Vleesvervangers zijn – zoals de naam al zegt – vervangers van vlees. Nu heb ik wel een dubbel gevoel bij dit woord. Aan de ene kant lijkt het zo alsof je vlees nodig hebt, wat helemaal niet het geval is. Maar aan de andere kant weet je ook wel onmiddellijk hoe je het zou kunnen gebruiken.
Vleesvervangers zijn vegetarisch, maar niet altijd veganistisch. Ze kunnen melk, melkpoeder, eieren,… bevatten. In de supermarkt vind je maar weinig veganistische vleesvervangers. Het merendeel wat er in het vegetarische deel van de koelkast bevindt, is quorn en dat is niet vegan want het bevat eieren.
Soorten vleesvervangers
Quorn (niet-veganistisch)
Quorn is een merk en komt in de supermarkt veelvuldig voor. Maar quorn is niet geschikt voor veganisten. Het bevat kippenei-eiwit en melkbestanddelen.
In Amerika zijn er veganistische versies, in het VK ook, maar hier dus nog niet.
Seitan
Seitan wordt gemaakt van tarwegluten. Dit wordt gekookt met tamari (sojasaus) en kruiden. Je kan deze in zijn pure vorm eten, bijvoorbeeld een plak inrollen in een beetje bloem en even bakken in de pan. De bloem zorgt dat er een korstje rond komt en geeft een betere bite. Afhankelijk van het merk is er een smaakverschil door een andere bereiding, ander gebruik van kruiden,…
Op ons trouwfeest was er seitan en niet iedereen wist dat het een vegan feest was. Een nonkel van Stijn zei dat hij nog nooit zo’n zacht lekker tongfilet gegeten had 😉
Lees hier het hele verhaal >>
Seitan wordt ook verwerkt tot andere vleesvervangers. Bijvoorbeeld een seitankroket van Maya. De producten van Wheaty zijn ook op basis van seitan. Hierin zijn steaks verkrijgbaar, vegan chorizo, vegan kebab, worstjes,…
Ben je allergisch voor soja (seitan bevat sojasaus) dan kan je zelf je eigen seitan maken met seitanfix. Je kruid het dan zonder sojasaus.
Weet je niet precies wat je met seitan kan doen, dan is onze online workshop Koken met Seitan misschien wat voor jou. Meer info >>
Tofu of tofoe
Tofu wordt gemaakt van soja en bevat veel eiwitten. Tofu zijn witte blokken en je hebt ook zijden tofu (deze is zachter). Tofu heeft van zichzelf niet veel smaak, dus je moet wel weten hoe je het klaar kan maken. Bekijk hier mijn filmpje: Hoe maak je tofu lekker.
Wil je het lekker makkelijk houden, dan kan je tofu van het merk Taifun gebruiken. Deze is er al in verschillende smaken verkrijgbaar en is lekker op zich. Deze kan je zelfs koud naar binnen spelen. Hier zijn ook tofuworstjes van.
Tempeh of Tempé
Tempeh komt meestal voor in een blok of rol in zijn natuurlijke vorm of gerookt. Het zijn gefermenteerde sojabonen. Je kan schijfjes gerookte tempeh op een boterham doen met een beetje mosterd. De pure vorm kan je in blokjes snijden, kruiden en verwerken in een gerecht.
>> Recept Duivelse pasta met tempeh
Vleesvervangers op basis van lupine
Lupine wordt meestal geplant om de bodem te verrijken. De zaden van deze peulvrucht zijn eiwitrijk. Lupine wordt nog maar recent gebruikt als basis voor vleesvervangers. Het grote voordeel t.o.v. Soya is dat het makkelijk in ons klimaat kan groeien, zoals al in Duitsland gebeurd. De Hobbit heeft bijvoorbeeld Lupeh, dat is zoals tempeh, maar dan met gefermenteerde lupinebonen. Er worden ook burgers en spreads van gemaakt.
Vleesvervangers die lijken op vlees
Er zijn vleesvervangers die echt lijken op vlees. Gewoon burgers of worstjes, bijvoorbeeld. Maar ook die er freaky-echt uitzien: zoals bijvoorbeeld kip. Zelf ben ik van dit laatste niet zo’n voorstander omdat het er mij veel te vies en veel te echt uit ziet. Maar ik vind het wel goed voor mensen die heel graag vlees eten en die zo een manier vinden om toch de smaak en textuur te hebben, maar toch veganistisch eten. Zo kan je bijvoorbeeld je traditionele maaltijd behouden en het stuk vlees vervangen door een burger, worstje of zelf vegan kip.
Textured vegetable proteine (TVP)
Deze droge brokken moet je koken en op smaak brengen. Het is in verschillende vomen verkrijgbaar, zowel grote lappen als fijngemalen voor gehakt. Zelfs – of juist vooral – de vleesindustrie gebruikt TVP in bereide vleesproducten.
Onder TVP vallen ook de sojabrokken.
>> Meer info over sojabrokken.
Broodbeleg dat lijkt op vlees
Naast de vleesvervangers die je in of bij je maaltijd gebruikt, zijn er ook vleesvervangers voor op je boterham. Boterhamworst bijvoorbeeld. Ik heb er in de supermarkt nog geen enkele gevonden die veganistisch was (melk, eieren).
Deze zijn wel veganistisch:
- Chorizoplakjes Wheaty
- Tofuplakjes van taifun Rondo of Papillon
- Boterhamworst Gut Wudelstein
Wat is jouw favoriete vleesvervanger? Laat het gerust hieronder even weten.