Het mag inmiddels duidelijk zijn; als er groenten, pasta of wat dan ook gevuld kunnen worden…dan ben jij bij ons aan het juiste adres! Neem bijvoorbeeld courgettes. Die kan je met behulp van een simpel appelboortje makkelijk uithollen en opvullen met wat je ook maar bedenken kan. Zoals de paprika-walnotenvulling die je zo dadelijk gaat aantreffen. Echt een heerlijke combinatie!
Wat zeker ook bijdraagt aan het slagen van dit recept, is de kwaliteit van de courgettes. Ze hebben namelijk de reputatie weinig smaak te hebben en het ergste is dat dat vaak ook klopt. Of beter gezegd: dat geldt inderdaad voor de courgettes die je bij de supermarkt koopt. Zeker bij groenten met een relatief hoog watergehalte is gebleken dat de moderne groenteteelt niet echt bijdraagt aan een smaakvoller product. Wil je courgettes proeven zoals ze bedoeld zijn, ga dan sowieso voor biologisch geteelde courgettes of – nog beter – courgettes uit eigen tuin.
Al moeten we toegeven dat wij enorm veel geluk hebben met een groentetelende bompa in de familie. Dat scheelt 😉
Wat de paprika- walnotenvulling betreft; die is dubbel zo lekker als je hem 1 dag van tevoren maakt. De smaken hebben namelijk wat tijd nodig om in elkaar over te vloeien. Natuurlijk kan je het ook direct gebruiken, maar het is toch een behoorlijk verschil als je ‘the real thing’ eenmaal geproefd hebt. Aanradertje dus.
Of dit recept snel klaar is? Nou…nee eigenlijk. De waarheid is dat je er wel een beetje tijd voor moet uittrekken. Maar het is het waard…geloof ons 😉
Als dit gerecht op tafel komt – vergezeld van een dampende aardappelpuree, rijstsalade of ‘whatever’ – is het altijd genieten geblazen. Het enige nadeel is dat we onderling altijd vechten voor het laatste stukje courgette 😉
Voor 4 personen:
Voor de courgettes:
- 4 courgettes – bio, met schil
- beetje olijfolie
Voor de vulling:
- 4 rode paprika’s
- 1 rode peper
- 150 gr walnoten – gehakt en licht geroosterd
- 4 teentjes look
- 1 el agavesiroop (of 1 tl bruine suiker)
- 2 el citroensap
- 1 tl gemalen komijn
- olijfolie
- peper en zeezout
Voor de tomatensaus:
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 1 kg verse tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl vers gesnipperde peterselie
- 6 blaadjes basilicum – gesnipperd
- 1 (medjool) dadel
- 140 gram tomatenpuree
- 2 takjes tijm
- ½ tl oregano
- ¼ tl zout – of meer/minder naar smaak
- versgemalen zwarte peper – naar smaak
- 1 tot 2 el maiszetmeel (maizena) – optioneel
We beginnen met de vulling (want dus lekkerder als het een nachtje staat):
- Snij de paprika’s in vieren, verwijder de zaadlijsten en plaats de paprika’s – samen met de teentjes look – met het vel naar boven onder een voorverwarmde hete grill. Haal ze uit de oven als het vel zwartgeblakerd is en dus makkelijk te verwijderen. Best even laten afkoelen maar dan nog: let op dat je je vingers niet brandt! Haal natuurlijk ook de look uit de grill.
- Snij de rode peper doormidden en verwijder ook hier de zaadjes.
- Hak de walnoten in grove stukken en rooster ze kort in een droge pan op hoog vuur. Laat afkoelen.
- Doe de paprika’s samen met de walnoten, de rode peper, de agavesiroop, komijn, olijfolie en het citroensap in een hoge beker (of blender). Pers er ook de teentjes look in uit. Pureer het mengsel tot een gladde massa. Kruid af met peper en zeezout en eventueel wat extra citroensap.
- Dek de beker af met een folie en plaats gedurende 1 nacht in de koelkast. Overigens; wat je niet in het gerecht gebruikt smaakt even zo goed als spread op een boterham.
De tomatensaus:
- Pel en snipper de ui. Pel, plet en snipper het knoflook. Halveer de dadel, verwijder de pit en snij in kleine stukjes. Verwijder de kroontjes van de tomaten en hak ze in grove stukken.
- Verhit de olijfolie in pot en fruit de ui zacht. Voeg de knoflook en de stukjes dadel toe en bak nog even (1 minuutje) mee.
- Rits de tijm van de takjes en voeg toe. Voeg de gedroogde oregano, het zout en de gesnipperde verse kruiden toe. Meng er tot slot de tomatenpuree doorheen. Bak opnieuw 1 minuutje mee.
- Doe de tomaten erbij en meng kort door elkaar. Breng het geheel aan de kook maar zet het vuur meteen lager. Laat afgedekt sudderen gedurende 30-40 minuten of tot de tomaten helemaal uit elkaar zijn gevallen. Controleer af en toe om aanbranden te voorkomen (de tomaten geven namelijk niet meteen hun sap af).
- Breng de saus op smaak met versgemalen zwarte peper. Is de saus te waterig? Meng dan 1 tot 2 eetlepels maiszetmeel met een scheutje water en voeg het roerend toe aan je (nog pruttelende) saus. Blijf roeren tot de gewenste dikte is bereikt.
De courgettes:
- Snij de courgettes in de helft doormidden. Hol ze uit met een appelboor (of wat daar ook maar voor in aanmerking kan komen) en leg ze even apart. Zorg dat je ze royaal kan vullen maar laat natuurlijk nog wat vruchtvlees aan de binnenkant over 😉
- Hak het overgebleven vruchtvlees fijn. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de gehakte courgettes in 2 minuten gaar.
- Haal de paprika- walnotenvulling uit de koelkast en meng het onder de gestoofde courgettestukjes. Kruid indien nodig bij met peper en zeezout. Laat even afkoelen.
- Vul de uitgeholde courgettes met het mengsel en bak ze met wat olijfolie in een pan tot ze licht kleuren en gaar zijn. Of leg ze even onder een hete grill.
Serveer de courgettes in z’n geheel of in dikke schijfjes gesneden op een bedje van tomatensaus. Verder kan je er vrijwel alles bij serveren, maar zoals gezegd geven wij de voorkeur aan een ‘old school’ aardappelpuree erbij.
5
Dag Stijn, Ik wil graag die gevulde courgettes eens een kans geven deze week! ik vraag me juist af: bij het puntje over de courgette bereiding staat bij 4. ‘leg ze even opnieuw onder de grill’. kan het zijn dat er een stapje te weinig in staat, nl dat de courgettes onder de grill moeten in de oven? ik vraag het omdat er dus bij 4. ‘opnieuw’ staat, maar ik lees voor dat puntje nergens iets over de grill. Moeten de courgettes eerst even in de over voor je ze vult? alvast bedankt voor de inspiratie!! groetjes catherine
Hoi Catherine! Ja, nu je het zegt, das nogal verwarrend 🙂
De paprika’s voor de vulling moeten onder de grill, vandaar dat ik herhaalde dat je dat ook met de courgette’s kan doen. Als ik het zelf zo teruglees is het inderdaad behoorlijk onduidelijk. Zeker die ‘opnieuw’ 🙂
Kortom; de courgettes hoeven maar 1 keer onder de grill, voor je ze serveert. Of bakken in de pan dus, wat prima gaat.
De tekst zal ik in ieder geval aanpassen. Bedankt voor je oplettendheid!