Zeewier

Zeewieren, ook wieren of algen genoemd, zijn planten die in de zee groeien. Ze bevatten een indrukwekkende waaier aan voedende bestanddelen: koolhydraten, eiwitten (maar weinig vetten), enzymen, vitaminen, … Voornamelijk door hun rijkdom aan mineralen en spoorelementen zijn ze onmisbaar voor onze gezondheid. Ook hun hoge gehaltes aan calcium en ijzer vallen op. Ze vormen een goede aanvulling tijdens de groei, de zwangerschap en bij borstvoeding, en in geval van bloedarmoede. Ze zijn rijk aan zink en kobalt: kostbare elementen voor ons organisme. Ze bevatten ook jodium: een regulator voor de schildklierwerking. Daarbij helpen ze om zware metalen uit het lichaam af te voeren.

Om te groeien zijn zeewieren afhankelijk van zout water, voldoende licht en een voldoende stevig substraat om aan te hechten. Om de ontelbare soorten met hun vele grillige vormen uit de verschillende wereldzeeën van elkaar te onderscheiden, worden ze ingedeeld op basis van hun kleur: rood, bruin en groen, oftewel de roodwieren (Rhodophyta), de bruinwieren (Phaeophyta) en de groenwieren (Chlorophyta).

In de Aziatiche keuken is zeewier bijzonder populair, veel meer dan in Europa. De macrobiotiek beveelt het gebruik van zeewieren sterk aan: gebruik meedere keren per week een kleine hoeveelheid zeewier, zeker nu onze groenten, door uitputting van de bodem door intensieve landbouw, steeds minder mineralen en spoorelementen bevatten in vergelijking met vroeger.

Je kookt zeewieren best in zo weinig mogelijk water. Gebruik ook het weekwater, want mineralen lossen op in water. Voeg het weekwater langzaam toe, zodat zand en vuil op de bodem blijven liggen. Dat restje weekwater giet je weg.
Het is op tal van manieren klaar te maken, zoals in soepen en salades, dus probeer lustig recepten uit!

Tot slot: zeewier komt ook in bepaalde lichaamsverzorgingsproducten voor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu