Ik volgde recent de online masterclass Intermitterend vasten van Marjolein Dubbers.
Intermittent fasting staat vooral bekend voor het afvallen. Maar ook als je niet wilt afvallen kan het je vele voordelen bieden. Daar kom ik zometeen op, eerst even kijken wat het precies is.
Wat is Intermittent fasting?
Intermittent fasting of in het Nederlands intermitterend vasten is een bepaald manier van eten waarbij je vastenperiode’s inlast. Zo’n vastenperiode duurt tussen de 14 en 24 uur en kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.
De meest voorkomende manier is 16:8 methode. Dit betekend dat je 16 uur niet eet en tijdens 8 uur wel eet. In de 16 uur ben je ook aan het slapen dus dat maakt het makkelijker.
Een voorbeeld: je eet tussen 11u en 19u.
Dit is voor de meeste mensen de makkelijkste manier. Als je graag ’s avonds sociaal bent of met je gezin wilt samen eten dan is 12u-20u misschien interessanter dan 7u-15u. En dat is het grote voordeel van intermittent fasting, je kan het doen op de manier die voor jou het beste werkt.
Maar er zijn ook andere manieren dan de 16:8 manier. Sommige mensen eten één dag in de week niks, of doen aan de 5:2 methode. Vijf dagen gewoon eten en twee dagen slechts 500 kcal (vrouwen), 600 kcal (mannen).
Je kan ook kiezen om één of twee dagen per week die dag slechts één maaltijd (bijv. De lunch) te eten.
Je kan ook verschillende manieren combineren. Het belangrijkste is dat het een manier is die bij je past.
Op zich is het ook logisch dat intermittent fasting veel voordelen met zich mee kan brengen. Het verteren van voeding kost veel energie. Denk maar eens aan dat uitgebreide feest waarna je nadien geen pap meer kon zeggen. En je het liefst futloos op de bank zou willen liggen.
Als je een tijd niet eet, kost het je lichaam dus geen extra energie voor de vertering waardoor jij meer energie hebt om je werk of iets leuks te doen.
Voordelen van Intermittent fasting
Intermittent fasting heeft heel wat voordelen. Daardoor kan het natuurlijk genezingsproces in werking zetten. Ideaal dus.
Herstel van je lichaamscellen
Doordat er minder energie gaat naar de vertering, kan er meer energie gaan naar het herstellen van je cellen.
Ontstekingen kunnen verminderen
Als ontstekingen verminderen kunnen chronische ziektes vermeden worden. Je zal je dan ook fitter voelen.
Herstelling van je insulinegevoeligheid
Door de hele dag door te eten, zullen er steeds pieken in je bloedsuikerspiegel komen. Dit is heel zwaar voor je lichaam.
Door met intermittent fasting aan de slag te gaan zal dat allemaal veel stabieler blijven. Daardoor zal je je minder hongerig voelen (zie ook mijn ervaring), maar ook minder moe. Bovendien zal de kans op obesitas en diabetes type 2 verminderd worden.
In een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Alabama gingen ze een kleine groep obese mannen met pre-diabetisch testen. De ene groep mocht eten tussen 7 uur ’s ochtends en 15u ’s middags. De andere groep mocht het eten spreiden over 12 uren. Zij mochten eten tussen 7u ’s ochtends en 7 u ’s avonds.
Iedereen bleef op zijn gewicht. Wat wel heel fel veranderd was, was het insulineniveau. Dit was bij de groep die gedurende 8 uur at, veel lager en de insulinegevoeligheid was fel verbeterd ten opzichte van de groep die gedurende 12 uur mochten eten. Ook de bloeddruk was verlaagd. Bron
Minder kans op hart- en vaatziekte
De voorgaande voordelen zullen ervoor zorgen dat je kans op een hart- en vaatziekte verkleind wordt. Bovendien zal een hoge bloeddruk afgezwakt worden.
Vertraagt de veroudering
Doordat je cellen beter herstellen zal je minder snel oud worden. Het is ook goed voor de hersenen waardoor de kans op dementie ook verminder wordt.
Boost voor je groeihormonen
Door intermittent fasting zullen je groeihormonen een boost krijgen. Dit is ideaal als jij vaak in de sportschool te vinden bent en je spieren wilt trainen.
Helpt bij het afvallen
De meest gekende reden waarom mensen met intermittent fasting aan de slag gaan is omdat het hen helpt met afvallen. Doordat er gedurende een hele tijd geen glucose in je bloed aanwezig is zal je lichaam overschakelen op het verbranden van vet om je van energie te voorzien.
