? Dan kan je via onderstaande link onze online cursus Koken met seitan aanschaffen. Wel zo makkelijk ๐Ÿ™‚

Vond je deze video leuk? Laat onderaan dit artikel dan zeker een reactie achter. Hail Seitan! ๐Ÿ˜‰