Gember

gember

Gember (zingiber officinialis L.) is een rietachtige tropische plant met een afwisselende bladstand op een kurkachtige stengel en grote kolven paarse bloemen met gelig schutblad. De wortelstok van deze plant levert gember: een krachtige, pittige/pikante en donkergele knol.

We gebruiken gember op verschillende manieren in de keuken: geraspt en daarna tot sap geperst, in plakjes, in reepjes of gehakt. Hele verse gember kan je via een knoflookpers uitknijpen. Het kruid past in heel wat verschillende gerechten zoals in wokgerechten, stoofschotels, soep, sausjes en dressings. Het geeft steeds een pittige toets en tevens een verwarmend effect.

Je vindt hele gemberknollen bij de verse groenten (en je kan het wekenlang in de groentelade in de ijskast bewaren), maar het wordt ook verkocht in poedervorm.

Gember bezit vele geneeskrachtige eigenschappen en daardoor geschikt voor de bestrijding en het voorkomen van vele kwalen zoals maag- en spijsverteringsproblemen.

Kruidenvrouw Winiefred van Killegem zegt:

Neem elke dag een snuitje gember en je lichaam wordt gezuiverd. Stoppen met roken … knabbel op een gemberwortel!

Het gebruik van gember is bijna zo oud als de mens zelf. De Egyptenaren gebruikten gember als medicijn, als ingrediënt voor cosmetische producten en bij het balsemen van de doden. De Aziatische culturen kenden gember waarschijnlijk al vroeger, maar de oudste bron dateert van de 6de eeuw voor Chr.. Hierin prijst de Chinese filosoof Confucius de heilzame werking van gember aan. Gember sloop ook binnen in de sprookjeswereld: het peperkoekenhuisje van Hans en Grietje was gedeeltelijk opgetrokken uit gemberkoeken!

Gember is ook verkrijgbaar in poedervorm, maar is absoluut het lekkerst vers. Een gemberwortel kan je in je koelkast bewaren, maar als je er niet zo frequent gebruik van maakt, kan die snel rot worden vooraleer je hem hebt opgebruikt.

Je kan de gember, of een stuk ervan, daarom best vooraf schillen en ‘m bewaren in de diepvries. Als je hem uit de diepvries haalt, kan je er simpelweg de benodigde hoeveelheid afraspen.

Gember is ook zalig in combinatie met appelsap en dit kan je zowel warm als koud drinken. Dit is een ideaal medicijn tegen verkoudheden. Aan gember worden dan ook allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Gember is nogal sterk van structuur en bevat allerlei kleine draadjes/vezels die natuurlijk niet zo aangenaam zijn in je gerecht. Nog een reden te meer om de gember te raspen. Dan blijven de ruwe vezels achter op de raps en kan je het sap en zachte vruchtvlees er makkelijk afhalen.

Gember is ideaal in Aziatische gerechten (bijvoorbeeld in een Thaise soep) maar ook als smaakmaker in o.a. diverse tajines.

No Milky Way 2 - vegan lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons boek met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Maca - wat is maca poeder?

    Wat is maca poeder?

    Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

    Aardpeer bereiden

    Aardpeer bereiden – zo doe je dat

    Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

    Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

    Artisjok

    Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en