Onlangs had ik nog eens echt zin in appelflappen. Helaas kan je die als veganist niet zomaar overal vinden. Gelukkig kan je vegan appelflappen ook makkelijk zelf maken.
Een ervaren of gediplomeerde patissier hoef je helemaal niet te zijn om de slechts 6 ingrediënten om te toveren in overheerlijke vegan appelflappen. Ik ging aan de slag en maakte vegan appelflappen op twee manieren. Het recept hiervoor delen we natuurlijk graag!
Wat heb je nodig?
Om vegan appelflappen te maken heb je slechts enkele ingrediënten nodig. De meeste daarvan heb je misschien zelfs standaard in huis, zo is het toch bij ons. Het enige “moeilijke” ingrediënt is wel één van de “core” elementen van de appelflappen, namelijk het vegan bladerdeeg.
Vegan bladerdeeg
Bladerdeeg is niet altijd vegan dus is het wel even zoeken naar een geschikt bladerdeeg. Gelukkig heeft elke supermarkt tegenwoordig wel een vegan bladerdeeg in het assortiment. Uiteraard kan je bladerdeeg ook zelf maken. Dit doen wij eigenlijk nooit aangezien dat best een werkje is.
Voor het recept van deze vegan appelflappen gebruikte ik het bladerdeeg van Herta. Dit bladerdeeg is (per ongeluk) vegan en is rond van vorm. Je kan ook vierkant of rechthoekig bladerdeeg gebruiken en zelfs spelen met de vorm die je aan de appelflappen geeft…
Ben je niet zeker of het bladerdeeg vegan is, check dan zeker de ingrediënten op de verpakking…
Biologische appels
Naast het vegan bladerdeeg heb je uiteraard ook appels nodig. Wij gebruiken hiervoor biologische rode appels. Deze komen rechtstreeks van de boom of uit de winkel.
Overige ingrediënten
Naast de bovenstaande, en meest belangrijke ingrediënten, hebben we nog enkele zaken nodig om de vegan appelflappen te perfectioneren en ook wat extra smaak mee te geven:
- (Ongeraffineerde) rietsuiker
- Kaneel
- Water
- Plantaardige melk
Recept
Heb je al deze ingrediënten bij de hand, dan kan je meteen van start met het vegan appelflappen recept dat je hieronder kan ontdekken. Je kan de appelflappen op verschillende manieren maken en vullen. Hieronder vind je het recept van de vegan appelflappen enerzijds met appelstukjes en anderzijds met appelmoes. De appelmoes maken we uiteraard ook helemaal zelf!
Vegan appelflappen met appelstukjes
Course: Dessert4
servings30
minutes20
minutesWe gaan vegan appelflappen maken op twee manieren. Het recept en de ingrediënten zijn goed voor 4 grote appelflappen. De vulling, appelstukjes of appelmoes, kan je zelf kiezen. Als je kiest voor appelmoes heb je iets minder suiker en kaneel nodig. Deze versie van het recept zal wel iets meer tijd in beslag nemen aangezien we de appelmoes zelf gaan maken.
Hieronder vind je het recept voor de vegan appelflappen met appelstukjes als vulling. Verderop vervangen we de appelstukjes door onze zelfgemaakte appelmoes.
Ingrediënten
1 vel bladerdeeg (230 gr); in dit recept gebruikten wij het bladerdeeg van Herta
250 gram (biologische) rode appels
80 gram ongeraffineerde rietsuiker
1 el kaneel
Een scheutje water
Een scheutje plantaardige melk (smaak naar keuze)
Bereiding
- Verwarm de oven op 200°C (of volg de aanbevolen bakinstructies / temperaturen van het vegan bladerdeeg)
- Schil de appels en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een grote kom.
- Doe de 80 gram rietsuiker in een kommetje en voeg hieraan 1 el kaneel toe. Meng deze ingrediënten goed door elkaar tot een mooie kaneelsuiker.
- Voeg 3/4 van de kaneelsuiker toe aan de kom met kleine appelstukjes. Meng dit goed door elkaar en zorg dat de kaneelsuiker goed verdeeld is over alle appelstukjes.
- Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier en snijdt het deeg in 4 gelijke stukken.
- Maak de randen van het bladerdeeg lichtjes vochtig met water.
