Waarom ik vegan festivals haat? – verslag van Vegan Summer Fest

Vegan summer fest Gent - Bevegan

Vegan Summer Fest is een leuk vegan festival in Gent, georganiseerd door de vegan organisatie Bevegan. In 2015 is het ontstaan en het was meteen een groot succes. Heel veel volk wat een heel goed teken is voor het veganisme. In 2015 en 2016 stonden we er zelf met een stand, met onze webshop. In 2017 ging ik, Elke, als bezoeker een kijkje nemen. En in 2018 waren we aanwezig met ons boek en t-shirts No Milky Way.

Als je meer wil weten wat ik met de titel bedoel, lees dan het verslag van 2016 😉

Vegan Summer Fest 2018

Dit jaar waren we opnieuw als standhouder van de partij.

Veganistisch koken op Vegan summer fest 2018

Toen we onze stand opgesteld hadden, konden we het niet laten om meteen die van bakker Frimout te bezoeken. De vorige jaren hadden we daarmee gewacht tot ‘s middags, maar dan waren we steeds te laat en was al het lekkers op. Dit jaar moesten en zouden we starten met een ontbijtje van koffiekoek, een warm worstenbroodje en een chocoladebroodje! Deze keer is het gelukt 😉

Koffiekoek Frimout op vegan summer fest

Zelf hadden we ook wat bij om de bezoekers aan onze stand te verwennen, brownies naar een recept uit ons boek No Milky Way.

Vegan brownies als proeertje

1000den geïnteresseerden in veganisme zakten af naar Gent. Fantastisch om te zien dat veganisme steeds meer mensen aanspreekt.

Bezoekers Vegan Summer Fest 2018

Ook aan onze stand passeerden heel wat toffe mensen. Nieuwe mensen die we leerden kennen, volgers van onze Instagram, Facebook, Youtube of mails, kopers van ons boek die kwamen vertellen wat ze er al uit gemaakt hadden.

Bezoekers stand Veganistisch Koken

Buiten stonden heel wat foodtrucks maar daar heb ik vanwege de drukte aan onze stand jammer genoeg geen foto van kunnen nemen. Zelf kregen we ook honger.

greenburger
Broodje bonenburger

En trek 😉

Vegan ijs op summer fest

En kijk wie er ons allemaal een bezoekje kwamen brengen 🙂

Sofie Senden van Zaralima stond er zelf ook met een stand.

Sofie Senden en Veganistisch Koken in Gent

Dennis, die overal ons boek aanbeveelt en waar we hem heel dankbaar voor zijn.

Kathleen Bosteels deelde nog deze foto op haar Instagram. Superleuk!

Foto van Katleen Bosteels op Vegan Summer Fest in Gent

Heb jij nog leuke verhalen van op Summer Fest, of leuke spulletjes gekocht? Deel het gerust in een reactie bij dit bericht 🙂

Vegan Summer Fest 2017

Dit was het eerste jaar dat ik niet als standhouder aanwezig was, maar wel als bezoeker. Eens iets anders 😉 Nu was Stijn druk bezig aan ons boek dat binnenkort verschijnt, dus het zat er jammer genoeg niet in om met zijn 2 een kijkje te gaan nemen. Een hele trip alleen voor de boeg, maar ik wilde het toch niet missen.

Nu ik niet achter de stand stond, had ik ook de tijd om een beetje te filmen. Check hieronder de vlog 🙂

Ik had me voorgenomen om als eerste de Dutch Weedburger te nemen. Was al jaren geleden dat ik die nog geproefd had en de vorige 2 jaar waren we steeds te laat, want was alles al uitverkocht. Ik was rond 16u ginder, dus zo halverwege de dag (11-21u), en de eerste stand die ik zag was…. een opgeruimde Dutch Weed Burger. Weer te laat 🙁 Binnenkort dan maar eens naar Amsterdam naar hun pas geopende vestiging.

Hoe een vegan wereld te creëren met optimisme en zonder strakke regels

Dus voor het zoeken van ander eten – lang moet je namelijk niet zoeken – ging ik het laatste stuk van de lezing van Tobias Leenaert nog meepikken. Over dat het resultaat dat je bereikt in je communicatie belangrijker is dan de “regels van het veganisme”. En dat positiviteit en optimisme hierbij belangrijk is. Dat sluit volledig aan bij wat wij doen.

Lezing Tobias Leenaert

Zoals ik al zei heb ik niet de hele presentatie gehoord, maar van wat ik gehoord heb, bleef mij het meeste de volgende vraag bij. Als je een restaurant weet, waar ze een echt afschuwelijke veganistische maaltijd hebt en je weet dat de vegetarische maaltijd heel lekker is. Welke raad je dan aan je vriend aan waar je mee gaat uit eten?

