Alcoholvrij bier wordt steeds populairder – wat is het, is het gezond en welke merken zijn er zoal?

Alcoholvrije bieren - wat is het? Is het gezond? Drinken na het sporten?

Wie mij een beetje kent weet dat ik al eens graag een biertje drink. Meestal kies ik dan voor biologische bieren zoals Budels, Jessenhofke, de Plukker,… Ik heb dan ook Instagram-account – naast @veganistischkoken – namelijk @organicbeers.

Waarom dan nu een post over alcoholvrij bier zul je denken. Wel dat heeft een paar redenen. Ten eerste een wedstrijd die ik won (zie verder onder het kopje alcoholvrij bier pakket).

Ten tweede omdat het Amerikaanse Dry January was en nu in februari in Vlaanderen tournée minérale en het Nederlandse Ik pas van 26/2 t.e.m. 5 april. Het Amerikaanse en Vlaamse zijn uitdagingen om een maand geen alcohol te drinken, het Nederlandse om 40 dagen.

Zulke uitdagingen zorgen dat mensen bewuster naar hun alcoholgebruik gaan kijken. Vaak gehoorde resultaten zijn beter slapen, afvallen, zich fitter voelen. Vaak gaan deelnemers na zo’n maand ook bewuster om met hun alcoholgebruik. Ze drinken nog wel, maar niet meer te pas en te onpas.

Vroeger werd je misschien zelfs raar bekeken als je geen alcohol dronk, en dan moest je water of frisdrank drinken. Drink je wel graag bier maar was je met de auto dan moest je iets drinken wat je niet zo lekker vond.

Ondertussen zijn er heel veel alcoholvrije bieren, er komen er steeds meer bij. Zowel de kleine familiebrouwerijen als de grote merken hebben er tegenwoordig allemaal wel eentje in hun assortiment.

Waarom zou je een “nepbier” drinken als je geen echt bier wilt drinken? Dat is zowat dezelfde vraag die vaak gesteld wordt aan veganisten die houden van vegan worst, vegan kip, vegan zalm,…

De reden is niet dat je het vlees, vis of bier niet lekker vindt. De reden is dat je geen dierenleed wil, of in het geval van bier, met de auto bent, zwanger bent, niet in een complete roes wilt komen, wil genieten van een biertje in de zon zonder een slag te krijgen, je bewuster met je alcoholgebruik wil omgaan,… redenen genoeg dus.

Wat is alcoholvrij bier?

Een alcoholvrij bier, ook maltbier genoemd, is een bier dat geen of heel weinig (daarover zometeen meer) alcohol bevat. Staat er 0.0% op het etiket dan kan je zeker zijn dat er helemaal geen alcohol in zit.

Kwam je het vroeger van enkel een pils tegen, dan is er nu wel voor elk type een alcoholvrije versie: witbier, blond, donker, IPA,…

Door het andere proces zal de smaak anders zijn dan een bier met alcohol. Maar waar vroeger een 0.0% als limonade proefde is dat nu meestal niet meer het geval.

alcoholvrij bier 0.0

Is alcoholvrij bier alcoholvrij?

Bier mag alcoholvrij genoemd worden als er maximum 0,1% alcohol inzit. Net zoals producten die suikervrij genoemd mogen worden toch een heel klein percentage suiker mogen bevatten. Dus een alcoholvrij bier kan nog een klein deel alcohol bevatten, maar dit is zo miniem dat het geen invloed zal hebben op je.

Een alcoholarm bier mag zo genoemd worden als het maximum 1,2% alcohol bevat. 

Deze maximumgrens voor alcoholvrij kan in andere landen verschillen. Wat wij alcoholarm noemen kan in andere landen als alcoholvrij gezien worden.

Wie zwanger is kan best een volledige 0.0% drinken aangezien andere alcoholvrije bieren een beetje alcohol kunnen bevatten. 

Ga je uit en ben je met de wagen dan kan een alcoholvrij bier helemaal geen kwaad. Het lage alcoholpercentage zal geen invloed hebben.

Hoe wordt alcohol vrij bier gemaakt?

Het kan op twee manieren. De eerste is dat er een gewoon bier gemaakt wordt en dat de alcohol er na vergisting uitgehaald wordt. De tweede manier is een alcoholloze vergisting door gebruik te maken van een speciaal soort gist, minder mout en lagere temperaturen.

Is alcoholvrij bier gezonder? 

Wil je heel gezond dan kies je uiteraard best voor water. Maar als je al de hele dag water drinkt dan kan een biertje op het einde van de dag enorm smaken.

Als je kijkt naar de vitamines, mineralen en voedingswaarden dan is een pils gezonder dan een alcoholvrij bier omdat er ietsje meer in zit. Bij alcoholvrij bier verdampt ook een gedeelte van de goede stoffen. Aan de andere kant is veel alcohol niet goed voor je lichaam en geest. Je lever ziet het als gif en wilt het verwerken waardoor de stofwisseling van de rest van je eten moeizamer gaat. Dus op dat punt is de alcoholvrije versie weer gezonder.