- Verdeel de appelstukjes gelijkmatig over de 4 stukken bladerdeeg. Hou ruimte vrij aan alle kanten zodat je de appelflappen nog makkelijk kan dichtplooien.
- Plooi de appelflappen dicht en druk de randen aan met een vork. Zo voorkom je dat er (teveel) sap van de appeltjes uit de appelflappen gaat lopen tijdens het bakken.
- Controleer of het vulsel goed verdeeld is over de appelflappen. Is dat niet het geval dan kan je dit met een lepel of vork nog een beetje schikken langs de buiten- / bovenkant.
- Smeer vervolgens een beetje plantaardige melk op de bovenkant van elke appelflap.
- Verdeel de resterende kaneelsuiker over de 4 appelflappen door het bovenop en in het laagje plantaardige melk te strooien. De plantaardige melk zorgt ervoor dat de suiker op de appelflappen blijft liggen.
- Plaats de bakplaat met appelflappen in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze 20 minuten. Controleer na 20 minuten of ze goed gebakken zijn. De baktijd kan verschillen afhankelijk van jouw oven en/of het bladerdeeg dat je gebruikt hebt.
- Haal de vegan appelflappen uit de oven en laat deze eerst nog afkoelen. Het vulsel is op dit moment nog gloeiend heet. Eens ze afgekoeld zijn kan het smullen beginnen!
Met appelmoes
Ben je niet zo’n fan van appelstukjes dan kan je de appelflappen ook vullen met appelmoes. Zelf appelmoes maken is helemaal niet moeilijk.
Voor dit recept ging ik als volgt te werk:
- Snijd de appels in grove stukken en doe ze in een pannetje.
- Voeg een bodempje water toe en zet de pan op een middelhoog tot hoog voor. Door de pan met een deksel af te dekken zal de appelmoes sneller klaar zijn.
- Roer regelmatig door de appeltjes en laat deze garen tot je een mooie appelmoes zonder stukken krijgt. Na 20 à 25 minuten zou de appelmoes klaar moeten zijn.
Terwijl de appeltjes stoven en garen kan je de kaneelsuiker maken die je nodig hebt als topping. Weeg hiervoor 40 gram ongeraffineerde suiker af en voeg hieraan 1 tl kaneel toe. Meng goed door elkaar tot je een mooie kaneelsuiker krijgt.
Omdat ik reeds de variant met appelstukjes en kaneelsuiker gemaakt had, koos ik er bij de appelmoes variant bewust voor om minder suiker te gebruiken. De appelmoes die ik gebruikte is dus niet meer dan appeltjes en een beetje water. Uiteraard kan je ook hier wat suiker, agavesiroop en eventueel wat kaneel aan toevoegen.
Om de vegan appelflappen met appelmoes te maken kan je het originele recept uit dit artikel gebruiken. In plaats van de appelstukjes vul je het bladerdeeg met de appelmoes. Alle andere stappen van het recept zijn identiek en kan je gewoon verder volgen.
Conclusie
Een schoonheidsprijs zullen mijn vegan appelflappen misschien niet winnen, toch word ik elke keer opnieuw superblij als ik deze overheerlijke dessertkoeken uit mijn oven kan halen…
Onlangs serveerde ik deze vegan appelflappen (gevuld met appelstukjes) op mijn verjaardagsfeestje waarbij Elke en ik de enige veganisten waren. En geloof me, nog voor ik met mijn ogen kon knipperen waren al onze gasten aan het smullen van deze appelflappen.
De 11 stuks die ik gemaakt had verdwenen als sneeuw voor de zon en echt IEDEREEN vond ze overheerlijk! En stiekem denk ik dat niemand het erg zou gevonden hebben als er nog enkele extra appelflappen voorzien waren… Helaas was dat niet het geval…
Een makkelijk en herkenbaar recept zoals deze vegan appelflappen, daar kan je dus echt wel mee scoren bij niet-vegans… Uiteraard maken we dit eenvoudige recept ook gewoon voor onszelf want toegegeven een vegan appelflap, dat kan er bij mij altijd wel in!
Maak jij wel eens zelf appelflappen of ben je dat, met behulp van dit recept, van plan? Laat ons dan zeker weten wat je ervan vond en welke variant jij het lekkerst vond!
zaaaaaaalig lekkere appelflappen
wij gaan ze ook eens proberen te maken supersimpel en vooral heerlijk