Volgens ‘de regels’ zou je de veganistische aanraden, maar als je kijkt naar het resultaat, de impact zou je de vegetarische aanraden. Want als die vriend een afschuwelijk maaltijd heeft gegeten, gaat die waarschijnlijk nooit meer vegan willen eten omdat het niet lekker is. Heeft die de lekkere vegetarische gegeten, dan denkt ie, oh dat is best lekker, ga ik nog eten. Dus meer bereikt.

Een van de redenen dat ik naar VSF ging was in de hoop Tobias zijn nieuwe boek “How to create a vegan world” op de kop te tikken. Toen ik Tobias tegen het lijf liep, zei hij dat er nog maar een paar exemplaren waren, dus meteen maar aangeschaft. Lagen er nog maar 3 dus was net op tijd.

Flavored chiliburger

Ik begon toen toch stilletjes aan honger te krijgen. Ik nam een chiliburger van Just Like your Mom flavered by Seitan Chefs (zoals ik gecorrigeerd werd op Facebook, juist is juist natuurlijk). De plakkaat met Made with Love, whiskey and Heavy metal sprak me aan (de whiskey iets minder).

Vegan summer fest

Tijdens het eten van de burger kwam ik Erik tegen. Hij volgt onze mails en ik heb een tijdje begeleid in de aanloop van onze cursus Transvegan Jezelf. Ondertussen is hij helemaal veganist geworden. Zijn verhaal van toen hij net startte vind je hier. Was lang geleden dat we elkaar nog gezien hadden en we hebben afgesproken om binnen enkele maanden eens iets te gaan eten.

Leuke standen

Uiteraard waren er dit jaar ook heel wat standen waar je dingen kon kopen. Zoals van de organisaties van Bevegan, Animal Rights, Bite Back. Wat ik ook leuk vond was om Sofie Senden van Basimella eens te spreken. Onze stagiair Tom en zijn vriendin Jill zijn bevriend met haar, dus we kregen wel eens wat over haar te horen. Zij is sinds een week gestart met haar webshop Zaralima en daarmee stond ze nu op de beurs.

Wat heb ik gekocht?

Behalve het boek van Tobias had ik nog vegan Tonijn gekocht. Die hadden we vroeger in onze webshop en was al een lange tijd geleden dat ik die nog geproefd had. Bij Charly’s all is fair heb ik een vegan variant op geitenkaas meegenomen. Straks proeven! Dan heb ik nog vegan omega 3 voor Stijn meegenomen. En tenslotte nog lupine van Powerpeul, van Nederlandse bodem. Heel benieuwd om hiermee te experimenteren. En grappig dat ze ons kende van onze mailtjes en video’s 🙂

Gekocht op Vegan Summer Fest - Gent

Nog een afsluitertje

Als afsluiter nam ik nog een seitanbroodje bij Le Seitanist. Heerlijk, was met wat mosterd tussen, lekker warm. Was trouwens blij dat ik dat nog gegeten had, want de terugrit was dubbel zo lang door alle werken en files op de baan.

Broodje van Le Seitanist

Conclusie: leuke namiddag.

Hoe was het bij jou, heb je leuke/lekkere dingen ontdekt?


Vegan Summer Fest 2016

Voor je helemaal gaat panikeren…Vegan Summer Fest was heel leuk. Wat zeg ik? Het was fantastisch! De verklaring voor de ietwat vreemde titel lees je dan ook verderop in dit artikel 😉

Net als vorig jaar organiseerde BE Vegan opnieuw het Vegan Summer Fest. Niet onlogisch want de allereerste editie van 2015 was meteen een schot in de roos qua bezoekersaantallen. Wat waren jullie met veel joh!!!

Vegan summer Fest Gent 2016 - foodtrucks

Alle standhouders, inclusief Veganistisch Koken, hadden het niet beter kunnen treffen en ik denk dat iedereen sowieso erg te spreken was over de locatie, de variatie aan vegan lekkernijen, kleding, schoenen,… en – last but not least – de supertoffe sfeer op het festival. Logisch dus dat we ook deze keer van de partij wilden/moesten zijn. Andere locatie of niet!

Zo gezegd, zo gedaan 🙂

De ochtend van Vegan Summer Fest vertrokken we – nadat we Snoopy veilig bij Stijns ouders hadden afgezet – in alle vroegte richting Gent. In de stromende regen…dat dan weer wel 😉

Eenmaal aangekomen kon ook het uitladen beginnen. Dat was ook in de stromende regen en natuurlijk hadden we ons niet bepaald ingehouden met de hoeveelheden! M.a.w.: zeiknat en totaal bezweet van het uitladen en opstellen haha.

Mensen ontmoeten

Gelukkig verbeterden de weersomstandigheden later op de dag en was het – na het opbouwen – een toffe kennismaking (in sommige gevallen weerzien) met een heleboel collega’s. Zo was het bijvoorbeeld tof dat Samuel van Chufamix vlak bij onze stand had postgevat. We kenden hem enkel via mail en dan is het extra leuk om iemand ‘in real life’ te ontmoeten. Onze directe buren van Amazonia (bedankt voor de lekkernij!) bleken ook nog eens supervriendelijke mensen. Een mens kan het slechter treffen, nietwaar?

vegg salad - vegan eiersla

Ook het contact met onze webshop-klanten, Goherbie-leden, blog- en Facebook volgers en nieuwe gezichten was weer ontzettend leuk. Zelf vinden we het altijd weer grappig dat wij herkend worden door mensen die we voordien soms nog nooit gezien hadden haha. Dus…recht uit ons hart…bedankt voor alles!

