Vegan jeans

Vegan jeans - duurzaam

Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden.

Naar aanleiding van mijn vegan riemen artikel kreeg ik van iemand door “Wat ik irritant vind aan jeans…heb je superleuke broeken gevonden en dan zit nog iedere keer dat kleine leerstukje eraan boven aan de broek.”

Dat herken ik helemaal, ik had jaren terug nog eens een jeansbroek gekocht en bewust gekozen voor een duurzaam exemplaar. Achteraf stond ik er pas bij stil dat het niet vegan was. Ze gebruikten gelukkig wel gerecycled leder voor de patch, maar toch vond ik het jammer dat ik daar niet eerder aan gedacht had.

Is jeans vegan?

Veel mensen denken dat jeans vegan is. Het is namelijk meestal gemaakt van katoen en als je het etiket bekijkt zal er ook de melding staan dat het 100% katoen is, of een hoog percentage katoen en nog een gedeelte elastaan als je voor een stretch model kiest.

Patches

De broek lijkt zo dus vegan te zijn, helaas zit er achteraan de broek vaak een lederen patch. Op deze patch staat dan het logo van het merk gedrukt. Gelukkig bestaat er ook jeans die ofwel geen patch bevestigen of waarbij de patch van ander materiaal gemaakt is.

Behandeling

Van de patches was ik me al langere tijd bewust, maar tijdens het onderzoek kwam ik nog iets anders tegen waardoor sommige jeans niet vegan is. Zo kan een coating van de garens gemaakt worden uit industrielafval van schaaldieren (Chitosan).

Van wat worden vegan patches gemaakt?

Verschillend merken die vegan jeans maken, gebruiken verschillende materialen voor de vegan patches. Het meest gebruikt zijn de patches van jacron.

Jacron labels

Een jacron label lijkt op een lederen patch, maar wordt gemaakt van gerecycled papier. Ondanks dat is het toch bestand tegen wassen. Jacron patches zijn milieuvriendelijk en vegan.

Kurken patches

Het merk bleed maakt gebruik van kurken patches.

Polyester patches

Kings of Indigo maakt gebruik van patches gemaakt van een combinatie van gerecycled en nieuw polyester. Dit om de authentieke lederlook te krijgen.

Viridis patches

Viridis is een nep lederen PU patch. Deze wordt gemaakt uit een samenstelling van mais (48%), katoen (26%) en PU (26%).

Vegan jeans merken

Steeds meer merken kiezen ervoor om voor een vegan patch te gaan of helemaal geen patch te gebruiken. Laten we eens bekijken bij welke merken je zoal terecht kan voor een vegan jeans.

Armed angels 

Armed Angels is een duurzaam kledingmerk dat verandering in de wereld wil zien. Hierbij vinden ze 4 dingen belangrijk: circulariteit, klimaatactie, duurzame productie en sociale verantwoordelijkheid.

Niet alles van de collectie van Armed angels is vegan. Ze zeggen dat dit voor 90% het geval is. Wel zijn alle vegan producten ook PETA vegan approved zodat je er zeker van kan zijn.

Armed angels vegan jeans

Voor de jeans hebben ze in 2016 ervoor gekozen om geen lederen patches meer te gebruiken. De patches die je op de broeken vindt zijn papieren jacron-etiketten. Om de jeans te maken gebruiken ze geen toxische stoffen.

Shop Like you give a damned (dames)Shop Like you give a damned (heren) Bijenkorf

Bleed

In 2008 richte skater Michael Spitzbarth het duurzame merk bleed op. Sport is voor elke medewerker belangrijk in zijn of haar leven. Daar de ene skate, zal de andere kiezen voor snowboarden, surfen, skiën, fiets of hardlopen. Het sportieve zie je dan ook terug in de collectie.

Bleed jeans met kurken patch

Voor de jeanscollecties maakt Bleed gebruik van GOTS gecertificeerd biologisch katoen. De productie daarvan gebeurd in Europa. De meeste denims zijn gemaakt van 98% biokatoen en 2% elastaan. Daarnaast hebben ze ook modellen die een combinatie hebben van 30% tencel, 43% biokatoen, 25% gerecycled katoen.

De volledige collectie van Bleed is vegan dus ook de jeans. Als patch maakt Bleed gebruik van een kurken label die afkomstig zijn van Portugese bomen. Hiervoor hoeft de boom niet gekapt te worden.

