Oproer Utrecht – brouwerij en vegan restaurant

Oproer Utrecht - brouwerij en vegan restaurant

Oproer is een brouwerij en vegan restaurant in Utrecht. Echt helemaal mijn ding 🙂 Ik kwam het vorig jaar tegen toen ik normaal gezien in Utrecht moest zijn en zocht waar ik dan zou kunnen eten. Uiteindelijk ben ik er toen niet geraakt, maar het stond nog wel steeds op mijn verlanglijstje om naartoe te gaan.

Toen ik enkele weken geleden zag dat er een event georganiseerd werd voor vegan startups en ondernemers in Oproer, was ik meteen enthousiast. Ik zou én leuke vegan ondernemers ontmoeten én lekker kunnen eten én nog bier kunnen proeven. Als dat geen win/win is.

Hieronder zal ik met je delen wat we deden en aten, maar eerst wat meer over Oproer zelf.

Oproer in Utrecht: wat achtergrondinfo

Oproer is dus een brouwerij, biercafé en vegan restaurant. Ze zijn eerst met de brouwerij begonnen in 2016, dat werd een samensmelting van 2 bestaande brouwers die er nu een nieuw merk van gemaakt hebben en hun krachten bundelen.

Hun motto: met respect voor natuur, dier, mens en bier.

Nadien hebben ze mensen gezocht om er ook een restaurant te maken. Dat werd volledig vegan, maar ook bio en indien mogelijk lokaal. Elke maand maken de 2 chefs een nieuw menu.

In het biercafé kan je ook biologische sapjes, koffie (ook vegan cappucino), natuurwijnen, … krijgen. Buiten staan bankjes met pallets waar je in de zomer lekker kan chillen. Er is ook ruimte voor kinderen om te spelen.

brewpub Oproer Utrecht

terras oproer

Recycling bij oproer

De resten die achter blijven bij het brouwen van het bier gaan naar een bakker (De brakkerij) die er brood van bakt wat dan weer in het restaurant gebruikt wordt.

Ook het interieur is zoveel mogelijk gerecycleerd. Pallets uit de brouwerij zijn gebruikt. De zetels die er staan zijn tweedehands van marktplaats.

En hoe was mijn avond in Oproer bevallen?

De ruimte sprak me heel erg aan. Het was open, industrieel maar het had geen koude uitstraling door het gebruik van pallets en houten tafels. Ik bestelde een IPA Refuse/resist en die was echt zalig lekker.

Bier IPA oproer

Aangezien ik gelezen had dat het eten biologisch was, dacht ik dat de bieren dat ook waren, maar dat bleek niet zo te zijn. Het is namelijk een grote stap om alle ingrediënten te vinden en een certificaat aan te vragen. Ik vroeg dit na omdat ik een nieuwe instagram account heb @organicbeers en als het bio was, zou ik het er op kunnen delen.

Ik sprak er enkele mensen die ik kende en ging toen aan tafel met 5 mensen die ik niet kende. We kregen eerst een amuse, dan enkele proevertjes van de bieren en als hoofdschotel was het bloemkool.

vegan eten bij oproer in utrecht

Na het hoofdgerecht gingen we “speeddaten”. We moesten steeds 2 minuten met een collega spreken die we nog niet kenden. Ik heb vaak dat ik me heel onwennig voel met vreemde mensen, maar daar had ik nu gelukkig geen last van. Dus het waren leuke mensen die ik ontmoette: een koppel met een pas gestart vegan restaurant, een vegan kaasmaker, iemand die een vegan deolijn op de markt ging brengen,…

vegan ondernemers oproer

Dan kregen we nog een toetje, gevolgd door de sprekers. Eerst vertelde iemand van oproer wat meer over het verhaal achter de zaak, dan sprak iemand van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), Stephan Stegeman van Shop like you give a damn, Arnaldo Berndsen van Ondernemingsplanhulp Nederland en Theresa Jentzsch, oprichter van het vegan tassenmerk OSIER.

Daarna konden we nog wat drinken en wat kletsen met de rest. Dit keer nam ik een alcoholvrij bier want ik was nog met de auto.

bier Vandestreek - IPA non alcoholic

Zo mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die iets moois willen bijdragen aan de wereld.

Ben jij al eens bij Oproer geweest of ben je dat van plan? Laat dan zeker een reactie achter hieronder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

3 reacties

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Vegans op vakantie in La Roche Ardennen

  Vegans op vakantie in de Ardennen

  Afgelopen week gingen we een paar daagjes naar de Ardennen, La Roche om precies te zien. We hadden een leuk appartement gevonden om te verblijven.

  The Avocado Show Amsterdam

  The Avocado Show

  Mijn vriend deed in november mee aan tryvegan en om zichzelf te belonen wilde hij graag naar de Vegan Junkfood Bar. Die gerechten die hij