De toekomst veganistisch? Het heden is het al bijna!

Sowieso was het geweldig om ook dit jaar weer een ongelooflijke massa volk te mogen verwelkomen. Zo zie je pas echt met eigen ogen hoe groot de interesse in de vegan levensstijl daadwerkelijk is. En dan te bedenken dat er velen die dag helaas niet konden komen.

Vegan summer fest - aanbod

Of er dit jaar meer mensen (+/- 3000 bezoekers in 2015) zij langgewenst weet ik niet exact maar ik gok van wel. Van overal in België en Nederland kwamen veganisten en mensen met een interesse voor plantaardige voeding naar Gent afgezakt om bij dit evenement aanwezig te kunnen zijn.

Wallonië bleek ook goed vertegenwoordig want we hebben meermaals ons ‘Francais avec cheveux (of zoiets) moeten bovenhalen haha. 10 seconden later bleek Engels voor allebei toch de beste optie 😉

dutch weedburger op vegan summer fest

Anyway; behalve onze eigen – drukbezochte stand – hadden ook onze collega’s absoluut geen reden tot klagen. Het aanbod en de variatie aan lekkernijen was bovendien nog groter dan het afgelopen jaar. Afgezien van de vele foodtrucks buiten was er ook binnen meer dan genoeg lekkers te vinden om de inwendige mens plantaardig te versterken. Gaande van vegan pannenkoeken, koffiekoeken, ijs, kaas en kaaskroketten, bonbons, (al dan niet rauwe) chocolade en nog veel, véél meer. Een mens kwam letterlijk ogen én maaginhoud tekort!

Elke op Vegan summer fest

Dat verklaart trouwens meteen ook de eerdergenoemde titel…want wat een verrekte keuzestress kreeg ik hiervan! Als het even kon had ik van alles willen proeven en genieten maar helaas…een mens moet keuzes maken :-/

“Ik haat teveel keuze” had dus misschien een betere titel geweest 😉

Vegan is niet enkel eten

Uiteraard staat vegan niet enkel voor eten. Ook de vegan schoenen, kleding, cosmetica, actiegroepen en zelfs een heuse (en schijnbaar erg goede) vegan tattoo artiest waren ruim aanwezig. Stuk voor stuk geweldige initiatieven en producten.

vegan summer fest - vegan schoenen

Het grote nadeel van zelf standhouder zijn is dat je zelf natuurlijk niet altijd en overal een kijkje kan gaan nemen. De lijst met aanwezige standhouders teruglezend, heb ik blijkbaar wel het 1 en ander gemist. Maar hey…dat halen we volgend jaar wel in. Wees maar zeker dat we er ook dan zullen bijzijn!

Enkele foto’s heb ik alleszins genomen. Mocht je zelf – jammer genoeg – niet aanwezig zijn geweest, dan heb je daarmee toch een beetje een impressie.

Sfeerimpressie van vegan summer fest Artcube

Ter afsluiting nog een tip voor de stad Gent; meer en makkelijk te bereiken snelladers voor elektrische auto’s (1 van onze Goherbie leden en 2 kindjes hebben een héél spannende avond achter de rug ;)). Oh ja, en voor BE Vegan…meer verluchting in de hallen van Artcube.

Verder niks te klagen 😉 Tot volgend jaar maar weer!

p.s. Of Snoopy boos was dat we ‘m tijdelijk hebben achtergelaten? Nee hoor. Of in elk geval was dat snel goedgemaakt met de hondensnoepjes die we kochten bij Vegavriend 😉

Wat vond jij van Vegan Summer Fest?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Eén reactie

 1. Het was zeer interessant, heb heel veel lekkers geproefd, ik vond het wel te druk om alles rustig te kunnen bekijken, maar op zich wel goed dat er zo’n interesse is natuurlijk!

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  cadeuatips vegans

  13 beste cadeautips voor veganisten

  Of het nu gaat om een verjaardag, een huwelijksfeest, een housewarming party of de eindejaarsfeesten … cadeautjes kopen (en krijgen) hoort er simpelweg bij. Niet

  Vegan jeans - duurzaam

  Vegan jeans

  Als vegan kan het soms een uitdaging zijn om een vegan jeans te vinden. Daarom ging ik op zoek naar welke merken dit aanbieden. Naar

  Vegan riemen voor dames en heren

  Vegan riemen voor dames & heren

  Vegan riemen? Ja hoor, vegan draait niet alleen om eten. Een degelijke riem is vaak gemaakt van leder en dat is een dierlijk materiaal wat

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu