Pasta pesto, een mooie alliteratie, maar ook een lekker gerecht als je weinig tijd hebt om te koken 😉
Heb je dat wel eens dat er van je weekplanning niet veel in huis komt. Met als gevolg dat je je moet zien te redden met een snelle hap.
Het toverwoord is dan … tromgeroffel … pasta!
Een beetje spaghetti, spirelli, tagliatelle, whatever koken. Zelfgemaakte pesto erbij, eventueel wat rucola en kerstomaatjes … hocus pocus … eten!
Voor het koken van pasta heb je natuurlijk geen handleiding nodig. Ik heb er wel één voor de pesto.
Ingrediënten pasta pesto
- 250 gram pasta naar keuze
- 60 gram pijnboompitten
- 2 el edelgistvlokken
- 2 knoflookteentjes
- 50 tal gram verse basilicumblaadjes
- 100 ml olijfolie
- citroensap naar smaak
- peper
- klein beetje zout
Pasta pesto bereiding
Maak de pesto
- Rooster de pijnboompitten gedurende korte tijd in een droge pan op hoog vuur.
- Spoel de basilicum en pel en snipper de knoflook. Voeg alle ingrediënten samen in een blender of hoge beker en mix tot een gladde massa.
- Kruid af met peper, zout. Voeg citroen toe naar smaak.
Dit recept is goed voor ca. 200 ml pesto.
Afwerking
Meng pesto en pasta onder elkaar. Wil je het bord nog wat mooier afwerken, dan kan je enkele verse blaadjes basilicum en edelgistvlokken toevoegen.
Je kan dit zo eten, maar zelf vind ik het het lekkerst met kersttomaatjes onder. Je kan er ook nog andere groenten onder doen of gegrilde tofu.
Tips:
- Voor een goedkopere variant: vervang de pijnboompitten door amandelpoeder.
- Vervang de basilicum eens door munt, boerenkool, spinazie, …
- Pesto wordt meestal met kaas gemaakt, als veganist kan je die gewoon weg laten. Maar als je toch een kaassmaakje wil, dan kan je zoals in dit recept gistvlokken toevoegen. Je kan ook i,p.v. de edelgistvlokken een stuk vegan kaas toevoegen. Mijn favoriet hierbij is de Wilmersburger hartig (Würzig).
Klinkt inderdaad erg lekker. Ik gen het nog noout met vlokken opt kaas (van melk ja) vergeten, maar das vast lekker! Ik Ben wildplukker en weet je hoe je je pasta pesto extra ecologisch én lekker! Maakt? Ik voeg volgende pluksels toe: 1. Cannadese fijnstraal, een ivasieve maar heel lekker soort. We jonge bladeren zijn het lekkerst, post ze voor De bloei. Deze plant kan je volledig oogste n en de stzngel op De compost (zonder bloemen want die rijpen nog na tot zaad dat je niet wilt verspreiden). Smaakt naar peppers. Voor vrouwen ideaal om het net voor of tijdens De maandstonden te eten omwille van De inhoudsstoffen. Ook goed in De overgang.
En 2. Blaadje van melganzevoet, uitstaande melden. Wordt gezien als onkruid, maar is ook een voedingsplant voor men’s en dier. As behoren tot De amaranthaceae waar ook quinoa toe behoort en haar zoaden zou je wel De inheemse quinoa kunnen noemen. Hier pluk je dus enkel blad en laat je De rest vd plant staan. Is taaier Dan spinazie, maar je kan het op dezelgde manier klaarmaken.
Groetjes,
Evelien.
Deze pesto ga ik zeker proberen, klinkt er goed. Normaal komt mijn pesto uit een potje maar dit ziet er makkelijk uit!
5