De heilzame voordelen van water drinken

De voordelen van water drinken

Drink gemiddeld zo’n twee liter water per dag. Het advies zal je niet onbekend voorkomen. Maar doe je het ook? En wat voor water drink je dan? Het advies is in elk geval geen promotiekreet van de gezamenlijke waterleidingbedrijven en bronwaterproducenten. De voordelen van water drinken zijn legio. Voldoende vocht, voldoende water innemen is voor de gezondheid en het algehele welzijn zelfs essentieel. Daarom de voordelen en het hoe en waarom van water drinken op een rijtje.

De noodzaak van water drinken

Dat innemen van vocht een noodzaak is, is geen geheim. Hoewel er mensen zijn die van de lucht schijnen te kunnen leven, vertelt een simpel rekensommetje hoe hard je water nodig hebt. Je verbruikt op een dag gemiddeld zo’n tweeëneenhalve liter water simpelweg doordat je plast, zweet en ademt. Alleen ’s nachts terwijl je slaapt verlies je al een halve liter vocht door transpiratie. Een normale voedselinname geeft het lichaam maximaal een liter water. We moeten dus wel drinken om uitdroging te voorkomen. 

Twee liter?

De kreet ‘drink twee liter water per dag’ is daarbij slechts een gemiddelde. De juiste hoeveelheid hangt af van je levensstijl, je gewicht, lengte, het klimaat waarin je leeft en de mate van beweging. Een zeer actieve sporter verliest op een dag nu eenmaal meer vocht dan een notoire bankhanger.

Een basisindicatie is de wetenschap dat een mens gemiddeld 30 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig heeft. Dus als je je gewicht vermenigvuldigt met 0,03 krijg je de hoeveelheid water in liters die je nodig hebt. Weeg je zestig kilo dan heb je dus 1,8 liter water nodig (en ben je geen rekenwonder: elke mobiele telefoon heeft tegenwoordig wel een rekenmachine…).

Nog eenvoudiger is het is je mate van dorst in de gaten te houden. Door te drinken als je dorst hebt, weet je snel genoeg wat de minimale hoeveelheid vocht is die je nodig hebt.

Voordelen van water drinken - kraanwater uit duurzame fles

Bier en wijn

Dat woord vocht moet in deze wel even gedefinieerd worden. Wie net als in de middeleeuwen liever bier dan water drinkt, krijgt toch echt problemen. Niet alleen zetten de extra calorieën behoorlijk aan, ook de alcohol heeft een nadeel. Het drijft, net als de cafeïne in zwarte thee, koffie en een frisdrank als cola, door stimulering van de nieren sneller vocht af. Vandaar dat zo’n koel biertje of een robijnrood glas wijn toch altijd weer naar meer smaakt.  

De nadelen van voldoende water drinken

Houd het dus op water. Dat is nog goedkoop ook. Vooral als je het gewoon uit de kraan haalt is het geen aanslag op het huishoudbudget. En kraanwater is, ook al kan er nog veel verbeterd worden, in Nederland en België veilig te gebruiken.

Ondertussen zijn over de voors en tegens (ja, die zijn er ook) van water drinken boeken en websites vol geschreven, maar eigenlijk komt het steeds op hetzelfde neer. Om met de tegens te beginnen: een goed glas water drinken bij de lunch of het diner is volgens sommige wetenschappers en voedingsdeskundigen ook niet alles. Het water verdunt juist de maagsappen die nodig zijn om het voedsel adequaat te verteren. En teveel water drinken heeft weer een averechts effect op de nieren. 

Voordelen van water drinken

Effecten van een verstoorde vochtbalans

Maar die nadelen wegen natuurlijk niet op tegen de vele voordelen. Sowieso heeft voldoende water drinken effect op je fysieke en geestelijke prestaties, alleen al omdat het de vochtbalans en daardoor onder andere je humeur en de concentratie op peil kan houden.

Teveel vochtverlies is schadelijk voor het geheugen en draagt bij aan klachten als vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, gewichtstoename, depressieve buien en bij vrouwen ook nog verhoogde menstruatieklachten en verhevigde overgangsverschijnselen.

Dit omdat volgens onder anderen de vitaliteitscoach Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwen Academie de hormoonhuishouding van vrouwen nog gevoeliger is voor een ongezonde vochthuishouding dan die van mannen. Met de cursus Vitaliseer je vochtbalans geeft zij belangrijke en rijk gevarieerde handvatten voor een goede vochthuishouding. 

Vitaliseer je vochtbalans
 • Vochtbalans is de eerste stap op weg naar hormoonbalans. 
 • Het vraagt niet veel tijd en hoeft geen extra geld te kosten.
 • Het is eenvoudiger dan je voedingspatroon omgooien.

Ontgiften

Water is goed voor de vitaliteit van lichaam een geest. Voldoende water drinken maakt je zelfs daadwerkelijk slimmer. Niet zo gek als je bedenkt dat je hersenen zelfs voor tachtig procent uit water bestaan. Voldoende water bevordert verder de stoelgang en de werking van de nieren wat weer belangrijk is voor het ‘ontgiften’ van het lichaam.

Een glas water direct na het opstaan zet bijvoorbeeld de organen meteen aan het werk. Bovendien zorgt het water voor een goede hydratatie van de huid, waarmee het waarschijnlijk het goedkoopste en beste anti-agingmiddel is dat er bestaat. 

