Geüpdatet op

Hoewel ik het klimaat er véél te koud vind, spreken Scandinavische landen als o.a. Zweden, Noorwegen en Denemarken me vaak wel aan. Dan heb ik het in eerste instantie over de natuur maar ook zeker vanwege de lokale keuken. Niet dat de Scandinavische keuken per definitie vegan is (eigenlijk bijlange na niet). Nee, het gaat me eerder om de erg ‘naturel’ presentatie en de bijhorende kruiden en smaakcombinaties.

Bovendien gebruiken ze ginds vaak rode bieten. Dan ben je bij mij sowieso aan het goede adres 😉

De ‘grap’ is natuurlijk dat ik nog nooit van ons leven in Scandinavië geweest ben. Laat staan dat ik de lokale keuken al geproefd heb. Voor reisanalfabeten zoals wij, is de meest Scandinavische locatie waar we terechtkomen de Ikea haha! Al heeft Elke al wel iets van Kopenhagen en een klein stukje Zweden gezien.

Het komt er dus op neer dat ik online naar foto’s van typisch Scandinavische gerechten zit te staren. Om daar vervolgens m’n eigen (vegan) draai aan te geven. In de hoop dat het eetbaar is.
En gelukkig komt daar regelmatig iets heel bruikbaars uit.

Rode bietensoep scandinavisch

Zoals je kan verwachten bevatten veel Scandinavische gerechten trouwens vis. Een smaak waar ik – even los van alle issues – wel altijd fan van ben geweest. Maar hey…om dat te bereiken hebben we natuurlijk die andere favoriet van me: zeewier. Qua smaak en veelzijdigheid blijft dat product me verbazen.

Dus hier komt ie: een heerlijk ‘Scandinavian-inspired- soepje van rode biet en zeewier. Hopelijk vind je ‘m lekker!

‘Scandinavische’ rode bietensoep

Ingrediënten:

 • 2 el olijfolie
 • 1 ui – gepeld en gesnipperd
 • 3 stengels witte selder – gewassen en in blokjes gesneden
 • 1 kleine aardappel – geschild en in blokjes gesneden
 • 500 gram gekookte rode biet – geschilden in kleine blokjes
 • 1 (grote augurk)
 • 1 appel
 • 1 el azijn
 • 1/2 tl gedroogde dille
 • 1/2 tl gedroogde tijm
 • 1 L groentebouillon
 • 2 vellen nori zeewier (of een andere soort gedroogd zeewier)
 • zeezout en versgemalen zwarte peper

Rode bietensoep scandinavisch

Bereiding:

 1. Maak eerst een ‘zeewierbouillon’: doe de groentebouillon in een pan en scheur de norivellen in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur meteen weer uit en laat (minimaal) 1 uur ‘trekken’ onder gesloten deksel. Zeef de bouillon tot slot om de stukjes nori te verwijderen.
 2. Pel en snipper de ui. Schild de aardappel en snij in blokjes. Reinig de selder en snij in de kleine blokjes. Snij de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Snij de gekookte bieten in blokjes. Hak tot slot de augurk grof.
 3. Verhit de olijfolie in een pot en fruit de ui zacht. Voeg de groenten en kruiden toe en blus het geheel met de azijn. Laat nog 1 minuut al roerend doorbakken.
 4. Overgiet het geheel met de gezeefde zeewierbouillon en breng aan de kook. Zet het vuur meteen weer lager en laat afgedekt sudderen gedurende 5-6 minuten (afhankelijk van hoe gaar je bietjes al waren).
 5. Mix de soep met de staafmixer en kruid naar smaak met peper en zout.
Vegan ontbijt en lunch

Vegan ontbijt & lunch

Ben jij de saaie boterhammen ook zo beu? Check dan zeker ons ebook met heerlijke lunchrecepten (warm en koud).

Meer info ►