Er wordt wel eens gesproken over dat je lichaam in een spaarstand komt als je gaat vasten en juist alles meer gaat opslaan. Dit is echter pas het geval als je langer dan 24u gaat vasten wat bij intermittent fasting niet het geval is.
Online masterclass Intermitting Fasting
Wil jij ook de masterclass van Marjolein Dubbers volgen rond Intermitting Fasting? Dan kan je deze bestellen. Wil je vitaal ouder worden , dan zal je in deze masterclass meer leren over het waarom en hoe toe te passen.
Tips als je aan de slag gaat met intermittend fasting
- Je zou intermittent fasting als een levensstijl moeten zien en niet als een dieet. In dat laatste geval is het moeilijk vol te houden en stop je ermee waardoor je geen resultaat hebt. Als je het als levensstijl gaat bekijken en gaat kijken op welke manier dit het beste voor jou werkt, dan doe je dit zonder na te denken en zonder dat het lastig voor je wordt.
- Net zoals dat je vegan in stapjes kan worden, kan je ook in stapjes aan de slag met intermittent fasting. Als je nu vlak voor het slapengaan eet en onmiddellijk een ontbijt eet als je opstaat, dan kan je starten met het overslaan van je nachtelijke snack. Breid zo je vastenperiode steeds wat langer uit tot je rond de 14 à 16 u zit.
- Vasten wil niet zeggen dat je niet mag drinken. Je kan gerust water, koffie of thee drinken. Maar geen plantaardige melk of suiker er in want dan zal het insulineniveau omhoog gaan waardoor je je vastenperiode doorbreekt.
- Het is trouwens zeker aan te raden om vooral veel water te drinken zodat afvalstoffen die vrij komen verwijderd kunnen worden uit je lichaam.
- Ben je zwanger, te mager, heel ziek dan kan je er best niet aan beginnen. Raadpleeg dan altijd eerst een arts voor je een grondige wijziging van je eetgewoonten gaat invoeren.
Mijn ervaring
Aangezien ik meestal redelijk laat eet ’s ochtend, soms pas ’s middags dacht ik dat ik onbewust al aan intermittent fasting deed. Maar aangezien ik ’s avonds heel laat nog at, kwam ik niet aan de 14 uren zonder eten.
Na het volgen van de masterclass heb ik ’s avonds gegeten. Ik was rond 20u klaar. Iets later dan anders want ik had eerst nog in de tuin gewerkt. Normaal gezien eet ik dan dan tussen 23u en 00u nog iets. Dat zijn meestal restjes van het avondeten, maar soms ook chips.
Dat deed ik deze keer niet. Rond half twee ’s nachts voelde ik een beetje honger opkomen, maar niet zo erg dat ik niet kon slapen. Toen ik opstond had ik geen honger en was ik in staat om eerst wat werk te doen. Ik nam ook nog een videotje op. Om half 1 aten we iets. Ik had toen wel honger, maar niet zo dat ik bijna van mijn stokje ging. Ik voelde me nog goed.
Ik weet nog toen ik pas ging werken. Ik had bang. En dat was niet omwille van werk of zo. Ik dacht oei, ik ga pas na 17u30 thuis zijn, hoe overleef ik dat zonder eten. Wij waren thuis gewoon om heel vroeg al te eten. Als we niet tijdig aten dan voelde ik me ook snel slap, ik begon te zweten. Ik had dat toen regelmatig, dus was ook altijd voorzien van een snack (koek, reep, stuk fruit) zodat als ik een flauwte voelde aankomen, dat ik daar tijdig iets aan kon doen.
Toen ik alleen ging wonen en eerst nog moest werken en daarna eten maken, was dat iets waar ik me zorgen over maakte. Zien dat ik niet van mijn stokje zou vallen.
In het begin had ik daar nog veel last van. Maar door anders te eten en andere tijdstippen aan te nemen, begon ik er steeds minder last van te krijgen. Om 20u pas eten omdat het zo net uitkwam met werk of zo was geen probleem meer.
Als ik vroeger – toen ik meteen flauwtes kreeg als ik niet snel eten had- zou begonnen zijn met intermittent fasting zou dat niet goed gekomen zijn. Het verschil zou te groot zijn waardoor ik lastig zou worden als er niet snel eten was, hoofdpijn krijgen,…
Dus is het beter het in kleinere stappen te doen. Doordat ik nu al enkele jaren geen last meer heb van die flauwtes is het makkelijker de overstap te maken naar af en toe een dag intermittent fasting.
Ik ga dit vooral toepassen door enkele dagen per week een vastenperiode van 14 à 16 uur in te lassen voor de gezondheidsvoordelen. Ik ga dit niet dagelijks doen omdat ik niet te gefocust wil zijn op “wanneer wel en niet mogen eten”. Als ik echt honger heb of trek, dan neem ik gewoon iets. Maar ik pas het nu wel geregeld toe om mijn lichaam niet te veel te belasten.
Intermittent fasting voor vrouwen (energieke vrouwenacademie)
De masterclass die ik gevolgd had was van Marjolein Dubbers van de energieke vrouwen academie. Zij legt alles heel rustig en duidelijk uit. Ze haalt er ook regelmatig wetenschappelijke onderzoeken bij.
Marjolein is op haar 60ste energieker dan ze op haar 40e was door haar kennis die ze kreeg over wat hormonen met je lichaam kunnen doen en hoe je daar door middel van voeding invloed op kan hebben.
De slogan van Marjolein is: Verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven.
Ik leerde haar zo’n 5 à 6 jaar geleden kennen op een seminar. Aangezien we allebei een blog rond eten hadden, stelden de organisatoren ons aan elkaar voor.
Zij kwam me meteen enthousiast en energiek over en vertelde me ook haar verhaal dat het vroeger helemaal anders was.
Marjolein schreef drie boeken waarvan het eerste meteen een bestseller was met meer dan 55.000 verkochte exemplaren. Dit boek is ondertussen ook in meerdere talen verschenen.
Marjolein is geen vegan maar prefereert wel om zoveel mogelijk plantaardig te eten.
Wil je zelf ook de masterclass volgen dan kan dat door deze te bestellen.
Intermittent fasting als vegan
Met intermittent fasting kan je tijdens je eetperiode eigenlijk alles eten wat je wilt.
Maar als je intermittent fasting gaat combineren met een vegan levensstijl dan heb je het beste van de twee werelden.
Tenzij je de vegan bent die alleen maar friet en vegan burgers eet, zal je veel meer groenten en vezels wat beide belangrijk is voor je lichaam. Ook eet je geen verzurende dingen zoals vlees en zuivel. Als je dan ook je lichaam bepaalde periodes rust geeft van vertering, kan dit alleen maar ten goede komen.
Doe jij soms of regelmatig aan intermittent fasting dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het zeker hieronder in een reactie even weten. Dit is hulpvol voor zowel mij als alle lezers van dit blog.
7 gedachten over “Voordelen van intermittent fasting + tips”
hoi Elke, ik wou de bewuste corona kilo’s kwijt en begon 4w geleden aan 16:8 (ik eet al vegan): ik verloor amper 1,5kg, maar lees nu dat melk in de koffie niet mag, en vermits ik toch wel een 4-tal mokken per dag drink, is dat mss de verklaring? dus vanaf morgen koffie zwart…..
Carine
ik begon er een klein jaar geleden mee, twee dagen per week eet ik tussen 7u en 13u. Ben hierdoor al 9 kg vermagert en mijn cholesterol is opnieuw prima ! voel me er super mee !!
Wow, fijn om te horen dat je er super mee voelt 🙂 Dank je voor het delen!
Hallo Eelke, wat een goed artikel over vasten! Vier maanden geleden begon ik met vasten op de volgende manier: Ik eet op zondagavond een gewone (vegan) maaltijd en probeer dat te doen tussen 20-20.30u. Ik woon in Spanje en voor ons is dat redelijk vroeg. Maandags drink ik de hele dag water,1 of 2 decaf koffie en kruidenthee. Dan eet ik weer ‘s avonds om 20-20.30u een maaltijd hoewel nu in de zomer neem ik een stuk fruit rond 19u. Ik krijg meestal rond 14.30-15u enorme honger en dan ga ik bijv naar de bioscoop, ik doe een yoga sessie of ga wandelen zodat ik niet verleid wordt het vasten te breken
Ik voel me er goed bij en houd mijn gewicht stabiel.
Groetjes, Ana
Dank je om je ervaring te delen Ana!
Ben er pas mee begonnen en tot nu toe gaat het heel erg goed. Zelf ben ik te mager en hebben ze me dit toch aangeraden, net omdat mijn lichaam zo meer rust zou krijgen …
Als je tijdens de eetperiode genoeg eet, dan zal dat vast geen probleem zijn. Hoe lang doe je dit nu en merk je een verschil?