En goed nieuws voor de notoire bier- en wijndrinkers: voldoende water drinken voorkomt zelfs een ernstige kater. Katerige effecten als hoofdpijn en misselijkheid komen vooral door uitdrogingsverschijnselen veroorzaakt door de alcohol. Voldoende water drinken tijdens de alcoholinname voorkomt uitdroging.

Afvallen

Een ander veel geprezen, en soms overdreven, voordeel van water drinken is dat het helpt bij afvallen. Het is waar, want voldoende water drinken vermindert het hongergevoel en versnelt je stofwisseling waardoor je meer calorieën verbruikt. Maar uiteraard is het geen tovermiddel. Als je blijft vasthouden aan een dieet van junkfood en grote zakken chips als tussendoortje, kun je water drinken wat je wilt, het overtollige lichaamsgewicht vindt zijn weg dan toch wel.

Warm of koud water

Hou het voor je vochthuishouding dus vooral bij water. Helaas heb je water en water. Het begint al met de vraag of het water heerlijk koud moet zijn, lichaamstemperatuur lauw of juist weldadig warm.

Hoewel sommige waterdeskundigen beweren dat koud water drinken juist extra helpt om af te vallen omdat het lichaam het water eerst op moet warmen en zo calorieën verbrandt, gaan er vele stemmen op voor lauw of zelfs warm water.

Vooral in de hoek van de ayurvedische voedingsleer is lauw of warm water een must. Een glas warm water ondersteunt de spijsvertering, helpt beter bij het afvoeren van afvalstoffen en bevordert de bloedcirculatie. Bovendien raakt kraanwater als je het eerst kookt eventuele gifstoffen en schadelijke bacteriën kwijt. 

Bruisend of plat?

Ook de vraag of je beter plat of bruisend water kunt drinken is zo’n immer terugkerend issue dat doorgaans beslist wordt in het voordeel van plat water. Vooral omdat het bruisend water last heeft van een paar hardnekkige mythes. De enige mythe die een kern van waarheid in zich heeft is de bewering dat bruisend water een hongergevoel in de hand kan werken. Gelukkig zijn beweringen dat bruisend water je tandglazuur aantast (de zuurgraad is echt te laag om enig effect op het glazuur te hebben) en dat het de dorst niet afdoende lest niet waar. 

Dus bestel gerust die Sodastream of een ander bruiswaterapparaat zodat je je favoriete mate van sprankeling zelf toe kunt voegen. Dat is ook nog eens veel goedkoper dan al die merkflessen uit de winkel.

De waterfles altijd bij de hand

En als je een bruiswatertoestel hebt, je eigen bruiswater maakt en je eigen fles gebruikt draag je ook bij aan een beter milieu. Al die flessen bruiswater uit de winkel zijn tenslotte een extra belasting voor het milieu. Maak zelf je bruiswater, gebruik je eigen duurzame drinkfles en je zorgt niet alleen voor jezelf, maar ook voor moeder aarde. En natuurlijk gebruik je die mooie duurzame drinkfles ook voor je dagelijkse vocht als je het louter houdt op plat water. Want water bij de hand hebben, helpt echt om aan die twee liter water te komen. 

Voldoende water drinken is een kunst

Voldoende water drinken is immers ook een vak dat je leren moet. Zelfs een fles water doorlopend bij de hand hebben is vaak niet genoeg om die zo gewenste heilzame watervoorraad van twee liter naar binnen te werken.

Leer jezelf daarom een routine aan om te wennen aan het drinken van water. Zorg bijvoorbeeld voor twee duurzame drinkflessen die steeds gevuld zijn. Zet de een in de badcel, of naast je bed, en drink deze leeg voordat je aan je verdere dagroutines begint. Zet de andere fles op een plek waar je veel bent, zoals je bureau en verplicht jezelf de fles voor de lunch leeg te hebben. Drink ’s middags ook een halve literfles en vóór het avondeten nog één. Dat scheelt ook meteen in eetlust.

Water en woorden

En als het een keer een dag niet lukt om die twee liter water te drinken, begin dan niet meteen te schelden op jezelf, want dat is volgens Masaru Emoto nog veel slechter dan te weinig water drinken.

In 2005 baarde deze in 2014 overleden Japanse wetenschapper opzien met zijn boek De boodschap van water en foto’s van waterkristallen die steeds anders waren als Emoto het water confronteerde met andere emoties, andere woorden. Het waterkristal dat hoort bij het woord ‘liefde’ zag er veel harmonischer en zachter uit dan het kristal dat het gevolg was van blootstelling aan het woord ‘haat’.

Een logisch fenomeen aldus Emoto, want water is immers een vorm van energie. Als je dan bedenkt dat het menselijk lichaam voor zo’n 75 procent uit water bestaat en je bloed idealiter zelfs voor ruim negentig procent, is het vanzelfsprekend dat het reguleren van je waterhuishouding van groot belang is voor zowel je fysieke als geestelijke gezondheid. Helaas is er voor die geestelijke gezondheid meer nodig dan alleen water. Maar dat is weer een ander verhaal…

Drink jij vaak water of kan dat wel een beetje meer? Wat is jouw voorkeur als jij water drinkt, koud of warm, plat of bruisend? Laat het zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
vegan weekmenu

Schrijf je in en ontvang
ons gratis Vegan weekmenu

Vegan eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit kant-en-klare weekmenu hoef je zelfs niet meer na te denken ;-) Recepten voor ontbijt, lunch en diner.

Praat lekker mee ...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • vegan kookboeken
 • Meest recente berichten

 • Recente reacties

 • Ook lezen?

  Download gratis weekmenu

  vegan weekmenu