Bagels zijn ronde broodjes met een gat in het midden. Inderdaad, net zoals een donut…maar dan hartig in plaats van zoet. Ook worden ze, in tegenstelling tot donuts, niet gefrituurd en is ook de textuur wat ‘vaster’. Een ander feit is dat ze erg lekker zijn. Helemaal als je ze royaal belegd met allerlei lekkere dingen!
Wel is het zo dat dit recept je ietsje meer tijd gaat kosten dan andere brood-gerelateerde recepten. Maar hey…je hebt na die inspanning dan wel een mooi voorraadje. Erg bijzonder aan dit recept: je moet de bagels vóór het bakken eerst even kort koken. Ja…echt.
Trouwens … net omdat ze relatief veel tijd kosten om te maken, viel dit recept uit de boot voor ons kookboek No Milky Way 2 – vegan lunch. Wat niet wegneemt dat ze ontzettend lekker zijn. Weet je dat ook weer 🙂
Bon appetit!
Ingrediënten voor de bagels
- 800 gram tarwe- of speltbloem
- 500 ml lauwwarm water
- 1 zakje (11 gram) instant gist
- 1 tl zeezout
- 1 el ahorn- of agavesiroop
- sesamzaadjes of maanzaadjes – om te garneren
Bereiding van de bagels
- Meng de bloem, de instant gist en het zout in een grote kom. Gebruik een klopper om dat zo grondig mogelijk te doen. Meng het water met de ahornsiroop in een andere kom.
- Voeg het bloemmengsel bij het water en meng met een houten lepel door elkaar. Kneed het deeg vervolgens zo’n 8 minuten lang stevig door. Je eindigt met een glad en soepel deeg.
- Doe het deeg weer in de kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme, droge plek.
- Stort het gerezen deeg op een bebloemd werkblad en kneed het opnieuw even door. Verdeel daarna in 12 tot 14 afzonderlijke porties.
- Rol elke portie deeg tot een balletje en druk die vervolgens met je handen plat (een ‘hamburgertje’ dus). Maak met je vinger een gat in het midden van elk balletje en draai het vervolgens nog even rond je vinger om de vorm glad te maken (zie ook tip).
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrijk het bakpapier over het hele oppervlak met wat olie en leg de bagels erop.
- Verwarm de oven voor tot 180°C. Breng een grote (brede) pot water aan de kook en leg een schone, droge theedoek klaar. Houd ook een bordje met sesam- of maanzaad paraat.
- Kook de bagels met 2 of 3 stuks tegelijk in het kokende water. 1 minuut aan elke kant volstaat. Schep ze er uit met een schuimspaan en leg ze op de theedoek om uit te druipen.
- Dip de bovenkant van elke bagel voorzichtig in het sesam- of maanzaad en schik ze weer op de bakplaat.
- Bak de bagels zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit en laat volledig afkoelen.
Meenemen en bewaren
Bagels neem je makkelijk mee in je lunchbox en je kan ze op voorhand rijkelijk beleggen. Doorgaans zijn 2 flink belegde bagels voldoende als lunch. Vers gebakken bagels kan je maximaal 2 dagen bewaren in een papieren zak. Daarna verliezen ze smaak en worden ze (te) hard. Invriezen kan gelukkig ook. Verpak ze dan per 2 of 3 stuks in zilverpapier (niet zo milieuvriendelijk maar je kan het natuurlijk wel hergebruiken). Laat 1 nacht van tevoren ontdooien in de koelkast.
TIP: Je kan de bagels zo perfect ‘boetseren’ als je maar wil. Wat ons betreft hoeven ze echter niet ‘de ideale vormen’ te hebben. Koken en imperfectie gaan prima samen ;). Oh ja, tijdens het koken zal het lijken alsof je bagels van reusachtig formaat staat te maken. Wees gerust: bij het bakken zullen ze nog inkrimpen.
No Milky Way 2 - vegan lunch
Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).
Blij met dit recept en het resultaat? Laat het ons hier onderaan dan zeker even weten!
2 reacties
5
5