Airfryer vs oven – wat zijn de verschillen?

Airfryer vs oven - wat zijn de verschillen?

Airfryer vs een oven, wat zijn de verschillen en gelijkenissen? Welke van de twee zou je in huis moeten hebben en voor wie is wat het meest geschikt.

Wij gebruiken de Montana airfryer XXL. Het is een airfryer zonder teflon.

Airfryer vs oven gelijkenissen

Een airfryer wordt meestal gebruikt ter vervanging van een friteuse. Toch kan je het ook als alternatief voor een oven gebruiken. Er zijn mensen die geen oven hebben en alles in de airfryer maken. 

In een oven kan je -net zoals in een airfryer- eten bakken. Qua ovens zijn er verschillende types. De standaard ovens zijn met boven en onderwarmte, maar steeds vaker zie je ook hete luchtovens in de keuken. 

Een hete luchtoven laat de hete lucht door een ventilator stromen doorheen de oven. Ook bij ovens met verschillende standen kan je behalve boven- onderwarmte ook kiezen voor de hete lucht stand. Dat is die met een icoon van een ventilator aangeduid wordt.

En ook bij de airfryer wordt hete lucht doorheen het toestel gestuurd om het eten te bereiden.

Airfryer vs oven verschillen

Gedeeltelijk doet een airfryer dus hetzelfde als een hete lucht oven, maar er zijn ook verschillen. 

Zo is de ruimte van een airfryer een heel stuk kleiner in vergelijking met een oven. Dit heeft als nadeel dat je er qua hoeveelheid minder in kan bereiden dan in een oven. Een grote pizza of stokbrood gaan makkelijk in de oven, maar moet je in stukken doen om in de airfryer te krijgen.

Heb je een groot gezin of komt er bezoek dan kan het handig zijn om meerdere bakplaten in de oven te schuiven om meteen een hele hoop in één keer te bereiden.

Maar die kleinere ruimte heeft ook heel wat voordelen. Zo wordt de lucht sneller gecirculeerd waardoor het eten sneller gaar is. De ruimte is ook sneller warm en je eten zal al onmiddellijk beginnen bakken (max. 2 minuten voorverwarmen, vaak ook niet). Bij de oven duurt het een heel stuk langer want het voorverwarmen duurt vaak al 10-15 minuten. Dan kan je eten er pas in. 

Als er in de oven vocht vrij komt, dat kan toegevoegd vet zijn of vocht van je ingrediënten dan blijft dat liggen in de schaal of op de bakplaat. Bij de airfryer zal het overtollige vocht via de gaatjes van het mande afgevoerd worden naar de bak eronder.

Daardoor is je eten ook knapperiger in de airfryer. Friet en zeker zoete aardappelfriet durft vaak plat uit de oven te komen. Haal je ze uit de airfryer dan heb je een lekkere bite.

Voor- en nadelen

Airfryer

 • Knapperiger
 • Sneller klaar
 • Niet voorverwarmen
 • Kleine hoeveelheden
 • Grote schotels passen er niet in
 • Kan niet ingebouwd worden

Oven

 • Veel tegelijk bakken
 • Alle schotels passen er in
 • Kan ingebouwd worden
 • Voorverwarmen
 • Duurt langer
 • Sommige gerechten zijn slap

Airfryer vs oven concusie

Zelf hebben we altijd vaak gebruik gemaakt van de oven en was de airfryer in eerste instantie een vervanging van de friteuse en niet zozeer van de oven. Toch blijkt dat we het nu wel regelmatig als ovenvervanger gebruiken. De airfryer moet je niet voorverwarmen en bereidingen zijn een stuk sneller klaar. De oven helemaal buiten gooien gaan we niet doen want een stokbrood, hele grote ovenschotel of pizza vinden we nog steeds handig in de oven. Beide hebben dus hun voor- en nadelen en kunnen aanvullend voor elkaar werken.

Zelf hebben we dit toestel aangeschaft. Het heeft een keramische coating en bevat geen teflon of BPA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Het nieuwste model van Montana

  Keramisch (zonder teflon)
  XXL
  Makkelijk te reinigen