Ovenschotel met prei, flespompoen, aardappel en erwten (recept)

Ovenschotel met prei, erwten, butternut en aardappel puree

Soms denken mensen dat veganistisch eten duur is, maar je kan het net zo duur maken als je zelf wilt. Soms is veganistisch koken zelfs heel goedkoop.

In dit geval was het een zaterdag. Ik wilde wachten om op dinsdag naar de verpakkingsvrije winkel te gaan om daar verse biogroenten aan te schaffen. Toen ik bij mijn bompa kwam had die nog heel wat lekkers uit de tuin dat ik mee kreeg: butternut pompoen, aardappels, prei en selder. Ideaal om tot dinsdag te overbruggen.

Ik besloot er een lekkere ovenschotel mee maken. Ik had ook nog een restje geraspte vegan kaas over, dus dat heb ik gebruikt als bovenste laag. Het hoeft er niet per se op, maar ik vond dat wel lekker.

In eerste instantie was het niet de bedoeling dit recept op de website te zetten. Vandaar dat ik ook geen foto in de studio gemaakt heb maar vlug eentje met mijn mobiel. Niet zo schitterend dus, maar het eten zelf vond ik wel lekker 🙂

Ovenschotel met prei, butternut, aardappel en erwten (recept)

Recipe by Elke AertsCourse: Hoofdgerecht
Servings

3

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

50

minutes

Ingrediënten

  • 1 rode ui

  • 1 witte ui

  • 1 teentje knoflook

  • 4 preien (enkel het wit)

  • 1 tl kipkruiden

  • 0,5 tl currypoeder

  • Peper

  • 400 gram diepvrieserwten (of al gare erwten)

  • Aardappels (ca evenveel of ietsje meer dan de flespompoen)

  • 1 flespompoen

  • Plantaardige room

  • Nootmuskaat

  • Geraspte vegan kaas (optioneel)

Bereiding

  • Snij de uien in halve maantjes (eerst in plakken en deze vervolgens in 2 snijden) en de prei in (halve) ringen. Schil de aardappels en snij deze én de flespompoen in kleine stukjes.
  • Kook de aardappels samen met de flespompoen en voeg een snuifje zout toe aan het kookwater. Kook ondertussen ook de erwtjes.
  • Warm een beetje olie op in een (wok)pan en stoof daarin de uien. Voeg de geperste knoflook en de preiringen toe. Kruid deze met kipkruiden, currypoeder en peper. Gebruik gerust meer of minder naar smaak. Laat 5 min stoven en voeg daarna de gekookte erwten en een royale scheut plantaardige room toe. Mag sappig zijn. Proef even en kruid eventueel bij.
  • Als de aardappels en flespompoen gaar zijn giet je ze af en zet de pan (zonder water) nog even op het vuur zodat het overtollige vocht verdwijnt. Gebruik een aardappelstamper en maar er puree van. Kruid naar smaak met nootmuskaat.
  • Doe de groenten (gebakken prei met erwtjes) in een ovenschotel met daar bovenop de puree. Optioneel kan je er geraspte vegan kaas op strooien en klein scheutje plantaardige room (dan zal de kaas beter smelten). Bak een half uur in een voorverwarmde oven op 180 graden bakken.

Wij aten deze ovenschotel met een falafelburger die we bakten in onze airfryer.

Voor dit recept heb ik enkel het witte van de prei gebruikt. Het groene heb ik samen met ui, linzen, gember en kruiden omgevormd tot een lekkere soep. 

Ons ebook Vlot Vegan bevat trouwens ook een heel hoofdstuk met ovenschotels. Ideaal om voor te bereiden en handig als er bezoek komt. Zo hoef je niet de hele tijd in de keuken te staan.

Ben jij ook zo’n fan van ovenschotels of wil je dit recept eens uitproberen? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • vegan kookboeken
  • Meest recente berichten

  • Recente reacties

  • Ook lezen?

    Vegan paprikaroomsaus recept met gegrilde paprika

    Vegan paprikaroomsaus (recept)

    De geur van gegrilde paprika’s vind ik altijd heerlijk. Daarom alleen al maak ik deze saus zo graag. Je zou het net iets sneller kunnen