Als je het vergelijkt met frisdrank is alcoholvrij bier gezonder. Het bevat namelijk meer voedingsstoffen en is magerder. Bij frisdrank wordt heel veel suiker gebruikt, maar alcoholvrij bier bestaat uit graan, hop en gist. Veel natuurlijker dus.

Maar er is ook bewezen onderzoek dat alcoholvrij bier goed is voor sporters. Daarover meer onder het kopje “alcoholvrij bier als sportdrank”

alcoholvrije bieren

Calorieën van alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is lager van calorieën dan bier met alcohol. Trouwens ook dan frisdrank dat overeenkomt met bier. Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water.

Enkele voorbeelden:

 • Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml)
 • Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
 • Affligem (56 kcal / 100 ml) vs Affligem 0.0 (26 kcal / 100 ml)

Alcoholvrij bier als sportdrank

Hier ga je kijken of je het tijdens of na het sporten wilt gebruiken.

Alcoholvrij bier tijdens het sporten is niet ideaal omdat er te weinig natrium inzit en het koolzuur is dan ook niet aan te raden. Waar het dan wel goed voor is?

Alcoholvrij wordt vooral na duursport gebruikt. Om de vochtbalans op peil te brengen. En de aanwezige koolhydraten en vitamines (zoals kalium) worden snel door het lichaam opgenomen, het is namelijk een isotone drank.

Bier met alcohol zorgt ervoor dat je lichaam eerst de alcohol wilt verwerken en dan pas de rest op peil gaat brengen. Het herstel na sport duurt hierdoor veel langer. Bij alcoholvrij bier versnelt het herstel juist door de combinatie van de voedingsstoffen.

In 2009 deed Johannes Scherr, een doktor van het Duitse Olympische ski-team een dubbelblind onderzoek. De dokter gaf een deel van de deelnemers van de Marathon in München dagelijks 1,5 liter alcoholvrij bier, het andere deel kreeg een placebo. 277 personen kregen het bier of placebo drie weken voor de wedstrijd en twee weken erna.

Het bier dat gekozen werd was alcoholvrije Erdinger, een tarwebier dat vaak door marathon en triatlonlopers gedronken wordt.

Diegene die het alcoholvrije bier dronken hadden minder last van ontstekingen en minder infecties van de bovenste luchtwegen na de wedstrijd. Dit door de aanwezigheid van polyfenolen (wat ook in groenten en fruit zit) in het bier. * Bron: Medicine & Science in Sports & Exercise

Alcoholvrij bier pakket

Met mijn Instagram @organicbeers zag ik een wedstrijd voorbij komen van Beer Rebels. Zij posten bier reviews en grappige quotes, maar nu dus een wedstrijd om een pakket alcoholvrij bier te winnen en dat zou via Beerwulf verzonden worden.

Ik waagde mijn kans en jeuj Ik had gewonnen! 🙂 Ik gaf mijn adres door en enkele dagen later stond de postnl-koerier voor de deur met een pakketje. Daarin zaten 16 verschillende flesjes alcoholvrij en alcoholarm bier. In de video zie je er meer over.

Welke bieren zitten er in het pakket?

 • Erdinger – 0,5%
 • BraxzzPorter – 0% – Stout & porter
 • Paulaner Hefe Weissbier – 0,5%
 • Brewdog Nanny State – 0,5 – lager
 • Lowlander 0% wit – 0% – witbier
 • Brothers in law 0.5 hoppy lager – 0,5% – lager
 • Brlo Naked – 0,2% – pale ale
 • Wolfscraft Brutal alkoholfrei – 0,4% – pilsner & hoppy lager
 • Kehrwieder Kreativbrauerei ü.NN – übernormalnull – 0,4%
 • vandeStreek Playground IPA – 0,5% – IPA
 • Force Majeure Traditional blond – 0,4% – blond
 • Brand Weizen 0.0 – 0,0% – weizenbier
 • Palm 0.0 – 0,0% – pale ale
 • Budels Malty Dark bio – 0,0% – lager
 • Brewlyn Lager 0.0 – 0,0 – lager
 • Affligem blond 0.0% – 0,0% – blond & goldenale

Van al deze bieren heb ik er ooit eentje geproefd en dat is vandeStreek Playground IPA. Dit was eigenlijk de eerste keer dat ik een alcoholvrij bier lekker vond en naar bier vond smaken. Toen ik jaren geleden alcoholvrij bier proefde vond ik het nogal limonade-achtig. De tijden zijn dus hard veranderd qua smaak en ben heel benieuwd welke mij nog gaan bekoren. 

Drink jij wel eens een alcoholvrij of alcoholarm biertje? Laat me zeker je reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

 1. Een paar dagen geleden probeerde ik Buval 0% pils uit de Aldi en was aangenaam verrast. Dit bier smaakt als een echt pilsje en dit voor de onklopbare prijs van 0,35 € voor 33 cl.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  De online drogist review

  De online drogist review

  In deze review deel ik je mijn ervaring met De online drogist en vertel ik je meer over deze online shop en wat ik er

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu