Vorige week vrijdag gingen mijn vriend en ik voor het eerste sinds corona nog eens uit eten. Het werd de Levensboom in Hasselt, een restaurant waar ik al jaren graag kom. Ik wilde er graag nog eens in de zomer naartoe omdat ze zo’n prachtig terras hebben en ik er op één keer na altijd binnen gezeten had.
De Levensboom werkt met een vast menu waarvan het voorgerecht een tapasplank is. Daar kijk ik altijd naar uit omdat dat heerlijk is. Altijd hetzelfde, maar toch altijd anders en ze houden er ook rekening met wat in het seizoen is.
Het deed deugd om er nog eens tussen uit te zijn en voelde als vakantie. Ik denk altijd ‘hoe kan je het thuis ook aangenaam maken’. Je hoeft niet altijd weg te gaan (alhoewel dat eens leuk is), om iets leuks te doen.
Dus het leek me leuk om thuis samen ook een tapas te maken en dit keer als volledig avondmaal.
Een tapas zijn kleine hapjes die in Spanje geserveerd worden bij het aperitief. Je kan dat daar ook op café verkrijgen. Je bestelt een drankje en één of enkele taps erbij.
Echte tapas at ik voor het eerst in Pamplona. Dat moet zo’n 15 jaar geleden zijn, schat ik. Ik ging met enkele vrienden naar ginder om een vriend te bezoeken die naar daar verhuist was om dichter bij zijn Spaanse vriendin te wonen. Ondertussen zijn ze al heel wat jaartjes getrouwd.
In de vroege avond gingen we naar de stad om iets te drinken en een tapas te eten. Enkele gerechtjes erbij als aperitiefhapje. Heel gezellig, het was iets wat iedereen daar deed. Ook al had ik niet zo heel veel keuze (veel was met vis of vlees), toch kon ik van enkele hapjes genieten.
Een tapas is dus van oorsprong wel een aperitiefhapje, maar het is ook als voorgerecht zoals bij de Levensboom of als avondeten zoals wij deden heel leuk. Als je dan zo’n tapasplank maakt kan je delen. En zoals ze zeggen “sharing is caring”.
Je kan het heel simpel houden of ook enkele gerechtjes maken. Het is maar net waar je zin en tijd voor hebt.
Dit was een ideetje van mijn vriend.
Bereiding
Behalve het bovenstaande kan je nog dingen voor je tapas voorzien.
Zo’n tapas serveren is natuurlijk extra leuk als je die kan serveren op een mooie tapasplank. Ik kocht er me begin dit jaar eentje en heb ze al vaak gebruikt. Soms om wat brood op te snijden en te serveren met een kom soep. Soms voor tapas of andere hapjes 🙂
Ik hoop dat ik je van inspiratie heb kunnen voorzien voor een leuke, gezellige tapasavond met je gezin of met vrienden. Laat zeker weten wat er allemaal op jouw tapasplak ligt. Heb je zelf nog ideeën, plaats ze dan hieronder in een reactie, dat is ook weer leuk voor anderen.
Koken is al lang niet meer het verplichte dagelijkse ritueel puur om ons te voeden.…
Steeds meer mensen zoeken naar plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Misschien wil je…
Wij zijn ondertussen al een tijdje de navulbare, duurzame en 100% natuurlijke deodorant van WILD…
Je weet vast wel dat bier goed samengaat met bepaalde gerechten, maar heb je gehoord…
Als fanatieke kok heb je natuurlijk een goed uitgeruste keuken nodig. Hoe beter jouw keuken…
Bij de populaire Nederlandse winkelketen HEMA vind je een ruim aanbod hoogwaardige pannen en stijlvol…