Verse frieten in de airfryer

Verse frieten in de airfryer

Verse frieten in de airfryer zijn gezonder dan in de friteuse en lekkerder dan diepvriesfriet. Je denkt misschien dat dit veel extra werk is, je kan namelijk niet gewoon een zak opentrekken. Toch is dat niet het geval. Het is relatief snel klaar.

Wat heb je ervoor nodig om verse frieten in de airfryer te maken? 

Frietaardappelen en een beetje zonnebloemolie of arachideolie, meer niet. 

Frietaardappelen zijn groot wat ideaal is om verse frieten van te snijden. Bovendien hebben ze een hoog zetmeelgehalte wat ideaal is voor het bakken van friet. Dit zijn bloemige, kruimelige aardappels zoal Agria of Bintje.

Hoe bereid je de verse frieten voor?

Schil de aardappels en spoel ze af. Droog ze vervolgens. Ik gebruik hier een keukenhanddoek voor. Snijd de aardappel nu in schijven.

De schijven kan je nog even droog deppen met de keukenhanddoek. Leg de schijf neer op de snijplank en snijd er lange repen vanaf. Zijn de frieten te lang kan je ze in twee snijden. 

Geen zin om zelf te snijden dan kan je ook een frietsnijder gebruiken.

Doe alle frieten in een een kom en voeg er een eetlepel zonnebloemolie aan toe. Zet alles goed onder elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn met de olie. Heb je een grote portie frieten dan kan je er nog een tweede eetlepel olie aan toevoegen.

Wij gebruiken de Montana airfryer XXL om deze frietjes te maken. Het is een airfryer zonder teflon.

Hoe bak je verse frieten in de airfryer?

Ook al kan je veel meer met een airfryer, het is ontstaan om frieten op een gezonde manier te bakken. Daarom heeft een airfryer ook een frietenstand. Bij onze airfryer is dat 20 minuten op 200 graden Celsius.

Halverwege de bereidingstijd haal je de kom uit de airfryer. Je kan nu eens met een houten lepen doorheen de frieten roeren of ze opschudden. Daarna kan je de kom terug in de airfryer schuiven en zullen de frieten verder bakken.

Houd er hierbij rekening mee dat deze stand vooral ideaal is als je de maximale hoeveelheid gebruikt. Voor onze airfryer is dat 1,2 kg. Maak je slechts een kleine portie dan zullen je frietjes eerder klaar zijn. Zorg er daarom voor dat je eerder al de frieten opschud en dat je ze er uit haalt voordat ze zwart zien.

Experimenteer met de hoeveelheid en de baktijd. Zo weet ik dat ik met een kleine portie de verse frieten al na 13 minuten uit airfryer kan halen.

Wil je tegelijkertijd ook je frituursnacks mee in de airfryer bakken kijk dan welke tijd deze nodig hebben. Is dat bijvoorbeeld 7 minuten dan open je de airfryer 7 minuten voordat de frieten klaar zijn. Nu kan je gewoon de snacks erbij leggen en alles samen bakken. Zo zal alles tegelijkertijd warm zijn.

Zelf houd ik niet van zout op de frieten, maar als jij dat wel doet dan kan je altijd vóór of na het bakken zout toevoegen.

Andere manier

Dat is mijn manier hoe ik de verse frietjes in de airfryer bak. Philips chef doet het net wat anders. Hij legt de gesneden friet eerst een half uur in koud water om het overtollige zetmeel te verwijderen zodat dat niet aanbakt. Dat hoeft voor mij niet aangezien ik het lekkerder vind al het een beetje donkerder is.

Hij bakt de frieten eerst 10 minuten voor op 120 graden Celsius. Daarna doet hij pas een eetlepel olie erbij en bakt ze vervolgens nog 22 minuten op 180 graden Celsius.

Meer airfryer ideetjes

Houd jij van verse frieten in de airfryer? Of ga je na het lezen van deze blog toch eens met een aardappel i.p.v. een zak diepvriesfriet proberen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

2 reacties

  1. Hoi Joke, wij maakten het voorheen ook wel eens in de oven zo. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het een stuk langer duurt en dat de frietjes ook wat slapper zijn. In de airfryer zijn ze veel krokanter.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Het nieuwste model van Montana

  Keramisch (zonder teflon)
  XXL
  Makkelijk te reinigen