5 dingen die je pas beseft als je veganist bent!

dingen die je beseft als je veganist bent

Veganist worden doe je niet zomaar. Er gaan een hele reeks overwegingen en openbaringen aan vooraf. Zelf heb ik samen met mijn vriendin 3 jaar geleden de overgang gemaakt van vleeseter naar vegetariër en ongeveer één jaar daarna besloten we de stap te zetten naar een volledig plantaardig dieet.

En zelfs na nog maar zo’n twee jaar volledig veganistisch te eten, besef je nogal het één en ander! De dingen zijn namelijk niet altijd wat ze lijken!

Zo besef je dat…

1. je als veganist net gevarieerder eet dan anders!

Oftewel: je beseft hoe klein je wereld eerst was 😉
Als je pas hebt leren kennis maken met het veganisme en je moet beginnen zoeken naar alles wat je wel of niet kan eten gaat er een heel nieuwe wereld voor je open.

Je wordt als het ware gedwongen om nieuwe dingen te proberen. Je ontdekt zoveel producten waarvan je eerst het bestaan nog niet eens afwist! Je merkt zo bijvoorbeeld al snel dat er zo enorm veel vleesvervangers zijn dat je de eerste jaren nog niet klaar bent met ze allemaal uit te proberen.

Je gaat als veganist ook al sneller een heel andere keuken uitproberen en zo leer je de klassiekers uit elke regio te veganiseren!

Een kleine tip voor de ervaren veganist

Die ontdekkingsfase blijft natuurlijk niet duren, of ja… ze neemt in ieder geval af. Als je al een hele tijd vegan bent, vallen de meeste mensen weer in hun comfortzone en reiken ze steeds opnieuw maar weer uit naar het voedsel en de gerechten waarvan ze weten dat het snel, gemakkelijk en lekker is.

Ik wil jullie dan ook aanmoedigen om te blijven experimenten en tenminste één keer per week een nieuw gemakkelijk gerechtje uit te proberen! Je zal snel merken dat je de groenten die je op dit moment in huis hebt altijd wel weer op een net iets andere manier kan klaarmaken!

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

2. Je passie voor voeding is toegenomen!

Oftewel: Je beseft hoe interessant voeding werkelijk is.
Ik weet dat ik tijdens mijn leven als vleeseter niet echt geïnteresseerd was in de vele gezondheidsvoordelen en bepaalde voedingswaarden van hetgeen ik at. Eten was eten. Punt. Gedaan.

Toen ik pas veganist werd, heb ik veel kennis over voeding opgedaan. Ik ben meer informatie gaan opzoeken over de helende kracht en de positieve effecten van verschillende soorten groenten, fruit, granen en zoveel meer! Pas dan ontdek je hoe fascinerend al dat eten wat je elke dag maar in je mond stopt werkelijk is.

Ken je dat gevoel als je iets lekkers eet en je je dan ook nog eens bewust bent van hoe gezond dat voor je is en datgene ineens 10 keer lekkerder wordt? Dat zalige gevoel ken ik sinds ik veganist ben bijna elke dag 😉

Gewoon al door lekker en gezond veganistisch te koken voel ik me super! Als ik daar dan ook nog eens het milieu een handje mee help en tegelijk ook dierenleed kan vermijden… dan kan mijn geluk niet meer op!

3. Je beseft dat de meeste groenten helemaal niet saai en walgelijk moeten zijn!

Ik hoor het zo vaak: mensen van mijn leeftijd en ouder die zeggen dat ze “groenten” niet lekker vinden. “groenten” zeggen ze dan, alsof dat één ding is. Sommigen bestellen zelfs een broodje weet-ik-veel zonder groentjes….Dat zal ik echt nooit begrijpen!

Nu… ik moet toegeven dat in het typische Vlaamse beeld het slechte imago van groenten volkomen terecht is. Aardappelen en vlees zijn inderdaad lekkerder dan volledig plat gekookte groenten met een dikke laag witte saus erover!

Waarom groenten precies lekkerder zijn in een veganistische maaltijd?

Persoonlijk denk ik dat het komt doordat de focus anders ligt in een niet-veganistische maaltijd. Daar ligt de focus namelijk hoofdzakelijk op het uitkiezen van het stuk vlees, vis of kip en de bereidingswijze hiervan. Het draait dus meestal volledig om het vlees terwijl de rest als een soort van side-dish wordt behandeld. Dit is natuurlijk ontzettend jammer want er is zoveel meer dat je met groenten kan doen dan ze gewoon te koken of te bakken in de pan.

In een veganistische maaltijd draait het vaak meer om de groenten en de pasta, rijst of aardappelen die op je bord liggen (of een mix hiervan). Een curry is hiervan het perfecte voorbeeld! Ook het maken van hamburgers van je groenten of een lekkere pastasaus behoren tot de oneindige mogelijkheden! Zelfs mijn vriendin, die echt geen champignons lust, kan ik champignons doen eten als ze maar op de juiste manier zijn klaargemaakt!

vegan pasta champignons cashewsaus
Hier het fameuze gerecht met de lekkere champignons!

4. Je beseft dat je als vegan niet altijd per se gezond eet…

Gelukkig maar! Want zoals al je vrienden waarschijnlijk nog steeds geloven eet jij alleen salade met een frisse dressing en falafel.

… niet dus

Nu dat het veganisme zowat overal ter wereld aan populariteit toeneemt, geldt dat ook voor de verleiding! Vegan ijs, de lekkerste vleesvervangers, desserts, chocolade, koekjes…. letterlijk van alles kan een veganistische variant worden gemaakt.

Maar zolang je zoals mij niet in een stad als Gent woont (en te lui bent om het zelf te maken) zijn dingen zoals veganistische chocoladebroodjes of donuts nog niet zo gemakkelijk verkrijgbaar en als je die dan eindelijk te pakken krijgt besef je ook meteen hoe dankbaar je moet zijn dat je zoiets lekkers nog steeds kan eten!

Vegan pizza kaas
Het perfecte voorbeeld van “veganistisch zondigen ;)”

5. Je beseft dat veganistisch eten vaak niet de eindhalte is!

Ik merkte al snel dat het niet enkel bij veganistisch eten zou blijven. Na verloop van tijd kom je weer nieuwe informatie tegen of ben je het al zo gewoon om veganistisch te eten dat je klaar bent voor een volgende stap.

Dit betekende voor mij in eerste instantie dat ik erop zou letten dat ik geen kledij meer kocht die niet 100% vegan was en dat ik grotendeels ook veganistische verzorgingsmiddelen ging gebruiken zoals shampoo, tandpasta enz. (Wat op dit moment nog steeds een work in progress is maar ben al goed bezig al zeg ik het zelf ;-))

In de toekomst zou ik mij bijvoorbeeld ook meer willen focussen op het kopen van lokale producten!

De reden voor deze continue ontwikkeling is denk ik ook dezelfde als diegene waarom je in de eerste plaats veganistisch bent geworden. Of je het nu doet voor je gezondheid, het milieu, dierenleed of alle drie.

Streven naar verbetering zit in ons bloed en is gewoon een logisch vervolg op je eerdere beslissing. Ik zie het leven zelf graag als een reis van continue zelfontwikkeling.

En ten slotte nog iets dat je je absoluut NIET beseft….

Je beseft echt niet hoe je ooit op een andere manier hebt kunnen leven en eten…

Deze zet ik er in omdat ik het mij eerlijk gezegd echt niet kan inbeelden!
Ik krijg nog steeds vaak de vraag van mensen: “Ben je nu nog steeds vegan? Is dat niet moeilijk vol te houden?” en dan denk ik bij mezelf “volhouden?!”

Deze levensstijl bevalt me gewoon zo goed dat ik nooit nog terug zou keren naar een andere manier van leven. Ik vind dat we van ons grote stel hersenen en onze positie aan de top van de voedselketen gebruik moeten maken om bewust stappen te zetten naar een betere wereld en er maaltijd per maaltijd en keuze per keuze aan moeten werken.

Kan jij je hier ook in herkennen? Of zijn er nog dingen waar je aan kan denken die je pas ontdekt hebt toen je vegan werd? Laat het hieronder zeker weten, ik ben benieuwd!

vegan lunch

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

5 reacties

 1. Ja ik moet toegeven dat in een stad als Gent te wonen z’n voor en nadelen heeft, hier geraak ik bijna overal aan vegan 😀

 2. LadyAnnick Lentacker · Head Mistress bij Mannaz School
  Leuke post! En ja, ook hier heel herkenbaar. Ik eet nu zelf spruiten met plezier!
  En mijn vriend die een echt vleeseter is, vraagt steeds vaker of ik die lekkere spaghetti wil klaar maken (en de noedels zijn courgette).

 3. Veel mensen denken inderdaad dat een veganist enkel en alleen groenten eet zonder meer. Daarom dat ze ons soms raar bekijken, maar ze beseffen niet dat we gevarieerd eten en genieten van onze maaltijden. Bovendien zondigen wij ook wel eens, maar in mijn geval is dat dan steeds bewust en met plezier 😉
  Als veganist staan we meer stil bij wat we in ons lichaam steken.
  Als ze op mijn werk zien dat ik aan het snoepen zijn, hebben ze ineens ook meer interesse in wat ik eet, want dat moet wel gezond zijn! Dat is niet altijd zo, maar ik geniet er van en het smaakt ook super lekker, zelfs voor niet-veganisten 🙂

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu