Linzen

Linzen, het meervoud van linze (Lens culinaris), is het gedroogde zaad van de linzenplant. De peulvrucht wordt al eeuwen verbouwd, vaak in serres omdat ze veel warmte nodig heeft. Zelfs in het Oude Testament wordt de linze al vermeld. Vroeger stond het bekend als een ‘hippiegroente’: hippies trokken naar India en aten er goedekope linzenmaaltijden. Vandaag vind je ze vaak terug in Franse en Indiase, en ook Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten. Maar ook in onze Westerse keuken is ze al goed geïntegreerd.

De kleine, platronde peulvrucht komt in verschillende kleuren voor: oranje, geel, bruin en groen. De gele en oranje linzen zijn splitlinzen of koraallinzen: ze zijn snel klaar, koken stuk en verliezen hun heldere kleur tijdens het koken.

Door het ontbreken van een harde schil bevatten linzen minder vezels en daardoor zijn ze lichter verteerbaar dan andere peulvruchten. Je hoeft ze ook voor het koken niet noodzakelijk te weken. Spoelen wordt wel aangeraden. Afhankelijk van de soort, ligt de kooktijd tussen 20 en 50 minuten.


Linzen zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Daarnaast bevatten ze meervoudige koolhydraten, vitaminen B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink.

Rode linzen kopen >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Maca - wat is maca poeder?

  Wat is maca poeder?

  Maca is een plant die groeit in Peru (Andesgebergte). De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder.

  Aardpeer bereiden

  Aardpeer bereiden – zo doe je dat

  Aardperen, het is niet voor iedereen zo’n evidente groente, redelijk onbekend. Ze horen dan ook bij de vergeten groenten. Maar al deze vergeten groenten hebben

  Artisjok - wat is het en hoe kook je het?

  Artisjok

  Wat zijn artisjokken? Artisjok is een plant die nauw verwant is aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. Ze worden verkocht en