Er zijn zowel moderne als klassieke modellen verkrijgbaar. Zo hebben ze regular fit, tapered fit, loose fit, straight cut.

Shop like you give a damned (dames)Shop like you give a damned (heren)

Dawn

Het Duitse merk Dawn wil vrouwen empoweren. Ze hechten belang aan een eerlijke verloning en arbeidsomstandigheden. Daarom hebben ze ook hun eigen fabriek in Vietnam. Dit merk heeft als enige 100/100 gehad bij Fair Wear.

Dawn vegan jeans

Dawn is PETA approved vegan. Sommige broeken hebben i.p.v. een patch het logo erin geborduurd. Andere hebben wel een papieren patch. Dit staat niet duidelijk op de website vermeld maar ik heb contact met support gehad die dit bevestigen. 

Bij sommige broeken maken ze gebruik van een combi tussen katoen en biologisch katoen. Andere modellen bestaan dan weer uit gedeeltelijk hennep en gedeeltelijk biokatoen of uit polyester gemaakt van gerecycled pet-flessen. Om de jeans te maken gebruiken ze geen schadelijke chemicaliën.

Shop like you give a damned (dames)Shop like you give a damned (heren)

HNST

Het Belgische HNST maakt voor 56% gebruik van gerecycled denim. Hierdoor besparen ze maar liefst 76% CO2 en 6639 liter water. De kleding wordt in Europa (Belgie, Duitsland, Italie en Portugal) gemaakt waarbij geen onethische arbeid is toegestaan.

HNST vegan en duurzame jeans

In plaats van labels van polyester drukt HNST de info op de binnenzijde van de zakken. Plastic vezels of onnodige chemicaliën worden vermeden. Hierdoor kan het ook volledig gerecycled worden.

HNST maakt voor de patches gebruik van FSC en OEKO-TEX gecertificeerd Jacron papier. Sinds 2020 zijn alle producten ook vegan door gebruik van een andere coating.

Tot 2020 waren de broeken van HNST niet vegan. Voor de coating gebruikten ze Chitosan (industrieafval van schaaldieren). Ik heb contact met hen gehad of dit nog steeds het geval was en ze contacteerden me snel en vriendelijk terug. Ze hebben me bevestigd dat alle huidige modellen vegan zijn. Ze zijn gestopt met het gebruik van chitosan en hebben dit vervangen door een coating uit pectine wat ze halen uit het wit van ene appelsien. Pectine ken je vast van in confituur of Luikse stroop.

Ze kiezen voor deze alternatieve coating aangezien een conventionele coating gebeurt met polyvinyl alcohol. Dit zou 12 gram microplastics uitstoten wat ze liefst vermijden.

Shop like you give a damned

Kings of Indigo

Kings of Indigo is het merk dat ik al het langst ken als duurzaam jeansmerk. Tony Tonnaer startte KOI in 2011 om een verandering in de industrie te weeg te kunnen brengen. Gedurende de loop van de jaren hebben ze heel wat geïnnoveerd om zo steeds een vermindering te krijgen van de impact op het milieu.

Kings of Indigo - vegan & duurzame jeans

 Kings of Indigo heeft 5 peilers:

 • Waterverspilling verminderen
 • Bewust omgaan met verspilling: Ze repareer, recyclen en hergebruiken materialen.
 • Verantwoorde productie: er gebeuren controles in de fabrieken om te checken of er niks verkeerd loopt. Het is belangrijk dat de werknemers ook gelukkig zijn en ze niet uitgebuit worden.
 • Schoon transport: Het transport gebeurt niet per luchtvracht maar per boot of vrachtwagen. Sinds 2020 is KOI ook CO2-neutraal
 • Gebruik van biologische, gerecyclede en vegan materialen: 98% van de collectie bestaat uit duurzame materialen. De 2% is o.a. de gebruikte elastaan. Overschotjes uit de textielfabrieken en gedragen kleding wordt herwerkt tot gerecycled katoen.

Daar waar ze voorheen nog gerecycled lederen patchen gebruikten zijn ze ondertussen overgeschakeld op vegan patches. Om de lederlook en stijl van de patches te behouden gebruiken ze een combi van gerecycled en nieuw polyester.
Sinds de wintercollectie van 2019 zijn alle denims vegan. Ook voor de rest van de producten en accessoires gebruiken ze sinds 2020 geen leder meer. Toen werden ze ook volledig PETA vegan approved.

De jeans is dus niet alleen vegan maar ook recyclen. Zo is al het katoen dat gebruikt wordt gerecyced of gebruiken ze biologisch katoen. Ook het elastaan en polyester zijn gerecycled. Sommige broeken bevatten ook een gedeelte hennep. De broek bestaat dan uit 59% biokatoen, 20% gerecycled katoen, 20% hennep en 1% gerecyclede elastaan.

Kings Of IndigoShop like you give a damned (dames)Shop like you give a damned (heren)bol.com

Kuyichi

Kuyichi bestaat al sinds 2001. Ze zijn lid van Fair wear foundation. Behalve duurzame materialen te gebruiken kiezen ze ook voor tijdloze kleding zodat deze vele jaren gedragen kan worden.

Kuyichi is in 2016 gestopt met het gebruik van lederen patches. Deze hebben ze vervangen door patches van jacron. Daarnaast gebruiken ze ook nep leder (PU) patches die voor48% gemaakt zijn van maïs, 26% katoen en 26% PU. Dit materiaal heet viridis. Alle denims zijn vegan en PETA vegan approved. Andere producten uit het assortiment kunnen wel dierlijke producten bevatten.

De productie van de kleding gebeurt in Turkije, Pakistal, Portugal en China. Zo proberen zo min mogelijk water te gebruiken. Voor de afwerking van de jeans worden speciale wastechnieken gebruikt zoals laser, ozon en e-flow.

Kuyichi duurzame en vegan jeans

De broeken zijn voor het grootste gedeelte gemaakt van biologisch katoen. Hierbij heb je allerlei variaties. De ene broek bestaat uit 100% biokatoen, de andere heeft een combi van 60% biokatoen, 30% tencel en 10% hennep en nog een ander model heeft nog een andere samenstelling.

Voor de naaidraad gebruiken ze gerecycled polyester.

Er zijn verschillende pasvormen verkrijgbaar zoals slim, skins, loose, flared, straight, bootcut.

Shop like you give a damned (dames)Shop like you give a damned (heren)

Mud jeans

Het Nederlandse MUD jeans wil de vervuilende kledingindustrie veranderen en kiest om dat te doen met jeans aangezien het zo’n veel gedragen kledingstuk is. Ze willen niet dat kleding op de grote afvalberg terecht komt en kiezen daarom voor een circulaire economie.

MUD jeans papieren label - peta vegan approved

Bert van Son richtte in 2012 MUD jeans op. Hij zag wat er allemaal mis ging in de kledingindustrie aangezien hij er al 30 jaar in werkte. De arbeiders moesten enorm hard werken en er bleef maar vraag komen naar nieuw materiaal. Dit is alles behalve duurzaam want voor katoen is heel veel water nodig en voor het kleuren worden meestal heel wat chemicaliën gebruikt. Bert vond dat het anders moest en koos ervoor om met biologisch katoen te werken en de jeans te recyclen.

Bovendien is MUD jeans CO2-neutraal. Bij de productie verbruiken ze al 70% minder CO2 in vergelijking met andere niet duurzame merken. Het resterende verbruik compenseren ze via Blue Dot.

Ze maken ook tijdloze modellen zodat je niet elk jaar een nieuw model nodig hebt. Is je jeans stuk of wil je deze niet meer dragen dan kan je deze opsturen naar hen. Het maakt niet uit of dat van een andere merk is zolang het maar uit minstens 96% katoen bestaat. Deze oude exemplaren recyclen ze dan tot nieuwe modellen.

MUD Jeans gebruikt bedrukte FSC papieren labels i.p.v. lederen patches. Hierdoor is de jeans makkelijker recyclebaar. Ze vinden alles belangrijk: milieu, de mensen én de dieren. De jeans van MUD is PETA Vegan approved.

Bij MUD kan je terecht voor pasvormen als skins, flared, straight, loose, tapered of slim.

Behalve jeansbroeken hebben ze ook shorts, jeansjassen en rokken in het assortiment.

bol.comShop like you give a damned (dames)Shop like you give a damned (heren)Bijenkorf

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat